Este vagy reggel jobb zuhanyozni?

Ha valaki nem bánja, hogy minden nap redvás ágyban hajtja álomra a fejét, nyugodtan kihagyhatja az esti zuhanyt.

A reggel zuhanyzó -vagy más néven az esténként disznóólban fetrengő- embertársaink közül sokan eskü alatt vallják, hogy egész nap érzik a reggeli tisztálkodás nyújtotta előnyöket: úgy érzik, mintha lágy, hűvös szellők simogatnák őket, és szentül hiszik, hogy egy-egy reggeli zuhany a hosszantartó frissesség érzésével aranyozza be még a forró nyári napokat is. A The Wall Street Journal által megkérdezett bőrgyógyász, Temitayo Ogunleye szerint azonban a kellemes hűsítő érzés csupán addig tart, amíg párolgunk, azaz csupán pár percig, semmiképp sem órákig, vagy egész nap. 

Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát

Persze már önmagában az is elképesztő, hogy ezt a kérdést egy egyetemen tanító bőrgyógyásznak is feltette a Wall Street Journal szerzője, de legalább tisztázódott a dolog. A „kellemes hűsítő érzésen” kívül ugyanis nem nagyon szólnak ún. érvek a reggelente zuhanyzás mellett, legalábbis az esetben nem, ha valaki napi egyszeri zuhanyzásra rendezkedett be. Bár természetesen csupán preferencia kérdése a dolog, ebben az esetben ez azt is feltételezi, hogy a reggeli felfrissülés mellett a nappal a bőrön felgyülemlő mocsok és baktériumok az ágynemű kimosásáig való gyűjtése is a reggelente zuhanyzók preferenciái közé tartozik.

shutterstock 126536096

Science of Us egészen mellesleg azt is hozzábiggyesztette a témát taglaló cikkéhez, hogy függetlenül attól, ki mikor fürdik, pisilni nemhogy ér, de egyenesen ajánlott zuhanyzás közben. Merthogy így kíméljük a környezetet (a velünk lakókét mondjuk nem feltétlenül) és rengeteg vizet spórolhatunk meg. A víz amúgy is folyik, minek tehát néhány méterrel odébb settenkedni, és ott is önző és nagyarányú vízpazarlásba fogni?

Te mikor szoktál zuhanyozni?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek