7 tipp a problémamentes borotválkozáshoz

Minimum három penge, áztatás és hidratálás: tippek, trükkök, hogy ne tedd tönkre a bőröd!

A borotválkozás a leggyorsabb módja annak, hogy eltávolítsuk a szőrszálakat, de az eredmény nem túl tartós, és nemcsak ez az egyetlen baj van vele. Nem mindegy, hogy mikor, mivel és hogyan csináljuk. Dr. Melanie Hartmann, a Procter & Gamble szakértője a Teen Vogue-nak elmagyarázta, mire is kell figyelni. Részletek a hajtás után.

1. Áztasd magad!

Biztos sokakkal előfordult már, hogy a nagy rohanásban az indulás előtti pár percben a száraz bőrének esett neki borotvával, ez egyrészt nemcsak fájdalmas és ronda nyomokat hagy, de nem is éppen hatékony megoldás. És nem, nem elég, ha csak úgy beállunk a zuhany alá, hagyni kell egy kicsit ázni a bőrünket, mert így simább lesz, a szőrszálak pedig egy picit puhábbak. 

shutterstock 241694791

2. Hámlassz rendszeresen!

Hartmann szerint érdemes hetente egyszer hámlasztani, kivéve persze annak, akinek valamilyen bőrproblémája van, és az orvosa ezt nem javasolja. De miért fontos a hámlasztás? Mert eltávolítja az elhalt hámsejteket, és a borotva jobban odafér a szőrszálakhoz. 

3. Használj borotvahabot, - krémet vagy gélt!

Ha nincs otthon semmilyen borotválkozáshoz ajánlott készítmény, akkor persze a felhabosított tusfürdő vagy szappan is megteszi, de azért ebből nem érdemes rendszert csinálni, mert ezek csak szárítják a bőrt. A borotvahab és társai viszont amellett, hogy hidratálják a bőrt, kellően sikossá teszik, hogy a borotva komolyabb erőfeszítés nélkül tegye azt, amire kitalálták. 

4. Nem mindegy az irány!

Erre már nyilván mindenki rájött, de biztos, ami biztos alapon a szakértő kiemelte, fontos, hogy a lábunkat lentről felfelé, vagyis a szőrök növekedési irányával ellentétesen kell borotválni, mert így könnyebb lesz a tőhöz közel lemetszeni őket. Ez igaz persze a többi testfelületre is, bár máshol talán kicsit nehezebb ezt kivitelezni, mert össze-vissza nőnek a szőrszálak, de ha megpróbáljuk simára húzni a bőrt, akkor egy fokkal könnyebb lesz végezni velük. 

5. Ne menj három penge alá!

Minél több penge van egy borotvában, annál kevesebbszer kell átmenni vele ugyanazon a területen, így pedig kisebb a bőrirritáció veszélye, ami különösen az érzékeny területeken fontos szempont, és elvileg kevesebb lesz a benőtt szőr is. Persze mindez akkor igaz, ha közben tartjuk magunkat a harmadik ponthoz is.

shutterstock 498887167

6. Cseréld le a pengéket időben!

Az életlen borotva nem végez elég precíz munkát, és az apró, szúrós kis szőrszálak így hamarabb okoznak majd fejfájást, mintha éles pengékkel estünk volna nekik. Oké, de milyen sűrűn is kell akkor ezeket cserélni? Erre nincs konkrét válasz, mert nem mindegy, hogy hol tároljuk a borotvát, milyen sűrűn használjuk és mit csinálunk vele szőrtelenítés után.  Ha nedves környezetben tároljuk, akkor hamarabb búcsút kell inteni neki, és azzal is megrövidítjük az élettartamát, ha nem tisztítjuk meg rendesen borotválkozás után. Ha hajlamosak vagyunk ezekről a fontos apróságokról megfeledkezni, akkor talán érdemes egy nagyobb pakkot tartani otthon, hogy mindig legyen csere.

7. Ha végeztél, hidratálj!

Borotválkozás után a bőrünknek szüksége van egy kis kényeztetésre, főleg, ha sima és selymes lábakra vágyunk. Bár a szőrtelenítés általában nem az esti rutin része, ha mégis lefekvés előtt szántad rá magad, akkor nyugodtan használhatsz nehezebb, zsírosabb testápolót, mert ilyenkor van ideje rendesen felszívódni. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek