Most kiderül, rendesen mosol-e kezet!

A víz hőmérsékletének és az antibakteriális címkéknek nincs jelentősége a kézmosás hatékonysága szempontjából.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy már kibírhatatlanul forró vízre van szükség ahhoz, hogy valóban hatékony legyen az a kézmosás. Egy, a Journal of Foor Protectionben nemrég publikált kutatás azonban kimutatta, hogy a víz hőmérsékletének gyakorlatilag semmi köze ahhoz, megszabadulunk-e a baktériumok többségétől vagy sem. A Popular Science szerint mindez annak is köszönhető, hogy egy kézmosás eredményességét megemelendő gyakorlatilag forrásban lévő vízre lenne szüksége a kézmosóknak, ez pedig nemcsak a baktériumokat, de a bőrünket is megsemmisítené. 

Tisztulj velünk!

De akkor mi az, ami használ? A kutatás során 15, 26 és 37°C-os vízzel mosattak kezet a kísérletben résztvevő 10 férfivel és 10 nővel, az eredményességet pedig egy ártalmatlan, a résztvevők kezére felvitt baktérium segítségével mérték fel. Egy régebbi, 2002-es kutatáshoz hasonlóan most is arra az eredményre jutottak a tudósok, hogy a vízhőmérséklet teljesen irreleváns tényező ebben a kontextusban. Nem úgy a szappanozás időtartama! A résztvevőkön ugyanis az 5, 10, 20, és 40 másodperces szappanozás hatékonyságát is tesztelték, a szappanozás ideális hosszát pedig - öblítés nélkül - 20 másodpercben határozták meg a kutatók. A 20 másodpercnél tovább tartó szappanozás már nem növeli a kézmosás hatékonyságát, sőt a még mindig a kézen tartózkodó baktériumok szanaszét fröcsköléséhez vezet.

shutterstock 260417144

Szeresd azt a vizet!

Egy tekintetben azonban mégis volt jelentősége a víz hőmérsékletének: a kutatók megfigyelték ugyanis, hogy amennyiben maguk dönthettek a kézmosás körülményeiről, a résztvevők nagyobb valószínűséggel mostak kezet a kritikus 10 másodpercnél tovább, amennyiben kellemesnek érezték a víz hőmérsékletét. Ez tehát a tudományos definíció: a kézmosás tartson nagyjából 20 másodpercig, a víz hőmérséklete pedig legyen, kellemes, simogató.

A kutatás során az is kiderült, hogy az antibakteriális szappanok semmivel sem teljesítenek jobban a mezei, hétköznapi szappanoknál, egyáltalán nem ajánlott tehát az ilyen készítmények használata. Ez egyébként nem újdonság, az amerikai hatóságok be is tiltották a közelmúltban az ilyen tisztítószerekben előszeretettel alkalmazott hatóanyagok egy részét. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra