Lehet igazán bulizni egy fesztiválon tízezer forintból?

Munkaköri lerészegedés és zabálás csak azért, hogy bebizonyítsuk, bőven elég tízezer forint egy napra.

„Én aztán nem megyek fesztiválozni. Eleve drága a jegy, és akkor még minimum egy tizest elköltök naponta úgy, hogy be sem nyomtam igazán”- ezt a mondatot az elmúlt években már számtalanszor hallottam az ismerőseimtől. A jegyár fix, én pedig még sosem számoltam össze mennyit költök egy nap, ezért most a Volt fesztiválon kipróbáltam, hogy valóban képtelenség-e tízezer forintból jól érezni magát az embernek.

Nyilván minden embernek mást jelent az, hogy jól érzi magát, és az is, hogy ehhez miből mennyire van szüksége, akad olyan is, aki például csak a legdrágább pálinkákkal és borokkal tudja elképzelni a bulit. Valószínűleg ők vannak kevesebben, ezért az emberkísérlethez arra voltam kíváncsi, hogyan lehet kimaxolni egy fesztivált úgy, hogy közben ne költsön az ember vagyonokat.

Vegyük azt, hogy nagyjából délután háromra ér ki valaki a fesztiválra, vagy éppen akkor tér magához az előző napi tivornyából. Iszik vizet, iszik alkoholt és azért eszik is valamit, miközben koncerteket látogat, talán még kétszer is.

A legolcsóbb megoldás

A legolcsóbb verzió nem feltétlenül a legkényelmesebb megoldás, viszont mindenképpen a legköltséghatékonyabb. A képlet viszonylag egyszerű: amit nem kint a fesztiválon kell megvenni, azt biztos, hogy olcsóbban beszerezheted bárhol máshol. Vagyis megéri teli táskával nekivágni a fesztiválnak, mert az otthon készített szendvics biztos, hogy sokkal jobb lesz, mint bármi, amit a kajasoron látsz,  és nem is kell azon aggódni, hogy vajon mit szólna a hátsó összekészítő helyhez a Nébih. Jól fog esni egy kis chips is vagy keksz, vagy bármi, ami belefér mondjuk egy hátizsákba. Az élelmiszerek tekintetében kizárólag annyi megkötés van, hogy kereskedelmi mennyiséget nem lehet bevinni, de talán nincs is szükség egy raklap kekszre. Ebben az esetben csak italra kell költeni, már ha nem sikerül becsempészni egy kis töményt egy pulóverbe csavarva.

17 DSC0462
Csóti Rebeka / Index

A kényelmes megoldás

Mivel ennél sokkal kényelmesebb vagy éppen lustább vagyok, eszem ágában sem volt zsemléket kenegetni és nagybevásárolni, meg az italcsempészéshez is túl öreg vagyok, ezért maradt az éles teszt, vagyis hogy meddig lehet eljutni tízezer forintból. Jelentem sikerült jót bulizni, ittam is és még pénzem is maradt. Nem voltak nagy lemondások, sem lejmolás, egyszerűen csak odafigyeltem néhány apró, de annál egyenlegkímélőbb dologra.

Használd a bankkártyád!

A Festipay kártya jó. Nem történik meg hogy rosszul adnak vissza, hogy húzza a zsebedet az apró, gyors és egyszerű. Csak éppen van egy egyszeri zárolás, meg szemétdíj, vagyis hiába töltesz fel rá tízezer forintot, az nem lesz tízezer, csak kilenc. Ha azonnal összeszedsz egy zsák szemetet, akkor már 9500, de még akkor is 500 mínuszban vagy egészen addig, amíg vissza nem váltod a kártyát. Viszont ezt az egész hajcihőt, sorbanállást és mindent megspórolhatsz ha van Paypass kompatibilis kártyád. Ha gyakran jársz fesztiválra érdemes ilyet igényelned, de az is lehet, hogy már automatikusan ilyet kaptál ha mostanában cserélték a bankkártyádat.

Figyelj oda fizetésnél!

Mindegy milyen kártyával fizetsz, italvásárláskor a borravaló összegét neked kell kiválasztanod. Automatikusan és legnagyobb jellel a 10 százalékos ugrik fel, ha spórolsz, akkor kicsit alatta találod az 5 százalékos választási lehetőséget.

1 DSC0129
Csóti Rebeka / Index

Kimérős kaját soha ne vegyél

Arról már tavaly írtunk, hogy mire figyelj ha ételt veszel, de ha az ár is szempont, akkor felejtsd el azokat, amiket dekára adnak. Nagyon csábító lehet egy grillezett csirkemell, amiből 10 dkg nem is kerül sokba, de 10 dekás darabot sosem kapsz. Ha a legkisebbet kéred az is minimum a duplája lesz. Ennél sokkal rosszabb a helyzet ha egy szimpatikus csülköt nézel ki, vagy oldalast nézel ki. Egy az átlagnál nehezebb kolbász mellé jön még felárral a kenyér, a mustár, a ketchup, a savanyúság és a végén ott tartasz, hogy menő éttermi kaja áráért eszel száraz kenyeret papírtálcán.

Óvatosan a koktélokkal!

Egy vodkanarancs sem a legolcsóbb, de lehet rajta spórolni, például úgy, hogy külön veszel vodkát és egy üveg narancslevet és kérsz egy poharat. Oké, aláírjuk, hogy ez nem éppen a legmenőbb dolog, viszont a legközelebbi alkalommal már csak a vodkát kell megvenned, a narancslevedből még maradt. Arról nem is beszélve, hogy azt narancsléként is ihatod este hátralevő részében, mondjuk egy Fény mellé, ami az egyik legjobb megoldás arra, ha gyorsan és biztosan italossá szeretnél válni.

4 DSC0195
Csóti Rebeka / Index

A kajával spórolhatsz a legtöbbet

Ahol a legkönnyebben elszaladhat veled a ló, az mindenképpen a vacsora, főleg ha elsőre bele is nyúlsz és olyanra esik a választásod, ami csak kívülről néz ki gusztusosan. Mi erre a 750 forintos pizzaszeletet ajánljuk, azt a verziót, ahol csak néhány alapízzel lehet találkozni. Margherita, sonkás, szalámis, baconos és sonkás-kukoricás és kész. Semmi felesleges kísérletezgetés, viszont már egy szelettől jóllaksz. Hasonló a helyzet a lángossal, ami szintén olcsó és laktató.

Menj boltba!

Ahol igazán sokat tudsz spórolni az az Aldi. A tavalyi szigetes debütálás után idén a Volton és a Balaton Soundon is lesz szupermarket, meg grillező sarok. Nagyon olcsón lehet hozzájutni előre pácolt csirkehúsokhoz, sertéshez, grillkolbászhoz vagy éppen grillsajthoz, amit helyben el is készítenek neked. De mi például egy többszemélyes vacsorát csaptunk némi sajttal, frissen sült pogácsával, egy csomó pulykamell sonkával és hozzá kólával, sőt még egy 89 forintos jégkrém is belefért desszertnek. A pulykamellsonka 519 forint volt, a sajtos pogácsa darabja 89 forint, a sajt 419 forint és ebből ketten laktunk jól. 899 forintba kerül a 450 grammos pácolt csirkemell, 1099 forint a félkilós sertéstarja, a grillsajt 799 forint, a grillkolbász pedig 599 forint.

2 DSC0137
Csóti Rebeka / Index

Így jöttem ki tízezer forintból

750 forintot költöttem pizzaszeletre, 2200 forintot fizettem az Aldiban. Igaz, ebből ketten vacsoráztunk meg, ezért ezt feleztem, de ebben már üdítő is szerepel, így csak 1850 forintot költöttem ételre, miközben degeszre zabálta magam ebédre és vacsorára is, vagyis több mint 8000 forintom maradt arra, hogy eligyam. Egy Fény 1200 forintba kerül, ez még mindig azt jelenti, hogy 6800 forintom maradt, és már igencsak nem voltam józan. Sörből drágábbat vettem, és  ha a csapolt Krusovicéből négyet megittam volna az 2600 forint lenne, ennyivel pedig már az is jól tud mulatni, aki nálam jobban bírja az italt és nem viszolyog a fesztiválos vécéktől. Hidratálni nagyon fontos, a vacsorához vásárolt víz mellett még simán elkel négy fél literes a nagy melegben, meg amúgy sem árt az alkohol mellé. Ez 1320 forintot jelent, a borravalókkal kerekítsünk 1400-ra. A maradék pénzem 2800 forint és degeszre ettem magam, rengeteget ittam, ráadásul nem is a legolcsóbb sörből, és ittam töményet is. Vagyis a tízezer forintom még sok is volt egy napra, miközben a buli jó volt, csak mondjuk a Linkin Park lehetett volna jobb is. 

5 DSC0118
Csóti Rebeka / Index
Oszd meg másokkal is!
Mustra