Így tudod elkerülni, hogy beteljen a telefonod memóriája

Éppen életed fotójáról csúsztál le, mert nem volt több hely a mobilodon? Több megoldás létezik, soroljuk is ezeket.

Az emberek többsége már egy lépést sem tesz a mobiltelefonja nélkül, amivel nem elég, hogy még a délutáni nasizást is dokumentálja több szögből, de azon internetezik, esetleg letölt néhány kis videót, dokumentumokat és egy csomó applikációt, aminek egy részét nem is használja. Aztán eljön az a pont a készülékek életében, amikor elkezd szaggatni a kedvenc játék, hamarabb merül a telefon és ami a legszembetűnőbb, megjelenik a figyelmeztetés, hogy hamarosan betelik a telefon memóriája. De mit lehet tenni akkor, ha kell mind a 3465 ebédfotó és a három havonta egyszer elindított játékot sem akarjuk letörölni? 

De mi foglalja a sok helyet? 

Az első lépés ilyenkor mindig az, hogy meggyőződjünk, mi foglal ennyi helyet a telefonon. Jó eséllyel a fotók és videók lesznek azok, de az is elképzelhető, hogy valamelyik alkalmazás hizlalta fel magát olyan nagyra, hogy az már beavatkozást igényel.

iOS rendszeren ezt a legegyszerűbben a Beállítások (Settings),  Általános (General), majd Tárhely és iCloud-használat (Storage & iCloud Usage), itt nézheted meg, hogy mennyi a szabad hely a telefonodon, mennyit használtál már fel és mennyi hely van az iCloud felhőben. Ha a rendelkezésre álló hely meglehetősen kevés és érdekel, hogy mi az, ami ennyi helyet foglal, akkor a Tárhely kezelése (Manage Storage) menüpontban sokkolhatod le magad azzal, hogy mennyi helyet vesznek el a képek és videók, illetve melyik az al alkalmazás, ami eszi a memóriát. 

Androidos rendszerben ugyanez az információ a Beállítások (Settings) és utána a Tárhely, vagy Memória és tárhely menüpont alól érhető el, ennek a pontos megnevezése gyártófüggő. Itt láthatod, hogy melyik alkalmazás mennyi helyet foglal, majd a tárhelytisztító tud segíteni abban, hogy a gyorsítótárból minden felesleges elemet törölj. Érdemes ezt rendszeres időközönként elvégezni, mert akár egy Instagram vagy Facebook is fel tud halmozni a gyorsítótárban egy rakás felesleges adatot, és ha nem hanyagolod el a takarítást, akár gigabájtokat is spórolhatsz. 

shutterstock 496146535

A fényképek és a videók menjenek a felhőbe

Az átlagos felhasználók többségénél a helyet a rengeteg fénykép és videó foglalja. Jó hír, hogy ezt a problémát a legegyszerűbb megoldani, elég csak a Google Photost letölteni, már ha nincs fenn alapból a készüléken. Ezzel ugyanis felhőben tárolhatod a képeidet, korlátlan mennyiségben és ingyen. A beállításoknál arra figyelj, hogy csak wifi kapcsolaton keresztül töltse fel a fotókat és videókat, kivéve persze akkor, ha korlátlan az adatforgalmad. Azt is beállíthatod, hogy a feltöltés után törölje is a telefonról a képeket, így nem telik meg a memória. Azt azonban jó ha tudod, hogy ez a mentés nem eredeti méretben tárolja a képeidet, hanem egy kisebb, de azért még így is jó felbontásban. Ez azt jeleni, hogy a 16 MP-nél nagyobb képeidet kicsinyíti le 16 MP-re, és így tárolja. Ha azonban valamelyik képedet mégiscsak szeretnéd ennél nagyobb méretben megőrizni az utókornak, akkor egészen egyszerűen azokat ne töröld a telefonodról, csak arra vigyázz, hogy nehogy pont azok miatt teljen meg a tárhely.

Ha nem átlagos felhasználó vagy, és minden képed versenyezhetne a National Georgraphic nagydíjáért még akkor is ha telefonnal készítetted, akkor maradnak az olyan megoldások, mint mondjuk a Flickr, ahova 1 TB-ig tölthetsz fel képeket ingyen. Ha nem csak telefonnal fényképezel sokat, hanem géppel is, akkor például a Canon megoldása, az Irista is jó ötlet lehet, igaz itt már havi előfizetési díj is van egy bizonyos méret felett, viszont cserébe szépen rendezni tudod a képeidet, egyszerűen hozzáférsz és teljes méretben tárolhatod a nagy géppel készített fotóidat is. Felhő szolgáltatásnak igénybe veheted még például a Dropboxot, a Microsoft One Drive-ot vagy az Amazon Prime Photost, illetve a legtöbb gyártónak is van külön felhője, illetve ne feledkezzünk meg az iCloudról sem, ami szintén tökéletes megoldás arra, hogy a fotók vagy videók ne a telefonon foglalják a helyet. 

Az appok sokszor nem akkorák, mint látszanak

Miután megnézted, hogy mi mekkora helyet foglal, feltűnhet, hogy néhány olyan applikáció, ami letöltésekor aprócska, most viszont több száz MB-t vesz el a telefonodból. Ennek oka az, hogy egy csomó alkalmazás megjegyzi a keresési előzményeidet, dokumentumokat, képeket és az is előfordul, hogy például egy fényképeffektező app az alkalmazáson belül is elmenti a képet, vagy videót, amit letöltöttél. Hogy ezt a méretet csökkentsd, az androidos készülékek beállításának alkalmazások menüpontja alatt törölheted a gyorsítótárat és az adatokat. Vagy azt is megteheted, hogy letörlöd az alkalmazást, majd újratelepíted. Ez egyébként azoknál az appoknál is működik, amik nem ingyenesek, nem kell újra megvásárolni őket. Arra viszont nagyon figyelj, hogy például a játékoknál a fiókod mentse az aktuális állást, nehogy az egyik ilyen tárhelynövelő kaland után a kedvenc játékod első pályáján találd magad. Ehhez egyébként a legtöbbször elég ha bejelentkezel Facebookon, vagy összekötöd a felhasználói fiókoddal, de mivel minden játék más és más, érdemes törlés előtt végignézned az appon belüli beállításaidat. 

Kézenfekvő megoldás az SD kártya

Ha a felhő megoldás nem működik, mert például offline, vagyis internet nélkül is gyakran szükséged van a képekre vagy adatokra, akkor marad a telefon memóriájának bővítése. Az androidos készülékek esetében ez gyakran egy néhány ezer forintos microSD kártya segítségével megoldható, utána már a telefontól függ, hogy a képeidet vagy az alkalmazásaidat tudod-e ezen tárolni. iPhone mellett ez már kicsit nehezebb, hiszen ott a bővíthetőség kimaradt, így ha menet közben jössz rá, hogy mégsem elég a 32 GB, akkor kicsit nagyobb bajban vagy. Erre lehet megoldás például egy ilyen drive. A lényege, hogy egyfajta automatikus mentésként leszívja a fotókat és videókat, és ezzel felszabadul hely a telefonodon, a képek pedig úgy lesznek hozzáférhetőek, mintha egy pendrive-on tárolnád. 

shutterstock 556808230

Ha minden kötél szakad, marad a gyalulás

Ha úgy érzed, hogy még így is lassú a telefonod, kevés a hely, akadozik vagy túlmelegszik, akkor mielőtt végső megoldásként egy új készüléket választanál, próbálkozz meg azzal, hogy visszaállítod a gyári állapotra, vagyis a telefon mindent, de tényleg minden töröl a memóriájából, és olyan lesz, mintha most vetted volna. Figyelj arra, hogy a gyári visszaállítás után a rendszert is frissítsd a legaktuálisabbra. Ez elsőre fájdalmasan hangzik, de ha a leveleid a szerveren, a képeid, a videóid és a kontaktjaid a már előbb említett felhőben vannak, akkor nem lesz olyan keserves ez a dolog, csak győződj meg róla, hogy tényleg mindent beállítottál-e, az összes dokumentumot, hangjegyzetet feltöltötted-e valahova, ahonnan könnyen eléred. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek