Így használhatod biztonságosan a nyilvános Wi-Fi hálózatokat

A nyílt hozzáférésű Wi-Fi hálózatokkal könnyű pórul járni, nem árt tehát, ha legalább a netes bankok használatát elkerülöd.

A kedvenc kávézónk, bevásárlóközpontunk, vagy egy-egy város vagy mobilszolgáltató által kínált ingyenes és nyílt hozzáférésű, ráadásul egyre gyorsabb Wi-Fi hálózatok használata segíthet ugyan a szűkös adatcsomagokkal való spórolásban, de mindennek van egy árnyoldala is: az adathalászok által létrehozott hálózatoknak, vagy egy-egy nagyobb étteremlánc kisbetűs felhasználási feltételeinek sok esetben a személyes adatainkra fáj a foga. A Popular Science összegyűjtött egy-két hasznos tanácsot azzal kapcsolatban, hogyan védhetjük meg magunkat a betolakodóktól. 

shutterstock 360575060

„Általában véve vigyázz.”

Először is nem árt tudni, hogy a nyilvános hálózatok esetében közel sem olyan magától értetődő az adataink relatív biztonsága, mint az otthoni, csak néhány (remélhetőleg) megbízható ember által használt Wi-Fi. A több száz idegennel egyidejűleg használt hálózatokon éppen ezért nem ajánlott az érzékenyebb adatok időleges felfedésével járó internetes bankolás, vagy a személyesebb tartalmú emailek megnyitása. Ésszerűbb tehát az ingyen wifizés alatt inkább az lóversenyeredmények lecsekkolására, a hírolvasásra, és úgy általában, a bejelentkezésmentes, diétás böngészgetésre szorítkozni, így akkor sem lesz baj, ha valaki valóban figyelmen követi a titkosítás nélküli adatforgalmunkat, vagy ne adj Isten azt is, mit gépelünk be egy-egy megbízhatatlanabb oldalon. Ha pedig végeztünk, ne felejtsünk el lecsatlakozni a hálózatról, és elfelejtetni azt a készülékkel, így nem fogunk automatikusan kapcsolódni, amikor legközelebb a közelben járunk.

A kisbetűs rész

Amennyiben vannak egyáltalán felhasználási feltételek, nem árt elolvasni azokat és tisztázni, pontosan mire is használja egy-egy nagyobb kávézólánc az adatainkat, böngészési előzményeinket. Nagy valószínűséggel persze csak „ártatlan”, marketingcélú adatgyűjtés történik a háttérben, sok esetben egyszerűen ez az ingyenes hálózatok használatának ára.

Ragaszkodj a HTTPS-hez

A böngészők címsorának legelején megjelenő pici  zöld lakat, illetve "https://" azt jelenti, hogy az adatok továbbítása tikosított, biztonságos módon történik, így jóval nehezebb lesz a mögöttünk ülő észak-koreai hacker dolga, ha el akarja lopni az adatainkat. Amennyiben mégis szükségszerű, hogy bejelentkezzünk valamelyik személyes fiókunkba, érdemes figyelni rá, hogy lakattal ellátott URL-t látunk-e a címsorban.

Szerezz be valamilyen VPN szolgáltatást

A VPN (Virtual Private Network) nemcsak az internetes meccsnézésre jó, talán ez a legbiztonságosabb módja a nyílt Wi-Fi hálózatok használatának is. A HTTPS-hez hasonlóan egy VPN kliens is titkosítja a ki- és bemenő adatainkat, ugyanakkor a legmegbízhatóbb ilyen szolgáltatások fizetősek, és természetesen az sem mindegy, kire bízzuk az adatforgalmunk titkosításának feladatát.

shutterstock 234494833

Nem mindegy, hogy melyik hálózathoz csatlakozunk

Ebben az esetben jó jel, ha egy kicsit bonyolultabb a hozzáférés megszerzése, például be kell ülnünk egy kisebb kávézóba, hogy aztán 2-3 próbálkozás után a baristára bízzuk a hülye jelszó bepötyögését: az ilyen hálózatokon általában kevesebb emberrel kell osztoznunk, mint a vonat Wi-Fi-jén. Szintén jó ötlet lehet (amennyiben megtehetjük), külföldön is azoknak a kávézóknak/éttermeknek a hálózatát használjuk, amelyeket itthon is gyakran frekventálunk, így legalább eggyel kevesebb céggel ismertetjük meg a böngészési szokásainkat. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek