Kisokos, hogy ne érjen váratlanul a dinnyeszezon

A dinnye egészséges, kalóriaszegény, évezredek óta velünk van, ráadásul a görögöt még kopogtatni is lehet. Hiba volna persze csak a kopogtathatóság képességének hiánya miatt leírni a többieket, ők is tudnak azért egyet s mást.

Ezúttal a Women’s Health állt elő nyári dinnye kisokossal, és ehhez a dinnyékről könyvet is írt - és úgy általában véve meglehetősen kertészszerű -  Amy Goldman szaktudását is igénybe vették.

Két dinnye mind fölött

A sárgadinnyét már 4000 évvel ezelőtt is termesztették Perzsiában és Afrikában. Többféle fajtáját ismerjük, héja lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált, húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú, egyes fajtáknál a dinnye érésével a zöld szín aranysárgára változik. A nevük is különbözhet, színük is, sőt tápanyagtartalmuk is - írja a Wikipedia.  A görögdinnyét az egyiptomiak már több ezer évvel ezelőtt is termesztették, bár sosem vásároltak görögdinnyét Lada csomagtartóból, nem ismerték tehát a „dinnyést”. A görögdinnye szezon júliusban kezdődik és augusztus végéig tart.

shutterstock 140884603

Dinnyéden kopogtatok

A dinnyefélék nem lesznek érettebbek és édesebbek a leszedés után, mint egy banán vagy paradicsom, nem véletlen tehát, hogy a komoly és eltökélt arccal kopogtató emberek tömege épp a dinnyés standnál kapja elő a perfekcionista énjét.

A sárgadinnyéknél talán valamivel könnyebb a dolga a kopogtatóknak vagy tapogatóknak. A szabályos formájú, kerek, és a méretéhez képest súlyosabb darabokra érdemes rárepülni, és nem árt ügyelni arra is, hogy elkerüljük az elszíneződéseket és a szabálytalan mintázatokat. Az érettebb kantalupok engednek kicsit a nyomásnak, de nem mindegyik sárgadinnye puhul meg.

Goldman szerint a görögdinnyén már sokkal nehezebb fogást találni. A kertészeknek azt ajánlja, egészen addig hagyják érni a görögöket, amíg növekszik a súlyuk, a vásárlóknak pedig azt, hogy forgassák kicsit a dinnyét, és keressék meg a héjon azt a fakóbb részt, ahol a dinnye az érés során a talajjal érintkezett. Amennyiben ez a rész már sárgás, nem pedig fehéres, érettebb gyümölcsről van szó.

A Women's Health szakértője figyelmeztet, hogy szüret után a sárgadinnye nem bírja olyan sokáig, körülbelül egy hét a szavatossága. Bezzeg a görögdinnye, ő akár egy hónapig is bírja, persze csak akkor, ha egyben van. 

Recept, kalória

Goldman azt mondja, a görögdinnyék akár 3-4 héttel a szüret után is fogyaszthatóak maradnak, a többi dinnyefajta azonban csupán egy hetet bír ki. A feldarabolt dinnyék hamarabb romlanak meg, ehelyett inkább a pűrésítést és némi lime hozzáadását, vagy egy jeges turmix  elkészítését javasolja. A szokásos sonka-palásttal felruházott sárgadinnye mellett a feta sajttal és mentával összekevert dinnyesalátát említi még Goldman, mint gyorsan és könnyen elkészíthető dinnyés receptet. A dinnye egyébként kifejezetten egészséges és kalória szegény jószág, a görögdinnye (30 kcal/100 g) a likopin nevű antioxidánsból tartalmaz sokat, a sárgadinnye (34-40 kcal/100g) A-vitaminban jó, a mézdinnye (36 kcal/100g) pedig a banánhoz hasonló mennyiségű káliumot rejt magában. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek