8 trükk a könnymentes hagymaszeleteléshez

Jön a lecsószezon, és ennek a kellemes nyári ételnek a vöröshagyma is fontos összetevője. De mit lehet tenni annak érdekében, hogy ne sírás legyen a főzés vége? A Daily Meal munkatársai kipróbálták, mely praktikák működnek azonkívül, hogy mondjuk búvárszemüvegben állunk a konyhapult mellett.

De miért? 

A hagymavágás közben egy propántiol-szulfoxid nevű anyag szabadul fel, ami ha a levegő kerülve eléri a szemet, a szaruhártya idegeit ingerelve működésbe hozza a könnymirigyeket. Ezután kezdünk el sírni - olvasható a Webbeteg oldalán. De kezjük az elején: szeletelés vagy pucolás közben megsérülnek a sejtek, és olyan enzimek (allinázok) szabadulnak fel, amelyek a kéntartalmú aminósavakat lebontják, és szulfénsav termelődik. Itt lép be a folyamatba egy másik enzim, amelynek köszönhetően a propántiol-szulfoxiddnál kötünk ki.

Egyébként a tudósokat is komolyan foglalkoztatja a téma, oly' annyira, hogy  egy japán élelmiszeripari cég pár éve kifejlesztette a vöröshagymát, ami nem csípi a szemünket pucolás és darabolás közben. Persze ezt itthon nem lehet kapni, szóval görgess csak tovább, ha érdekel a könnymentesség nyolc titka. 

shutterstock 277733867
Shutterstock

1. Ereszd meg a csapot! Ha víz alatt próbálod felvágni a hagymát, akkor kisebb az esélye annak, hogy a könnyezést okozó vegyületek eljutnak a szemedig. Mivel fő a biztonság, a művelethez válassz egy nagy, lapos edényt, hogy minél nagyobb helyed legyen, és ha nincs ilyen, akkor rakj egy vágódeszkát a mosogatóba, majd engedlj bele egy kis vizet.

2. Hűtsd le! Ha 15 percre beleteszed a hagymát a fagyasztóba, akkor szintén kevésbé fogja csípni a szemet, mondjuk nem lesz olyan könnyű szeletelni és darabolni, és nehezebb lesz eltávolítani a külső réteget. Bár ugye ezt előre is le lehet szedni, és akkor egy gonddal kevesebb. Ha több időnk van, akkor az is hatásos lehet, ha nem a mélyhűtőbe, csak a hűtőbe rakjuk be, igaz, ekkor 30 percig kell bent hagyni.

3. Maradjon a gyökér a helyén! Nem mondjuk, hogy ez a legegyszerűbb módszer, hiszen egy félbevágott hagymát sokkal könnyebb darabjaira kaszabolni egy dülöngélő egész fej hagymánál,de hát valamit valamiért.  

4. Vesd be a mikrót is! Egyesek szerint az is segíthet, ha a hagymát 30 másodpercre bedobjuk a mikrohullámú sütőbe, persze csak azután, hogy a tetejét és az alját is levágtuk. A Daily Meal azt állítja, hogy ez utóbbi lépést nyugodtan mellőzhetjük, mert amikor kipróbálták ezt a módszert, annyira csípte a szemüket a hagyma, hogy ki kellett menekülniük a helyiségből. Az érintetlen, de megmikrózott hagyma felvágása közben viszont tényleg nem volt sírás.

5. Harapj rá! Mármint nem a hagymára, hanem egy gyufára. A szűz gyufafej állítólag magába szívja a problémás vegyületeket még mielőtt azok a szemünkhöz érnének. Ha nem szívesen játszol gyufával, akkor tegyél egy kis kenyeret a szádba. A hatás hasonló.

6. Kenj citromlevet a késre! Vágj félbe egy citromot, és dörzsöld hozzá a hagymaszeleteléshez használt késhez minden egyes vágás után. Hidd el, megéri a fáradtságot - állítják a Daily Meal önfeláldozó munkatársai.

7. Használj egy nagyon éles kést! Ahogyan írtuk, azért csípi a hagyma a szemünket, mert vágás közben a sejtek roncsoldónak, és bennük lévő anyagok felszabadulnak- Ám minél élesebb a kés, annál kevésbé kárt okoz a szövetekben, így elméletileg kevesebb, a szemünket irritáló anyagot bocsájt ki a hagyma. Vagyis nemcsak elméletileg, a daily mealesek tompa és éles késsel is daraboltak a hagymát, és az utóbbi került ki győzetesen a párbajból. 

8. Bízd a ventilátorra! Vagy az elszívóra, a lényeg, hogy legyen valami, ami elszippantja vagy másfelé tereli az irritációt okozó vegyületeket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra