Így (ne) tárold a késeidet!

A késeknek nincs ínyére a fiókban pihenés, pláne akkor, ha lépten-nyomon egymáshoz és egyéb robosztus fém eszközökhöz, teszem azt fokhagymanyomókhoz, esetleg diótörőkhöz ütődnek.

A Lifehacker szerzője szemlátomást kedveli a késeket. Vagy csak a fiókokkal szemben vannak ellenérzései, ez nem derül ki egyértelműen a cikkből. Szerencsére Clairenek érvei is vannak amellett, miért érdemes alternatív tárolási módszerek után nézni kés ügyben. A fiókokban mindenféle felügyelet nélkül bandázó kések ugyanis könnyen kicsorbulhatnak és gyakrabban kell az élezésükkel foglalkozni, így pedig elkerülhetetlenül csökkenni fog az élettartamuk. A következő módszerekkel óvhatod meg késeidet az elmúlástól:

shutterstock 647638135

Késtartó blokk

Sok késkészlet érkezik a saját, fából készült tárolóegységében, de a kemény anyagokból készült blokkok szintén könnyen kicsorbíthatják a késeket, ráadásul a késkészlet mint olyan amúgy sem a legjobb megoldás, hisz az ilyen készletek általában 2-3 használható késből, és jó pár használhatatlan, teljesen lehetetlen méretű/formájú szablyákból állnak, amik kizárólag az ujjaink felszeletelésére alkalmasak. Léteznek azonban olyan műanyag, puha és rugalmas tartófelülettel rendelkező jószágok, amik garantáltan karcmentesek, ebbe a példányba ráadásul akkor is szabadon szúrhatunk késeket, ha esetleg félkézzel már valami más tevékenységbe kezdtünk. Van ikeás változat is, parafából.

Mágnes

A falra szerelhető mágnescsíkok könnyen átláthatóvá és elérhetővé teszik a kollekciót, bár a karcmentesség ezzel a módszerrel nem garantálható. Ugyanakkor így egy esetleges betörés esetén is könnyen hozzáférhetőek a kések/kardok, így minden tökölés nélkül fejest ugorhatunk a késes közelharcba. Itt egy ikeás megoldás. Ráadásul szerintük „dekoratív hatást kölcsönöz konyhád számára”. Kell ennél több?

Azért a fiók is működhet

Csak néhány tokra van szükség a dologhoz, vagy esetleg a böllérek kedvencére, a felgönygyölhető késtartó tekercsre. És vannak olyan fiók betétek is, amiket külön a kések tárolására alakítottak ki, és képesek hatékonyan kiszűrni a deviáns, folyamatos lökdösődéssel járó magatartási formákat. Vigyázzunk tehát a merőkanalakkal, első látásra ártalmatlannak tűnnek, de ha egyedül hagyjuk őket a fiókban, könnyen kinyírhatják a késeinket!

Oszd meg másokkal is!
Mustra