A 7 leggyakoribb folttisztítási hiba

Foltos lett a szőnyeg? Íme egy felsorolás arról, hogy mi az amit, NE csinálj, ha ki akarod szedni a foltokat.

A folttisztítás sötét oldala

Legyen szó a szép antik asztalra lecsapott nedves poharak okozta körökről vagy vörösborral fellocsolt krémszínű szőnyegről, egy-egy figyelmesen és körültekintően elhelyezett folttal másodpercek alatt tönkretehetjük az otthonunkat. Szerencsére rengeteg olyan trükk áll kétbalkezesebb embertársaink rendelkezésére, ami segíthet helyrehozni a bajt. De mi van, ha a pár perce még zseniálisnak tetsző, MacGyvert is megszégyeníteni módszer is csődöt mond, vagy netán még ront is a helyzeten? A Daily Mail feketelistája alapján örökre a fejedbe vésheted azokat a „csodamódszereket”, amiket érdemes inkább elkerülni. 

1. Felsózott vörösborfolt

A foltok Kennedy gyilkosságára sokan javasolják a bűntett helyének sóval való felhintését. A só azonban csak ront a helyzeten, és nem hogy eltávolítani nem fogja a borfoltokat, inkább arra jó, hogy megőrizze azokat az utókornak. Ugyanez igaz a kóla, tea és kávéfoltokra is. Célszerűbb inkább vízzel leöblíteni a folt nagyját, majd valamilyen folteltávolító szerhez folyamodni.

2. Folttisztító hegyek

Egy-egy nagyobb folt esetén jó lépésnek tűnhet egy kisebb folttisztító Himaláját fölhúzni a szennyezés helyén, de ebben a helyzetben inkább a „sok kicsi sokra megy” megközelítés a kifizetődőbb. Haladjunk kis spriccentésekkel, így könnyebb lesz öblíteni, és jobban is szárad majd a folt helye.

shutterstock 336270896

3. Forró vizet a kopaszra

Nem mindig a forró víz a legjobb megoldás. Bizonyos testnedvek okozta foltokat (vér, hányás) inkább elmélyít, jobb tehát biztosra menni, és hideg vizet használni.

4. Kaparászás és dörzsölés

Gyakori hiba, hogy a foltokozó saját magával és a folttal szemben érzett dühében és tehetetlenségében nekiugrik a pacának, és tiszta erőből dörzsölni, vakarni kezdi azt. Az ilyen ámokfutásnak gyakran az a végeredménye, hogy roncsolódik a ruhaanyag, és még a folt is elkenődik. Érdemes visszafogottabb technikát választani, és enyhe mozdulatokkal hozzányomogatni a folthoz nyomogatni a felitatásra kiválasztott anyagot.

5. Szappan

Bizonyos esetekben a szappan is inkább kőbe vésheti, permanenssé varázsolhatja a foltokat. Különösen igaz ez a bor, tea és kávé foltok esetében. Előbb öblítsünk, és csak ezután nyúljunk szappanhoz.

6. Különleges felületek tisztítása

A különösen érzékeny antik bútordarabok és kárpitok tisztítását - bármilyen nehéz is várni a dologgal, és nem párducként rávetni magunkat arra foltra, hanem érdemes inkább a szakértőkre bízni, mert egyszerűen túl nagy kárt okozhat, ha magunk próbáljuk kiszedni a foltot.

7. A fehérítő veszélyei

A selyem és a gyapjú nem igazán kedvelik, ha fehérítővel dolgozik rajtuk az ember fia, érdemes tehát meggyőződni róla, valóban fehérítőmentes-e az alkalmazni kíván tisztítószer.

Oszd meg másokkal is!
Mustra