9 gyakori probléma, amitől kész gyötrelem az éjszaka

Persze mindegyik ellen lehet tenni, de nem ígérjük, hogy könnyű lesz.

Számtalanszor írtunk már arról, mennyire fontos a pihentető alvás. Persze nem könnyű teljesíteni a tudomány által előirányzott mennyiséget és minőséget. A Business Insider készített is gyűjtést azokról az általános problémákról, amik megnehezítik a dolgunkat, és persze arra is vannak tippjeik, hogyan lehet ezeket kiküszöbölni. 

1. Fájós váll

Az egyik megoldás, ne aludj az oldaladon, vagy legalábbis ne azon, amelyikkel esetleg baj van. Ha mégsem tudod megállni, akkor vegyél magadhoz egy nagyobb párnát, és helyezd arra a fájós kart. (Persze azzal így is számolni kell, hogy az a kar, amin alszunk, elzsibbad majd). És ugyan úgy tűnhet, hogy vállfájósoknak az a legjobb, ha a hátukon fekszenek, próbálj meg figyelni arra, hogy a karod ne legyen sokat a fejed mellett (ún. tengeri csillag póz), mert akkor a válladnál megnyomódhatnak az idegek, ami fájdalomhoz vezet. 

2. Fájós hát

Ha sokszor ébredsz fájós háttal és derékkal, és a panaszok viszonylag gyorsan elmúlnak, akkor lehet, hogy itt az ideje új matracot vásárolni. És igen, tényleg sokat számít, hogy milyen pózban alszol: ha főként az oldaladon, akkor lehet, hogy még nem találkoztál ezzel a problémával, ha háton, akkor talán nem annyira ismeretlen a hát-és a derékfájás, ilyen esetben tegyél egy párnát a térdhajlatod alá, egy összehajtogatott törülközővel pedig támaszd alá a derekad. A hasonfekvők vannak a legrosszabb helyzetben, hiszen a gerinc így nem tudja tartani a természetes ívét. Ezért javasolják a szakértők, hogy helyezzünk egy kisebb párnát a hasunk alá.

shutterstock 615959138

3. Fájós nyak

Több megoldás is létezik erre a problémára: a háton fekvés az egyik, persze csak akkor, ha nem horkolsz, mert akkor választanod kell, hogy melyik zavar jobban. Meg persze arra is ügyelni kell, hogy ne csukoljon hátra a nyakad, mert akkor ott vagy, ahol a part szakad, ezt úgy küszöbölheted ki, hogy ügyelsz arra, hogy a párna váll felett helyezkedjen el. Apropó párna, ezeket bizony cserélni kell, mert ha túl sokáig használjuk ezeket, mivel ahogy a párna töltőanyaga egyre inkább "betörik", úgy a fej és a nyak egy idő után nem lesz kellően alátámasztva.

4. Nem tudsz elaludni

Ez sem annyira egyszerű ügy, rengeteg oka lehet annak, hogy álmatlanul forgolódsz az ágyadban. Íme pár lehetséges ok: még hat után is megittál egy kávét, nem mozogsz eleget vagy nem a megfelelő időpontban edzel, még az ágyban is a tabletet vagy a telefonodat bújod. Ha szakítasz ezekkel a szokásokkal, akkor valószínűleg javulni fog a helyzet, de egyéb praktikákat is bevethetsz, például kísérletezhetsz a színezéssel vagy azzal, hogy a bal oldaladra fordulsz

5. Állandóan felébredsz

Ha kimaradtál este, akkor ne csodálkozz, ha az éjszaka közepén felébredsz. Nem szereted az alkoholt, mégsem tudod rendesen kipihenni magad? Lehet, hogy túl meleg van a szobában. Persze nem segít az sem, ha idegen helyen alszol, ha egymást követik a frontokha sokat kattogsz különböző dolgokon, és így tovább. De különböző betegségeket is jelezhet, ha gyakran riadsz fel éjszakánként. A megoldás ugyanaz mint az előző pontnál: megelőzésképpen vagy kiiktatod ezeket az ingereket, vagy különböző trükkökkel próbálod meg pihenésre bírni a szervezeted.

6. Nem tudsz felkelni

Nem vagyunk egyformák, ugye vannak a pacsirták és az éjjeli baglyok, és az utóbbaik hiába jobbak oly sok mindenben, a legtöbb munkahelyen nem figyelnek az ő igényeikre. Ami mindkét csoport számára hasznos tanács tud lenni, az az, hogy ne nagyon zavard össze a biológiai órádat, vagyis próbálj meg mindennap ugyanabban az időpontban felébredni. Hallottál már arról a jelenségről, hogy szociális jetlag?

7. Reflux

Mindenképpen érdemes felkeresni egy szakembert a diagnózis és az esetleges kezelés miatt. Alvás közben annyit tudsz tenni a tünetek enyhítése érdekében, hogy a bal oldalon, kicsit magasabb párnán alszol, vagy hason fekve, ha ezt jobban szereted, és olyan pizsamában alszol, aminek nem túl szoros a korca, bár ezt a merényletet valószínűleg eleve kevesen követik el maguk ellen. 

shutterstock 172728239

8. Horkolás

Nincs olyan háztartás, ahol valaki ne horkolna, és számos megoldás született már arra, hogyan lehet megszüntetni vagy csökkenteni a mértékét, például érdemes vigyázni az alkohollal, esetleg sós vízzel ki lehet tisztítani az orrüreget lefekvés előtt, de van speciális torna is, a háton alvóknak pedig ideje kipróbálniuk egy új pózt. És vigyázat, a horkolás komolyabb egészségügyi problémákat is jelezhet, ilyen például az alvási apnoe, azaz az éjszakai légzéskimaradás. Szóval lehet, hogy érdemes felkeresni egy szakembert.

9. Lábgörcs

Még nem sikerült teljesen megfejteni ezt a problémát, a feltételezések szerint okozhatja idegkárosodás vagy izomfáradtság, sőt, egyesek úgy vélik, a túl sok zsír fogyasztása és a koleszterincsökkentők is a lehetséges okok között szerepelnek. Ami segíthet: a nyútjás, a masszázs, a meleg, lazítő fürdő, egy kevés víz fogyasztása lefekvés előtt, illetve hosszú távon az életmódváltás. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek