Így vegyél mosógépet!

Újra itt a támogatott mosógépcsere-program, de hogyan válassz olyan gépet, ami hosszú évekig segít tisztán tartani a ruháidat?

Mosógépet nem egy-két évre vesz az ember, ezért fontos, hogy átgondoltan és jól válasszon, valamint az is, hogy a rendelkezésre álló keretből olyan típust válasszon, ami a leginkább megfelel az igényeinek, vagyis ha valaki egyedül él, nem kell hatalmas kapacitású gép, mert kevesebb ruhát mos, nem úgy mint az, akinél a több gyerek miatt gyakorlatilag állandóan megy a mosógép és nincs a lakásnak olyan pontja, ahol ne lógnának ruhák száradni. De akkor hogyan döntsünk? 

Otthon melege program

Idén is kiírták az Otthon Melege programot, augusztus 7-étől lehet pályázni a meglévő háztartási nagygépek cseréjére, vagyis új hűtő- és fagyasztószekrényt, valamint új mosó vagy mosó-szárítógépet lehet vásárolni kedvezménnyel, hogy ezzel is növeljék az energiahatékonyságot, vagyis hogy ne legyen olyan magas az villanyszámla. Ez a gyakorlatban a boltinál 25-45 ezer forinttal olcsóbb árat jelent. 

Tényleg annyit lehet ezzel spórolni? 

Egy átlagos korszerű mosógép 7 kg-os töltet mosásához 220 mosási ciklust számolva évi 10-12 köbméter vizet használ fel.  Ezzel szemben a régebbi, csupán 4-5 kg-os gépek kétszer ennyit is fogyaszthatnak. A víz mellett az áramhasználat különbsége is jelentős, hiszen egy több mint tíz éves mosógép akár 2,5-szer több áramot is fogyaszthat, mint egy ma kapható, átlagos készülék. Mindez azt jelenti, hogy egy új mosógépet választva — a használat gyakoriságától függően — a villanyszámlán akár 10-12 ezer forintot, és a víz- és csatornadíjon pedig (a helyi tarifától függően) hasonló összeget spórolhatunk meg évente. Ráadásul a környezetet is jobban kímélik a modernebb mosógépek, a GFK Hungária Kft. és a CECED Magyarország korábbi felmérése szerint a korszerűtlen mosógépek cseréjével Magyarországon több mint negyedmillió tonnával lehetne csökkenteni az éves CO2-kibocsátást.

shutterstock 374621467

 Mennyit mosol hetente? 

A mosógépgyártók különböző kapacitású gépeket kínálnak a 4-től egészen a 12 kilósig, ezért első körben érdemes kikalkulálni, hogy mennyi a szennyesed. "Az egyedülállók bátran válasszanak 4-6 kilós gépet, a kalkulációnál azonban ne felejtsék el figyelembe venni, hogy a ruha mellett az ágynemű és a törülköző készlet jelenősen gyarapítja a szennyest. Az egy-két gyermekes családoknak 6-8, a népesebb családoknak legalább 8 kg kapacitású gépet javaslunk" - írják az LG Magyarország szakértői.

Az elől vagy a felültöltős a jobb? 

Sokan azért vásárolnak felültöltős gépet, mert keskenyebbek, mint az elöltöltősek, így egy kisebb lakásban is könnyű elhelyezni őket. De a helyzet az, hogy az elöltöltős gépekből is gyártanak már egészen karcsú modelleket, akár 44 cm-es mélységgel is, így ezek is elférnek egy szűkebb fürdőszobában. A keskeny elöltöltős modellekből akár 7 kg-os kapacitású is kapható. A másik gyakori érv a felültöltős gépek mellett, hogy mosás közben bármikor meg lehet állítani őket, hogy a kifelejtett szennyest gyorsan bedobjuk. Ez a funkció azonban már szintén megtalálható elöltöltős gépnél is. Sőt olyat is láttunk már, hogy egyszerre akár két adag ruhát is lehet mosni teljesen különböző programmal, ezzel pedig rengeteg időt spórolhatsz meg. Ellenérv lehet például az a személyes tapasztalat, hogy szűkebb, de ezzel együtt magasabb felültöltős mosógépekből egy magamfajta 164 centis ember csak akrobatamutatvánnyal tudja kiszedni az alján maradt zokinit és félő, hogy egyszer fejreállok a mosógépben. 

Egyre divatosabbak a szárítós mosógépek,  ezek azoknak igazán hasznosak, akik helyszűkében vannak, hiszen nem kell sem külön szárítógépet vásárolniuk, sem a ruhaszárító állvánnyal bajlódniuk.

Gyorsmosás a legjobb barát

A modernebb mosógépekben ma már van gyorsmosási megoldás, amely hatékony fúvókás öblítés segítségével csökkentheti a mosási időt. Ez viszont nem megy a hatékonyság rovására. A szakemberek szerint úgy kell ezt elképzelni, mintha fürdés helyett zuhanyoznánk, az eredmény ugyanaz lesz, de hamarabb végzünk és energiát, illetve vizet takarítunk meg. Szintén a takarékosságot szolgálja, hogy a fejlettebb gépekben súlyautomatika méri le a szennyes ruhát, hogy aztán kikalkulálja, pontosan mennyi víz szükséges az adott mosáshoz.

Allergiások keressék a gőzölős mosógépet

Ez azoknak is jó, akik nem szeretnének túl sok vegyszert használni. A mosógépen ezt a funkciót a steam megnevezés jelöli a gépeken. Az öblítés kiváltására is bevethető forró gőz nemcsak bőrbarát megoldás, de a ruhában, plüssjátékokban megbújó allergének 99,9 százalékát is eltávolítja, ami a kisgyermekeseknek különösen hasznos funkció. A gőzölés azoknak is jól jön, akik rendszeresen viselnek inget, blúzt vagy alkalmi ruhát: a gőzölés után elég csak kiteregetni, élére hajtogatni a ruhadarabokat, így javarészt megúszható a vasalás is. Egy 20 perces gyors gőzprogrammal pedig a nem szennyezett, de gyűrött napi viselet is felfrissíthető.

shutterstock 142581478

Mennyivel érdemes kalkulálni? 

Olcsó mosógépeket már 60 ezer forint alatt is találhatsz, de ha olyan gépet keresel, ami hosszú évekig jól működik, inkább a magasabb áron keress. A 100 ezer forintnál kezdődő középkategóriás gépek például azért is megbízhatóbbak, mert ezek nagy része például már továbbfejlesztett, inverteres motorral működik. Persze mindig nézd meg azt is, hogy a gyártó a motorra vállal-e külön garanciát, ugyanis ha jól választasz, a motorra akár tíz évig is jár a garanciaszolgáltatás.  A felsőkategóriás mosógépek 150 ezer forint felett kezdődnek: a prémium minőség többnyire elegáns dizájnban és olyan okos megoldásokban ölt testet, mint például a wifin keresztüli okostelefonos navigáció, illetve ezek a készülék már bekapcsolhatók az okosotthon-rendszerekbe is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek