Így ápold az arcbőrödet!

Nem elég, ha kilószámra vesszük a bőrápolási termékeket, ha nem akarjuk kidobni a pénzünket az ablakon, akkor tudni is kell ezeket használni.

  Az amerikai ELLE szakemberek segítségével gyűjtötte össze a legfontosabb tanácsokat. 

1. Sminklemosó 

Bármire is készülünk, az első lépés legyen az, hogy eltávolítjuk a sminket az erre a célra kifejlesztett termékekkel, és ha úgy érezzük, hogy ez önmagában nem elég, akkor lehet folytatni a sort az arctisztítóval. 

shutterstock 333458162

2. Arctisztító

Főleg este ajánlott alaposabban megtisztítani az arcunkat, ezért először a rárakódott kosztól szabadítsuk meg a bőrünket, majd jöhet egy komolyabb tisztítás. Persze megannyi termék található a boltok polcain, és Dr. Jonquille Chantrey plasztikai sebész szerint érdemes olyat venni, amit le lehet mosni, mert a krémes, balzsamszerű termékeket nem biztos, hogy maradéktalanul el tudunk távolítani. 

3. Hámlasztó 

Love Your Skin című könyv szerzője, Abigail James szerint lehet, hogy egyes márkák ragaszkodnak ahhoz, hogy a hámlasztásnak meg kell előznie a tisztítást, de ő inkább a fordított sorrendet ajánlja, főleg, ha savas hámlasztót használunk. Rabbia Aslam, a HC MedSpa orvosigazgatója azt ajánlja, hogy hetente 1-2 alkalommal hámlasszunk, így olyan ütemben tudunk megszabadulni az elhalt hámsejtektől, ami biztosítja, hogy az összes termék, amit az arcunkra kenünk, eljusson oda, ahova kell. 

4. Arcfeszesítő

Abigail azt javasolja, hogy aki hidratáló arcfeszesítőt használ, még az arcmaszk előtt vigye fel, mert így utóbbi könnyebben felszívódik, de ha nem ilyen terméket választottunk, akkor utána is használhatjuk, így visszaáll a bőrünk pH-ja, és a maszk hatóanyagai jobban ki tudják fejteni áldásos hatásukat.

5. Arcmaszk

Igen, a fentiek tükrében nem nehéz kitalálni, hogy csak tisztítás és hámlasztás után érdemes elővenni az arcmaszkot, de nemcsak a sorrend a fontos, hanem az is, hogyan távolítjuk el a pakolást. A szakértő tippje: törölgessük le melegvizes törülközővel, majd lögyböljük meg az arcunkat egy kis hideg vízzel.

shutterstock 62384728

6. Szemránckrém

Ugye az lenne a logikus, hogy az olyan tömény termékeket, mint amilyen mondjuk a szemránckrém, utolsónak kenünk fel? Hát, ez nem egészen így van. Dr. Rabia Malik, a Grace Belgravia Medical orvosa szerint a tisztítás után ezzel kell kezdeni, mert így biztosan nem akadályozza meg semmit a hatóanyagokat abban, hogy beszivárogjanak a bőrünkbe. Kirsti Shuba, a Katherine Daniels Cosmetics egyik alapítója szerint is ez a helyes eljárás, bár ő néha egy könnyedebb szérumot is pötyögtet a szem környékre előtte. Abigail pedig csak az utóbbira esküszik, mert szerinte a szemránckrémek miatt másnap felpüffedt szemekkel ébredünk majd.

7. Arcszérum

Ha tényleg hatásosabban szeretnéd hidratálni az arcodat, akkor használj szérumot, mert az egy dolog, hogy nagyobb koncentrátumban tartalmazza a hatóanyagokat, de állaga miatt könnyebben felszívódik és mélyebbre hatol. De mi a helyes sorrend? Az olajos szérum megnehezíti a többi, lightosabb termék felszívódását, ezért ennek megfelelően hátrébb kell sorolódnia. 

8. Arcolaj

Sokan félnek kipróbálni az arcolajat, mert attól tartanak, hogy eltömíti a pórusokat vagy kiütésesek lesznek tőle, de ha megfelelő terméket választunk, akkor a bőrünk nagyon is elégedett lesz. A szakértő a növényi alapú olajakat ajánlja, és ő az éjszakai krémek helyett is ezt használja, és szerinte akkor járunk a legjobban, ha a szérum után visszük fel a bőrünkre, különben utóbbi nehezebben tudna beszívódni. 

9. Hidratáló

Ez egy olyan termékcsoport, amit tényleg mindenki, és minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb szükségünk van rájuk. A bőrgyógyász szerint ha tényleg azt szeretnénk, hogy szép legyen a bőrünk, akkor nappali krémnek érdemes olyat használni, amit tele van antioxidánsokkal, este pedig olyat, ami retinolban gazdag, így éjjel 

shutterstock 452931445

10. Pattanás elleni szerek

Ha ezeket a hidratáló krém vagy bőrszérum után visszük fel a bőrünkre, akkor állítólag kisebb az esélye az irritációnak. És az a legjobb, ha az esti rutinba iktatjuk be ezeknek a termékek a használatát, így lesz igazán látványos az eredmény - állítják a szakértők. 

11. Fényvédők készítmények

Mi is sokszor elismételtük, hogy a napfény milyen hatással van a bőröregedésre, és hogy nemcsak nyáron kell odafigyelnünk a fényvédelemre. A szakértő szerint érdemes antoxidánsokban gazdag hidratálóra felkenni az UV-védő faktort tartalmazó termékeket, és értelemszerűen ezeknek kell lennie a legfelső rétegnek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek