Itt vásárolhatsz csomagolásmentesen

A nejlonzacskók ideje lejárt, egyre több helyen lehet saját csomagolásba kérni akár a tejfölt is.

Egyelőre a piacok vezetik azoknak a helyek a listáját, ahol csomagolásmentesen tudsz vásárolni, vagyis a saját kis edényedbe kérheted mondjuk a tejfölt, vagy éppen a kakaóport. 

GettyImages-73735607
David Paul Morris / Getty Images Hungary

Az, hogy az emberiség túl sok szemetet termel, az nem újdonság. A szelektív hulladékgyűjtés szerencsére egyre elterjedtebb, de más lehetőség is van arra, hogy a csomagolóanyagok miatt keletkező hulladékot is csökkenteni lehessen.  Addig sokan eljutnak, hogy megpróbálják felhalmozni a szatyrokat és a zacskókat, majd mikor vásárolni mennek, akkor magukkal visznek néhányat, ami vagy elég, vagy nem, az viszont biztos, hogy az üres szatyor tartó szatyor (vagy más alkalmatosság) a legtöbb esetben az idő múlásával egyre kezelhetetlenebbé válik a konyhában. És akkor még a "valamire még csak jó lesz" tejfölös dobozokról vagy befőttesüvegekről nem is beszéltünk.

De mennyivel egyszerűbb lenne minden, ha a tejföl vagy vaj vásárlásakor nem kerülne a körforgásba újabb csomagolóanyag, hanem vihetnénk az előzőt, ahogyan azt a tojástartókkal is jól megszoktuk. Szerencsére már egyre több olyan hely van itthon is, ahol örömmel fogadják azokat is, akik a saját csomagolásukat viszik és abba kérik az árut. Ezeket a helyeket gyűjtötte össze a Hulladékmentes weboldal. Ráadásul a helyek listája folyamatosan bővül, főleg ha minél többen küldik be kedvenc csomagolásmentes helyeiket.  A listát eddig a piacok vezetik, mutatjuk is, hogy az oldal szerint miket hol lehet venni, a feladat pedig az, hogy ez a lista bővüljön azokkal a helyekkel, amiket ismertek és tudjátok, hogy saját csomagolást is lehet vinni, hogy elhozd a megvásárolni szánt terméket. 

Hol?  Mit lehet csomagolásmentesen venni?
Lehel piac, Budapest  Rizs, fűszerek, szárazbab, lencse, méz, savanyúságok, tej, tejföl, vaj, sajt, joghurt, húsárú, mák, kávé, aszalt gyümölcsök
Fővám téri piac Rizs, fűszerek, szárazbab, lencse, vaj, sajt, joghurt, tészta, mák, csokoládé, aszalt gyümölcsök, gumicukor, keksz, lekvár
Rákóczi Téri Piac Rizs, fűszerek, szárazbab, lencse, tej, vaj, sajt, joghurt, orda, aszalt gyümölcsök, gumicukor
Fény utcai piac Rizs, szárazbab, lencse,  vaj, sajt, joghurt
Bosnyák téri piac Szárazbab, lencse, tej, vaj, sajt, joghurt, kefír, mák, aszalt gyümölcsök
Szatyorbolt, Budapest olívaolaj, csokoládé, kakaópor, joghurt
József körút 69 karamella, gyümölcssajt, csokoládé
Lush boltok kozmetikumok
Oszd meg másokkal is!
Mustra