Így kertészkedj az erkélyen sikeresen!

Olvasási idő kb. 5 perc

A tavasz érkeztével ellenállhatatlan vágyak, soha nem látott érzelmek ébrednek sokakban: "Itt az ideje, hogy hobbikertésszé váljak!"

A tavaszi zöldben sétáláskor sokak fejében megszületik az ötlet, hogy kertészkedésre adja a fejét. Hiába azonban az elhatározás, a város szívében nem igazán adottak a körülmények a nagygazdálkodásra. Ha a Gladiátor fantáziánkat nehéz is lesz valóra váltanunk, azért mindenkinek van esélye a kistermelővé válásra. Egy kis kreativitással bárki belevághat a földművelésbe, elég lehet ehhez egy erkély is. 

shutterstock 503237617

Ehhez a folyamathoz nyújt segítő kezet a „Zöld erkély projekt”. A kezdeményezés oldalán részletes segítséget találhatnak a jövő nagy kertészegyéniségei. A képes ismertetőkről megtudhatjuk, milyen kerti szerszámokra lesz a szükség a projekt elindításához, mennyi fényre és vízre lehet szüksége egy-egy fűszernövénynek, és azt is, hogy mikor és hogyan érdemes belekezdeni az ültetésbe. 

Infográf - Zöld erkély projekt

Ezenkívül a kertek felépítésével kapcsolatban is találhatnak az érdeklődők egy-egy kreatív dizájn ötletet. Ezekután már csak a leendő kertészek képzelőereje szabhat gátat annak, milyen formát ölt majd a konyhakert. Na meg az erkély mérete, természetesen az erkély mérete sem elhanyagolható tényező. És egy dacos szomszéd, vagy militáns közös képviselő is akadályokat gördíthet a projekt útjába. De ha ezek az akadályok leküzdettek, máris csak egy karnyújtásnyira van az önellátás. 

Hogyan használd a kerti szerszámokat?

A kézi ásóra a föld mozgatásához lesz szükséged, főleg ha nem szeretnéd összekoszolni a kezed. Az ültetőfa segítségével egyszerűen vájhatsz azonos méretű és mélységű lyukakat a földbe. A metszőollóval az elszáradt leveleket tudod eltávolítani, valamint szüreteléshez is használhatod. A rendszeres öntözéshez kiválaszthatod a neked legjobban tetsző öntözőkannát, ami akár a vadi új erkélyed ékköve is lehet. A kertészkesztyűk közül mindenképp strapabíró darabot válassz, de ne legyen túl vastag, különben nem tudsz majd könnyen manőverezni a vékony ágak között. Az ültetés után fontos a rendszeres gondoskodás. Szerezz be ehhez egy kézi gereblyét, amivel néhány hetente lazítsd fel a földet a növények alatt a megfelelő levegőztetés miatt. 

Mennyi fényre lesz szüksége a növényeknek?

A növényeidnek természetesen szüksége lesz napfényre, nem is kevésre! A legjobb, ha a kiskerted délkeleti, déli vagy délnyugati irányba néz, de a lényeg, hogy elég napfény érje.

Mennyi vízre lesz szüksége a növényeknek?

A növények vízszükséglete eltérő. A képen egy cseppel jelöltük azokat, melyeket hetente egyszer, két cseppel pedig amiket többször kell locsolnod. A legkönnyebben úgy győződhetsz meg arról, hogy a virágföld elég nedves-e, hogy egyszerűen beledugod az ujjad. Az első adag víz után a földnek melegnek és viszonylag száraznak kell lennie. A második után a föld felül még száraz, de lejjebb már nyirkos, nedves. A harmadik öntözést követően a föld pedig már kellően nedves, de figyelj ne legyen csurom víz. Használj öntözőkannát vagy egy sima üveget!

Mikor kezdd az ültetést?

Az összes növény ültetésre kész, amikor az utolsó tavaszi fagyon is túl vagyunk. A növények nem szeretik a hideget. Ha ezt nem tudod kivárni, vágj bele az ültetésbe bent, majd ha melegebbre fordult az idő, ültesd ki a növényeid az erkélyre. Mindig olvasd el figyelmesen a magok/hagymák csomagolására írt instrukciókat.

Hogyan ültess?

Mindhárom itt felsorolt növényfajta hasonló törődést igényel, de vannak apró különbségek.

1) Ha túl sok a víz a cserépben, a gyökerek nem jutnak elég levegőhöz. Ennek elkerülésére tegyél néhány követ, cserépdarabot vagy homokot (szürkét ne, az túl sós) a cserép aljára. Válaszd ki a növényedhez illő földet, amit bármelyik virágosnál megtalálhatsz virágföld, zöldség földkeverék stb. név alatt. A levegőztető alsó rétegre rakj földet, a cserepet kb. háromnegyedig töltsd meg.

2) Vájj lyukakat a földbe az ültetőfával a fajta szerinti előírásokat követve. A legtöbb növény magja 1 cm mélyen érzi legjobban magát, de a babot inkább 2-3 cm, a kankalint 7 cm mélyre ültesd. Arra is ügyelj, hogy a növénynek legyen elég tere a növéshez, ezért a magokat legalább 5, de inkább 10 cm távolságra ültesd egymástól.

3) Takard be a magokat gondosan a földdel, locsold meg őket, majd várj türelemmel, eltarthat egy darabig, amíg előbújnak.

Légy kreatív és csinosítsd ki az erkélyed

Vízszintes vagy függőleges konyhakertet szeretnél? Ez leginkább a rendelkezésre álló helytől függ majd, persze különböző trükkökkel csalhatsz is, hogy több helyed legyen. A raklapokkal például viszonylag kis helyen rengeteg növényt termeszthetsz, de bármilyen maradék deszkából vagy lécből formás kis kertet varázsolhatsz, ez csak a kreativitásodon múlik!

Ha stílusosan szeretnéd felcímkézni a kertedet, írd filccel egy borosdugóra a növény nevét, majd egy vékony bot vagy hurkapálca segítségével tedd a magok közé, így hetek múlva sem felejted majd el, mit hova ültettél.

A lámpák és egyéb kiegészítő-, és díszítőelemek rengeteget tudnak dobni a kiskerted hangulatán, ezt a lépést se kapkodd el! Fogj egy befőttesüveget vagy színesre festett használt konzervdobozt és lógasd fel őket valahova. A jelszó: újrahasznosítás! Készíts egy szélforgót néhány keményebb, színes papírlapból és hurkapálcából.

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek