Természetes ajakápolót használj, ha jót akarsz magadnak!

Télen könnyen kicserepesedik az ajkak finom bőre, de tavasszal és nyáron is oda kell figyelni arra, hogy megfelelően ápoljuk. Csak éppen nem mindegy, mivel.

A német Stiftung Warentest magazin bevásárolt a szőlőzsírokból és ajakírokból, hogy kiderítse, melyek tartalmaznak az egészségre esetleg ártalmas összetevőket, illetve, hogy a fényvédős termékek valóban olyan hatásosak-e, mint állítják. Eredmények a hajtás után! 

A módszer

A lap munkatársai összesen 35 terméket vásároltak még 2016 októberében, ebből 9-ről állította azt a gyártó, hogy fényvédő faktorral rendelkeznek. A szájbalzsamok összetételét laboratóriumban vizsgálták, elsősorban a problémásnak tartott szénhidrogének koncentrációjára kihegyezve. Természetesen annak is utánajártak, hogy az UV-védelem is megfelel-e az ígéreteknek. Ehhez a tesztalanyok bőrére kentek a termékekből, majd adott dózisú UV-B sugárzásnak tették ki őket, az UV-A elleni védelmet pedig áttetsző műanyaglapocskákkal tesztelték.

Haladunk, haladunk

Egy 2015-ös teszt során a magazin több kozmetikumban is talált problémás szénhidrogéneket, köztük a legelterjedtebbekben is, mint a Carmex, Labello és a Blistex. Azóta persze sok minden változott, és ezekben a termékekben is sokkal alacsonyabb már a kifogásolható vegyületek mennyisége. A Lidl pedig megerősítette, változtatott az összetevőkön, és most már csak növényi eredetű olajokat és zsírokat használnak. A szakemberek a rendelkezésre álló kutatások alapján az ajánlják a gyártóknak, ha nem akarják teljesen kikukázni a régi receptúrát, hogy csak legfeljebb 5 százaléknyi kifogásolható szénhidrogén-vegyületet (MOSH vagy POSH) tartalmazzon. Az Yves Rocher terméke még ezt a szintet sem éri el, de minimális mennyiséget mégis tartalmaz, ezért a magazin szerint érdemes másik terméket választani. 

shutterstock 520099075

Hogy mi?

MOSH (mineral oil saturated hydrocarbons – ásványolaj eredetű, telített szénhidrogének) Veszélye, hogy fel tud halmozódni a szervezetben, és állatkísérletek szerint károsíthaja a májat és a nyirokcsomókat. Azt, hogy milyen hatással van az emberi szervezetre, még nem tudni pontosan, de az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) szerint az a mennyiség is elég nagy, ami a táplálkozással bejut, és ha hozzávesszük azt, hogy aki rendszeresen használ ilyen termékeket, az évente 20 gramm rúzst "eszik meg", így akár több gramm is kerülhet a szervezetünkbe. 

MOAH (mineral oil origin aromatic hydrocarbons – ásványolaj erede­tű aromás szénhidrogének)Az EFSA ezekkel szemben még szigorúbb, az élelmiszereknek egyáltalán nem szabad ilyeneket tartalmaznia feltételezett rákkeltő hatása miatt. A magazin szerint ugyan a kozmetikumok gyártói is próbálják minimalizálni a termékeikben a mennyiségét, de egyelőre nem tudjuk, hogy ez önmagában elég-e. 

POSH (polyolefin oligomeric saturated hydrocarbons - poliolefinekből származó telített szénhidrogének) Rokonok az első csoporttal, ide tartozik a polizobután, a polietilén és a polibután. 

Gyanús vegyületek: mikrokristályos viaszásványi olaj, ozokerit, cerezin, folyékony parafin, petrolatum, hidrogénezett poliizobután, polietilén

Amiket ajánlanak

Tizenöt termékben nem találták nyomát kifogásolható szénhidrogéneknek, ezekben a szájbalzsamokban az összetevők listája alapján olyan növényi olajok és zsírok vannak, mint például a repceolaj vagy sheavaj. A többségükben van méhviasz is, és több tesztpéldány is rendelkezett 1 vagy 2 natúrkozmetikumot igazoló címkével. A dm saját márkás termékei közül az Alverde, valamint a Balea férfiaknak szánt stiftje szerepelt jól az UV-teszten, árban pedig leginkább a Lidl Cien szőlőzsírja a legolcsóbb, míg a Dr. Hauschka a legdrágább.

Termék Natúrkozmetikum jelölés Fényvédelem
Bepanthol ajakápoló nincs nincs
dm Alverde napvédő ajakápoló homoktövis-olíva 1 20 SPF
dm Balea Sensitive ajakápoló nincs nincs
dm Balea Man Active Care ajakápoló nincs 15 SPF
Dr. Bronner ajakápoló cirtom-lime 2 nincs
Dr. Hauschka ajakápoló 2 nincs
Eos gránátalma-eper nics nincs
Lavera Basis Sensitive 1 nincs
Lidl Cien Care ajakápoló nincs nincs
Lush ajakápoló nincs nincs
Müller Aveo ajakápoló nincs nincs
Rituals Smooth Operator nincs 15 SPF
Rossmann Alterra kamillás ajakápoló 1 nincs
Rossmann Isana ajakápoló mandulaolajjal nincs nincs
Weleda Everon ajakápoló 1 nem mérhető, elvileg SPF 4

Amit nem ajánlanak

Több mint a termékek felében, egészen pontosan 18 darabban találtak olyan telített és telítetlen szénhidrogén vegyületeket (MOSH, POSH, MOAH), amik kifogásolhatóak lehetnek. De mi ezekkel a baj? Az, hogy a telítetlen szénhidrogének vélhetően rákkeltő hatásúak, bár ehhez további bizonyítékokra van szükség, de aki biztosra akar menni, az kerülje ezeket a kozmetikumokat. A Sebamedben nem találhatóak kifogásolható összetevők, de az UV-A védelemmel bajok vannak, és a Neutorgena fényvédelme is csak négyes fokozatú, ami a magazin szakértői túl kevésnek találnak.

Termék Fényvédelem MOSH/POSH (%) MOAH (%)
Balmi Super Cube kókuszos ajakbalzsam 15 SPF 26 0,57
Bebe Young Care ajakápoló nincs 47 0,13
Blistex ajaknyugtató krém nincs 17 0,07
Carmex ajakápoló nincs 17 0,49
Chupa Chups epres ajakápoó nincs 35 0,06
Essence Balmy Kiss hidratáló ajakápoló nincs 6 0,06
Eucerin Lip Aktiv 15 SPF 13 0,21
Labello klasszikus nincs 14 0,21
Labello Sun Protect ajaképoló 30 SPF 7 0,19
Lip Smacker kólás ajakápoló nincs 10 0,15
Minions kólás ajakápoló nincs 20 0,04
Neutrogena ajakápoló nem bizonyított 12 0,02
Pepsi ajakápoló nincs 69 0,09
Body Shop ajakápoló nincs 28 nem mérhető
Yves Rocher époló ajakbalzsam makadámdióval nincs 2 0,04
Bee Natural gránátalmás ajaképoló nincs 0,4 nem bizonyítható
La Roche-Posay nincs 22 (csak POSH) nem bizonyíthaó
Sebamed ajakápoló 30 SPF, de nincs UV-A elleni védelem nem bizonyítható nem bizonyíthaó
Vichy Aqualia Thermaé ajakbalzsam nincs 24 (csak POSH) nem bizonyíthaó

Végkövetkeztetés

Ahogyan azt korábban említettük, a vizsgált termékek közül a magazin 15-öt ajánl, és amint a táblázatokból is kiderül, alapvetően a natúrkozmetikumok közül érdemes válogatni, hiszen azok elvileg legalább kőolajalapú összetevőket nem tartalmaznak. Sajnos azért van, amikor ezek a termékek is szennyeződhetnek, a vizsgálatban is találtak egyet, ami hasonló ok miatt lógott ki a többi természetes termék közül. De ha biztosra mennél, készíthetsz saját ajakírt is, amihez receptet itt találsz!

A szakértő tanácsai

Christian Bayerl dermatológus nyilatkozott a magazinnak arról, miért és hogyan érdemes ápolni az ajkunkat.

Szüksége van az ajkaknak ápolásra?

Igen, a bőr itt vékonyabb mint a testünk többi részén, nincsenek szőrtüszők, sem verejték- és faggyúmirigyek, emiatt sokkal könnyebben kiszárad. Fontos odafigyelni a megfelelő UV-védelemre is, hiszen az ajkaknak nincsenek meg a megfelelő önvédelmi mechanizmusai, nincsenek például melanociták, amikkel ki tudná védeni az UV-sugárzás káros hatásait. Ha folyamatosan repedezett a szánk, és nem gyógyulnak a sebek, akkor azonnal fel kell keresni egy bőrgyógyászt.

Kiknek kell erre különösen odafigyelniük?

Főleg az alsó ajkakon alakulhat ki bőrrák, és a férfiak sokkal veszélyezettebbek mint a nők. Ennek pedig az az oka, hogy a rúzsokban vannak olyan pigmentek, amik minimális védelmet jelentenek a káros sugárzásokkal szemben. A megfelelő fényvédelemre egyébként különösen azoknak érdemes odafigyelni, akik az építőiparban vagy pilótaként dolgoznak, de akinek a golf vagy a vitorlázás a hobbija, vagy télen sokat síel és snowboardozik, szintén szerezzen be Uv-szűrős ajakbalzsamot.

Még kinek javasolja az UV-védős termékeket?

Azoknak, akik a napsütéses időben 20 percnél több időt töltenek a szabadban. Az egyéb fényvédőtermékeket azért nem javasoljuk, mert könnyen lekopnak, az illatanyagokról és az ízről nem is beszélve. 

Tényleg függővé tesznek az szőlőzsírok?

Én nem tudok olyan kutatási eredményről, ami igazolná ezt az állítást. De a korábban említett tulajdonságok miatt az ajkak tényleg igénylik a folyamatos ápolást, és igen, vannak, akik megszokásból valóban sűrűn használják az ilyen termékeket, hogy folyamatosan bársonyosan puha legyen az ajkuk.

Milyen terméket javasolna a gyerekeknek?

Először is, fontos, hogy evés után fontos, hogy alaposan megtisztítsuk a szájat és környékét, a paradicsomszósz például ki tudja szárítani a finom bőrt. A meleg víz erre sokkal jobb megoldás mint a nedves törlőkendők. Az ajakápolók közül pedig azokat ajánlom, amikben nincs, vagy csak nagyon kevés illatanyag van, mivel ezek az összetevők allergizálhatnak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek