A drága sampon nem tisztít jobban az olcsónál

Jó hírünk van azoknak, akik semmi mást nem szeretnének egy sampontól, csak hogy tiszta legyen a hajuk: egy friss kutatás szerint az olcsó és a drága samponok tisztítási hatásfoka is teljesen ugyanolyan. Vagyis teljesen mindegy, hogy a drága vagy a nagyon olcsó sampont veszi, a haja mindegyiktől ugyanolyan tiszta lesz. Ha mégis van különbség, az csak a részletekben rejlik. 

A BBC egyik műsorában vitatták meg, hogy mivel tudnak többet a drága samponok mint az olcsók és arra jutottak, hogy tisztítás szempontjából teljesen mindegy mennyire mélyen nyúl a zsebébe, az eredmény ugyanaz lesz. 

Hogyan működik a sampon? 

Mindegy, milyen márkát választ, milyen árkategóriában keresgél, a sampon alapvető összetevői ugyanazok a felületaktív szerek, amik egyébként nemcsak a samponokban, de szinte minden háztartási tisztítószerben is megtalálhatóak. Ezek az összetevők segítenek eltüntetni a zsírt és a szennyeződéseket a felületekről. Működésük lényege, hogy a molekuláik egy része hidrofil, vagyis vízben oldódó, míg a másik részük hidofób, vagyis nem lépnek kölcsönhatásba a vízzel, viszont az olajat és a koszt magukhoz vonzzák. Ahogyan például a hajra került sampon vízzel érintkezik, ezek a molekulák olyan szerkezetbe rendeződnek, amik magukhoz kötik az olajat és a koszt a hajról és a fejbőrről, az öblítéssel pedig el is tűnnek a haj felszínéről. 

shutterstock 527765641

Mindegy, milyen áron veszi, tisztítani mind tud

Ha az a cél, hogy a haja tiszta legyen, akkor mindegy, milyen árkategóriájú sampont választ, ugyanis ezt bármelyikkel elérheti. Mindezt be is bizonyították tudományos keretek között, ahol PhD hallgatókat kértek meg, hogy ne mossanak egy hétig hajat, majd az egészen olcsótól az egészen drága samponokig egy sor terméket végigpróbáltak a tincseiken. Az eredmény annak ellenére lett ugyanaz, hogy a tesztben néhány száz forintos és luxus kategóriás sampon is szerepelt. Az összes hajmintáról eltűntek a szennyeződések, a egyetlen szembetűnő különbség az volt, hogy a legolcsóbb sampon után a haj elektrosztatikus lett. Ez nemcsak kellemetlen, de az elektrosztatikus haj töltése miatt jobban is vonzza magához a levegőben szálló szennyeződéseket, így hamarabb lesz újra koszos. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy a feltűnően olcsó sampont azért mégis érdemes elkerülni. 

De akkor mi értelme a drága samponnak? 

Bár a samponok fő alkotóelemei ugyanazok, eltérés mégiscsak van a különböző márkák és típusok között: ilyenek például az illatosítóanyagok, vagy az extra hatóanyagok. A kutatások szerint a vásárlók a sűrű és jó illatú termékeket keresik, holott egyik tulajdonság sem függ össze a sampon hatékonyságával, viszont pluszköltséget jelent sűrűbb sampont előállítani. Szintén pluszköltséget jelent az illatosítás és a különféle virágok és ápolószerek, amik a samponba kerülnek.

A samponhasználat (és a samponokban lévő kondicionáló anyagok) mellett is javasolt még a hajmosáskor a külön kondicionáló használata is. A cikk emlékeztet arra a városi legendára is miszerint a hatás teljesen ugyanaz, ha a olcsó sampon után használ drága kondicionálót, mintha drága sampon után használja a drága terméket. Hogy ki mi alapján dönt egy adott sampon mellett, az gyakran kizárólag a sampon illatától függ, de ha a célja, hogy tiszta legyen a haja, akkor az olcsóbb sampon is megteszi, ezzel pedig hosszú távon rengeteget tud spórolni. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek