Akár egyedi szőnyeget is készíthet saját kezűleg

Szeretne egy különleges szőnyeget, de már látja, hogy ezeknek az ára olyan magas, hogy csak ábrándozhat róla? Nagy mázlija van, hiszen virágkorát éli a DIY mozgalom, és bizony a szőnyegkészítés is szerepel a palettán. Összeszedtünk önnek néhány érdekes, és valóban egyedi szőnyegötletet.

Kezdésnek

Mivel a szőnyegek készítése elég időigényes, így a kezdeti sikerélmény miatt jobb egy egyszerű (és főleg gyorsan elkészülő) darabbal érdemes kezdeni. Ehhez szüksége lesz vastagabb kötélre, egy vastagabb anyagdarabra, és némi erős ragasztóra. A kötelet tekerje fel csigavonalban, ragasztózza be a felületét, nyomja rá az anyagot, hagyja megszáradni, majd körben vágja le róla a felesleget. Fordítsa meg, és máris kész a mutatós lábtörlő.

[PINTEREST] 5853c5ade95d3

Fürdőszobába

A régi törölközőket nem kell kidobálni, csak egyenletes csíkokra vagdalni. Ezeket a csíkokat varrja össze a végüknél, hogy jó hosszú szalagokat kapjon; háromra lesz szüksége belőlük. Ezután egyszerű parkettafonással fonja össze a csíkokat, de jó szorosan, hogy később, használat közben ne csússzanak szét. A fonás két végét erősen varrja össze, hogy jól tartson. A melósabb rész még csak ezután jön, mert fel kell tekerni csigavonalban a fonatot, és folyamatosan összeölteni az íveket. Nagyon nem kell túlzásba vinni a varrást, de azért 2-4 centinként érdemes egyszer ölteni, hogy jó legyen a szőnyeg tartása. Mivel a saját fürdőszobájához illő törölközőiből készült, így sem a színharmóniával, sem a nedvszívással sem lesz gond.

Még mindig a fürdőszobába

Ha nincs kedve fonogatni, akkor az előzőben leír módszerrel felhasogatott törölközőkből készített csíkokat szépen tekergesse kis csigákkal, és pár öltéssel rögzítse. Készítsen jó néhány csigácskát, majd ha elégnek ítéli a mennyiséget, kezdje egymás mellé rendezgetni őket és így összeöltögetni, minden csigához varrja hozzá a mellette lévőket. Ez azért is lesz különösen jópofa, mert így olyan alakra készítheti a szőnyegét, amilyenre csak szeretné.

A gömböc

Ha sikeresen túlesett a kezdeteken, jöhetnek a nehezebb, vagy csak időigényesebb darabok. A gömböcös szőnyeghez nemezgolyócskákat kell készítenie, amihez nemezanyagra és némi türelemre lesz szüksége. De megéri! A kész, színes golyókat egy nagy tű segítségével egy duplán szedett, erős hímzőfonalra fűzze fel. Ha kész a kígyó, innen már ismerős lesz: tekerje fel csigavonalban, és rögzítse egymáshoz is a kis golyókat.

[PINTEREST] 5853c5e3796a3

A borzas

A nemezgolyóknál talán egy fokkal egyszerűbb, ha fonallal dolgozik. Először is készítsen pomponokat: a szálat tekerje fel két ujjára, amennyiszer csak tudja, a két ujja között erősen kösse össze a feltekert anyagot, így egy 8-alakot kap (de az elkötő fonalra hagyjon rá jócskán!). A két ujjára hurkolt oldalt vágja szét, így elkészült a pompon. Ezekből jó néhány darabra lesz szüksége, de a készítésük nem nehéz, miközben a két ünnep közti nihilben ledarál valami jó sorozatot, simán legyártható a kellő mennyiség. Ezután szüksége lesz még egy műanyag hálóra (akár egy puhább kerítésháló is lehet), amihez a ráhagyott fonalvégekkel hozzá kell kötöznie a pomponokat, hogy egy tömött szőnyeget adjanak.

A divatos

A már említett háló egy másfajta szőnyeghez is ideális. Ehhez a régi pólókra lesz szükség, amik amúgy mennének porrongynak. Vágja őket csíkokra, majd ezeket darabolja nagyjából 10 centis darabokra. A háló rácsain fűzögesse át és csomózza oda jó erősen a pólódarabokat, bár ellesz vele egy darabig, de mutatós lesz a végeredmény.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.