Nem tetszik az ajándék? Küldje vissza!

Nincs még minden veszve, ha a karácsonyi ajándékozás nem úgy sikerült, ahogyan azt eltervezte. Elég egyszerű a karácsonyi ajándékokkal mellényúlni, hiszen nemcsak a méret vagy a típus lehet rossz, de előfordulhat, hogy a szeretteinek van már olyan konyhai eszköze, vagy például hiába látta két hónappal ezelőtt, hogy rájuk férne egy cipős szekrény, lehet azóta vettek már egyet. Vagyis egyáltalán ne érezze kellemetlenül magát, ha nem aratott osztatlan sikert az ajándékával, vagy ha egy rokonának kell bevallania, hogy semmi szüksége arra, amit vásárolt önnek, ugyanis most indul a második kör. 

Minél hamarabb járjon a végére és először mindenképpen a cserével próbálkozzon. Már ha meg tudja szerezni a blokkot vagy a számlát, mert erre mindenképpen szüksége lesz. Igen, ez egy kellemetlen beszélgetés lesz az ajándékozó féllel, de a legegyszerűbb út az őszinteség. Vagy ha azt mondja, van már egy olyan pont ugyanolyan terméke. Ha pedig minden kötél szakad, adja el az interneten. 

Online vásárlásnál semmi probléma

Ha interneten rendelte a terméket, akkor 14 napon belül elállhat a vásárlástól. A 14 naptári nap akkor indul, mikor a megrendelő átvette a terméket, de vannak olyan webáruházak, amelyek akár 30 napig visszaveszik a nem kívánt terméket. Ha online rendelte, de személyesen vette át a csomagot az üzletben, vagy egy átvevőpontra ment el érte, akkor is élhet ezzel a jogával. Arra készüljön fel, hogy az eredeti csomagolást prezentálni kell, és valószínűleg visszaszállítás költségét is önnek kell állnia. A visszaszállításhoz általában egy formanyomtatványt kell kitölteni, majd visszaszolgáltatni a terméket és hamarosan visszautalják a vásárló számlájára a vételárat. Azért vannak itt is kivételek, ezek általában a higiéniai termékek, illetve például a személyre szóló hímzéssel ellátott törülközőt, vagy a saját fényképeiből készült könyvet sem tudja visszaküldeni. És persze a kicsomagolt DVD filmeket vagy játékkonzolos játékokat sem lehet így visszaküldeni, de annyit azért súgunk, hogy könyvet viszont igen. 

Boltokban vásárolt termékkel már nem olyan egyszerű a dolog

Ha nem az interneten vásárolt, akkor egy kicsit nehezebb a dolga. A számlát itt is mindenképpen meg kell szereznie az ajándékozótól, és a jogszabályok szerint már csak a bolt jóindulatán múlik, hogy visszaviheti-e a terméket. Egyébként egyre több bolt áll rugalmasan a dologhoz és cserélnek ha nem a megfelelő ajándékot vette karácsonyra, sőt néhány helyen nem csak le lehet vásárolni a terméket, de akár a vételárat is visszaadják. A legelterjedtebb megoldás azonban a vételár levásárlása, amit vagy azonnal meg kell ejtenie, vagy ha rugalmasabb az üzlet, akkor vásárlási utalványt kap. Sok esetben csak az ünnepek utáni pár napban élhet ezzel a lehetőséggel, szóval minél hamarabb érdemes intézkednie. 

shutterstock 158074061
Shutterstock

Ha nem működik az ajándék

A legnagyobb rémálom karácsonykor ha nem működik a tökéletes ajándék. Ha vásárlástól számított három munkanapon belül jelzi, hogy a termék minőségi hibás és kéri a termék cseréjét, akkor a kereskedő köteles kicserélni a terméket, nem hivatkozhat arra, hogy javítani tudja. Három nap után pedig a garanciális javítást lehet kérni, amit a vásárlás helyén vagy a jótálláson feltüntetett szakszervizben lehet jelezni. A kereskedő is köteles intézni a minőségi javítást, de általában gyorsabban kézhez kapja a működő terméket ha egyenesen a szakszervizbe viszi. A szavatossági idő akkor is érvényesíthető ha leértékelt, vagy szépséghibás termék romlott el, de a kereskedő nem hívta fel a figyelmet a termék hibájára, vagy annak a működéshez nincs köze. Vagyis ha azért volt olcsóbb egy termék mert kiállítási darab vagy van az oldalán egy karc, de sehol sem tüntették fel, hogy hibás lenne a működése, akkor ugyanúgy érvényesítheti a jogait. Cipőknél az első hat hónapban a kereskedőnek kell bizonyítani, hogy a hiba nem gyártási eredetű, majd másfél évig még érvényesítheti a szavatossági jogait, de akkor már a fogyasztónak kell bizonyítani, hogy a cipő gyári hibás volt.

Külföldi termékre is jár a garancia

Akkor sincs minden veszve, ha külföldről rendelt terméket, ugyanis a garancia ugyanúgy jár rá. Persze ha Kínából rendelt tabletet vagy telefont, akkor sajnos nem lesz egyszerű ezt érvényesíteni. Európán belül rendelt termék esetén például ugyanúgy élhet a 14 napos elállási joggal, de akkor is intézkedhet ha elromlott a terméke. Utóbbiban az Európai Fogyasztói Központ is segíthet. 

shutterstock 223988800
Shutterstock
Oszd meg másokkal is!
Mustra