A világ legmenőbbjei között jegyzik a Hello Wood két karácsonyfáját

A BBC összeállított egy listát a világ legkülönlegesebb, művészi igénnyel megtervezett köztéri karácsonyfa installációiról. Az Erzsébet téren felállított Adományfa és a szintén a Hello Wood által tervezett londoni „Let it Snow”-fa is felkerült a listára.

Adományfa (2016)

A Hello Wood Erzsébet téri installációja 16 méter magas és mintegy tízezer hasáb tűzifából épült, amit majd rászoruló családoknak adományoznak, amikor a fát január 6-án, Vízkereszt napján lebontják. A fa Budapest Főváros Önkormányzata, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft., a Design Terminál, a Vodafone Magyarország és a Hello Wood együttműködéséből épült fel.

"Essen a hó"- fa (2015)

A Hello Wood és a londoni Creatmosphere együttműködéséből született a 11 méter magas Let it Snow karácsonyfa a Granary Square-en. 365 faszánkóból építették, a nevével pedig (a Jégvarázs-betétdal helyett, vagy azzal áthallásban) a fehér karácsony iránti vágyat szerették volna kifejezni, amiben egyre ritkábban van részünk a globális felmelegedés következményeként. Londonban például évek óra nincs lehetőség szánkázásra a hó hiánya miatt. Ettől függetlenül az adományfához hasonlóan a szánkókat helyi lakosok kapták, néhányat pedig elárvereztek közülük, és a befolyt összeget jótékony célra ajánlották fel.

Mik szerepelnek még a listán?

A Tate Britain „Zöld fája” (2008)

Ez a fa nem a színe miatt zöld, hanem azért, mert a környezetvédelemre és a megújuló energiaforrásokra hívja fel a figyelmet. Bob és Roberta Smith a fát teljes egészében újrahasznosított tárgyakból építette, és az alján elhelyezett nyolc kerékpár tekerésével lehet beizzítani a karácsonyi fénygömböket.

A „fogyasztói fa” Durhamból (2013)

A fogyasztói társadalom pazarlására és a műanyag környezetre gyakorolt káros hatására hívja fel a figyelmet ez az installáció. A készítők 3000 nejlonszatyrot kértek a helyi lakosoktól, akik cserébe textiltáskát kaptak. A zsákokat aztán további szatyrokkal töltötték meg és világítótestet helyeztek beléjük, így egész éjjel színesen világított a fogyasztói fa.

Kalpataru, a kívánság fa” Londonból (2015)

Kalpataru egy kívánságteljesítő fa a hindu mitológiában. 2015-ben a delhi születésű tervezők, Sarthak és Sahil tervezték ezt a Victoria and Albert Museum India Fesztiválja számára. A fa klasszikus indiai motívumokkal van díszítve, legfőképpen a fényre és a természetre utaló ornamentikával, ami két fontos tényező a tradicionális indiai fényünnep, a Diwali során.

Amerika legnagyobb éneklő fája

Mi lenne karácsonyibb egy olyan fánál, ami éneklő emberekből áll? A Michigan állambeli Mona Shores Gimnázium Amerika legmagasabb éneklő fájával büszkélkedhet, ami több mint 30 éve minden évben feláll. A fa a gimnázium kórusának 240 énekeséből épül föl, a fa talapzatánál pedig a helyi szimfonikus zenekar tagjai adják a zene alapját.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek