Lejárt tejszínek és más izgalmak a Jamie's Italiant ellátó konyhában

Nem volt boldog a NÉBIH, amikor meglátogatta a Zsidai-birodalom központi konyháját, ahonnan többek közt a Jamie's Italiant is ellátja - írta meg a hvg.hu, akik egy birtokukba került jegyzőkönyv alapján részletezték, mi nem tetszett a a hatóságnak. 

Ezek szerint: 

  • Több kilónyi lejárt szavatosságú tejszín
  • Jelöletlen termékek
  • Ömlesztve tárolt húsok 
  • Kézmosóban elmosogatott edények 
  • A szemetesek lábpedál nélküliek
  • A hűtők hőmérséklete túl magas (10 celsius fokos volt) 
  • A fagyasztókamra hőmérséklete nem érte el a -20 celius fokot 
  • Jelöletlen vákuumozott termékek
  • Hiányzott az allergének jelölése a termékeken 
  • Ládamosóban találtak poharakat

miatt akadtak problémái az élelmiszerbiztonsági szakértőknek. A Zsidai Gasztronómia Csoport központi konyhája a Várban van, innen szolgálják ki az összes egységüket. 

JamiesItalianBudapest BudaiVar BAR
Jamie's Italian Budapest

A hatóság azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a Zsidai Group konyhájából alapanyagokat és nyers húsokat szállítsanak ki, mert erre nem volt engedélyük. A HVG forrása szerint a "nyers húsokat kizárólag az erre kifejezetten engedéllyel rendelkező cégek, üzemek szállíthatnak, hiszen itt a romlásveszély miatt a legszigorúbb hűtési és egyéb eljárásokat kell betartani".

Az ellenőrök kifogásolták, hogy bár a HACCP-rendszert kidolgozták, de nem arra a technológiára, amit végeztek. Ami aggasztó, hogy a problémákra a hatóság már 2016 júliusában felhívta a figyelmet, de az októberi ellenőrzésig nem változtattak a dolgokon. 

Ezek miatt a Pest Megyei Kormányhivatal illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztálya eljárást indított és hiánypótlásra szólította fel a céget, valamint 1,25 millió forint bírságot szabott ki. 

A hvg.hu megkereste az üzemeltetőt is, Juhász Emese, az Opera Gasztronómia Kft. munkatársa (mely szintén a Zsidai Group része - a szerk.) arról tájékoztatta az újságot, hogy:  „A levelében jelzett vizsgálat eredményéről még nem született jogerős határozat, így kérdései idő előttiek". A levélből az is kiderül, hogy fejlesztés alatt áll a konyha.

Az ügyben kerestük a Pest Megyei kormányhivatalt, hogy jogerős-e a bírság. Közleményük szerint „Az eljáró hatóság által kiszabott bírságok (1, 2 millió Ft élelmiszerlánc-felügyeleti bírság; 50 ezer Ft élelmiszer ellenőrzési bírság) jogerőre emelkedtek, a hatósági döntéssel szemben fellebbezés nem érkezett a hatósághoz. A június hónapban tartott ellenőrzést az ügyfél működés megkezdése iránti kérelme alapján végezte a hatóság, amely szemle alatt hiányosságokat tárt fel a szemlét végző kolléga, ezen hiányosságok megszüntetését utóellenőrizték októberben. Az októberben feltárt hiányosságok pótlásának utóellenőrzésére ezidáig nem került sor, de ismételt szemlén fognak meggyőződni a hatóság ellenőrei az egységben tapasztalt hiányosságok megszüntetéséről.”

Nem csak itthon szabnak ki büntetéseket menő helyeknek, a múlt héten pont a három Michelin-csillagos Gerániumot meszelték el, mert nem tartották elég hidegen a kagylókat. Rájuk 800 ezer forintnyi büntetést szabtak ki. Rasmus Kofoed, aki Széll Tamást is segítette a Bocuse d'Or versenyre való  felkészítésben nem értett egyet a büntetéssel, és véleménye szerint eltúlozta a hatóság a dolgokat. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek