Kávézna ön a nagypapából?

Elhunyt szeretteink hamvait gyémánttá tömöríteni már több mint tíz éve lehetséges, Justin Crowe amerikai dizájnernek azonban sikerült megújítania a gyász és emlékezés módszereit. Egy szívéhez közel álló hozzátartozója elvesztése után a tervező meglehetősen szokatlan módot talált a gyász feldolgozására és szeretteink emlékének megőrzésére: a Nourish projekt keretében, 200 elhunyt hamvait felhasználva készített kerámiatárgyakat. Ebből nőtte ki magát a Chronicle Cremation Designs nevű cége, ahol emberi és házi kedvencek hamvaiból készítenek a megrendelő igénye szerinti használati tárgyakat, melyeket aztán a szintén a hamvakból készült különleges mázzal vonnak be. A forma lehet váza vagy mécses, de akár csésze vagy tányér is (ha pedig valaki saját kezűleg készített kerámiát szeretne bevonatni a speciális mázzal, azt is vállalják). Sőt, ha esetleg ön halála után korábban elhunyt kedvese/hörcsöge ölelésében szeretne nyugodni, akár urnát is rendelhet a hamvaiból - írja a My Modern Met.

Érdekesnek, izgalmasnak, bizarrnak, vagy egyenesen felháborítónak tartja az ötletet? Vázát végül is miért ne lehetne csináltatni a nagypapából, de azért teáscsésze formájában már mégiscsak durva volna használni? Ha így érzi, egészen biztosan nincs egyedül, Crowe elismeri, hogy gyakran kap kritikákat, sőt fenyegető megjegyzéseket is, de azt állítja, általában sikerült meggyőzni az ellenzőket arról, hogy ez valójában egy nagyon is méltó és csodálatos megemlékezés. "Ahelyett, hogy egy polcra helyezett urnát vagy egy fotót nézegetnénk, így interaktív módon idézhetjük fel a kedves emlékeket" - tette hozzá. 

És akkor jöjjenek a piszkos anyagiak: egy bögre ára 199 dollár (azaz 55 ezer forint), egy elegánsabb gyertyatartóért 649 dollárt (180 ezer forintot) kérnek, és ha vázát szeretne, az már 850 dollárjába (kb 240 ezer forint) fog kerülni. Ha pedig ennél is közelebb szeretné tudni magához az elhunytat, készülhet a hamvaiból csepp formájú kis medál 189 dollárért (kicsit több mint 53 ezer forint). A rendelést a honlapjukon keresztül lehet leadni, az ügyfél cserébe megkapja a csomagot, amiben elküldheti nekik a hamvakat, és 30-60 nap alatt el is készülnek a tárgyak. Ha saját kerámiát szeretne festeni, az elhunyt hamvaiból készült máz egy adagja 25 tárgyhoz elég, és ezeket két évig tárolja a cég. És persze jó tudni azt is, hogy az elhunyt rokonokból és kisállatokból készült kerámiák és a mázak mikrózhatóak és mosogatógépben is elmoshatóak.

Oszd meg másokkal is!
Menő! (1445) (1640) Ciki!
Mustra