Óvatosan az Aliexpress nagy akciós napjával!

Elérkezett november 11-e, vagyis az Aliexpress legnagyobb éves akciójának napja, amikor hatalmas kedvezményeket kaphat és a szokásosnál olcsóbban vásárolhatja meg az egyébként is gyakran irreálisan olcsó termékeket. De azért ne reménykedjen abban, hogy rengeteg pénzt spórol majd, az akciók többsége ugyanis csak ránézésre hatalmas. 

Tavaly néhány perc alatt elvertek a vásárlók egy rakat pénzt, 10 óra alatt több mint 10 milliárd dollárt, azaz 2800 milliárd forintot költöttek el világszerte az emberek. De tényleg ennyire meg kell őrülni az akciókért és az év összes többi napján rosszabbul jár? Ha már-már kereskedelmi mennyiségben rendel, akkor tényleg sokat spórolhat, de egy átlagrendelő gyakran meg sem érzi a beígért nagy kedvezményeket. 

shutterstock 291627674

Legyen körültekintő

Akciós nap ide vagy oda, a legjobb, ha mindig betartja a legkézenfekvőbb aliexpresszes szabályokat, hogy minimalizálja a balul sikerült rendelések számát. Csak megbízható eladóktól rendeljen, akinek az értékelése legalább 95% feletti. Ehhez külön pluszpont, ha mindez nem 20-30, hanem akár több száz vagy ezer rendelés során gyűlt össze. Szánjon időt a vásárlói visszajelzések átolvasására is, főleg, hogy nagyon sokan már képet is töltenek fel a termékről. Itt elég gyorsan kiderül, hogy mi az, ami nem is hasonlít az eredetire, vagy hogy a rendelt méret akkora, hogy az egy 5 éves gyerekre is kicsi lenne. 

Minden olcsó, mert új a bolt

Persze mindenki maga dönti el, hogy meddig hisz a Mikulásban meg a mesékben, sokan úgy vannak vele, hogy az a néhány dollárt megéri még akkor is, ha soha többé nem látja viszont a pénzét, így megrendeli a 10 dolláros (nagyjából 2800 forintos) szőrmés télikabátot vagy az ezer forintos Nike cipőt. Hogy valóban kap értékelhető terméket 1-2 dollárért, annak esélye nagyjából annyi, mint a lottó ötös megnyerésére, igaz arra is sokan költenek hetente hasonló összeget. Itt azonban van esély arra, hogy visszakapja a pénzét, egész egyszerűen jelezni kell, hogy nem adták fel soha, vagy sosem érkezett meg a termék, ilyen esetekben pedig idővel visszajön a befektetett összeg. Ebben azért bőven jobb, mint a lottózás. 

Eredeti ár, ami sosem létezett

Impulzusvásárlók könnyen elhihetik, hogy a szimpatikus táska 1000 dollárról lett leárazva 100 dollárra és most aztán nem csak az év, de az évtized bizniszét kötik meg. Ennek persze vannak hihetőbb verziói is, mint mikor féláron vehet meg egy terméket. Ugyanakkor érdemes ilyenkor kicsit jobban szétnézni, hiszen talán más eladóknál ugyanaz a termék még a fél árnál is olcsóbb, egészen egyszerűen azért mert soha nem is került annyiba, mint a feltüntetett eredeti ár.

Ezt a jelenséget egyébként azok figyelhetik meg a legjobban, akik szeretik telepakolni a wishlistet (kívánságlistájukat) és tapasztalhatták, hogy néhány napja olyan áron eredeti látják viszont a termékeket, amennyibe sosem kerültek. Sokaknál van bizonyos lélektani határ, például nem ad 3 dollárnál többet egy fülbevalóért vagy 5 dollárnál többet egy telefontokért. Nos, többen is azt tapasztalták, hogy a wishlistben gyűjtögetett termékek ára hirtelen megugrott és például a telefontok eredeti ára már 8 dollár, de ne aggódjon, mert a nagy napon megveheti ugyanazt 5 dollárért egy hatalmas akció keretein belül – vagyis az akció sosem létezett. 

Van kedvezmény, de korántsem jelentős

Persze vannak olyan eladók, akik nem is emelnek árat, sőt akcióznak is, de az esetek többségében azért ez nem olyan jelentős, nagyjából 10-20, maximum 30 százalék körül mozog. Persze érdemes ilyenkor megvenni ezeket a termékeket és ezzel is spórolni, de az esetek többségében nem érdemes várni, mivel év közben is gyakran vannak hasonló kedvezmények, akkor is lehet vásárolni.

Nézzen szét a nem akciós termékek között is

Ne állítsa be a kereséskor, hogy csak a november 11-i akciókra keressen, ugyanis sok esetben akció nélkül is ugyanolyan áron vagy akár olcsóbban is megveheti, mint az akciós termékeket, vagy legalább könnyebben rájöhet, hogy az irreálisan magas, de akciósan kedvező árú akciós termék máshol kedvezmény nélkül kerül nagyjából ugyanannyiba. 

Készüljön fel a harcra!

Az év ezen szakaszában nem csak a rendelések száma, de az elégedetlenkedők száma is megnövekszik. Már csak a nagy számok törvénye alapján előfordulhat, hogy nem mindennel lesz elégedett. Ha ilyenbe fut, akkor mindenképpen vegye fel a kapcsolatot az eladóval, ha pedig ez haszontalannak bizonyul, akkor nyisson vitát. Készítsen fotókat a termékről, így könnyebben lehet a végére járni a dolognak.  Soha ne igazolja vissza a vásárlást ha nem kapta meg a terméket és ne zárja le a vitát, amíg úgy érzi, hogy nem megfelelő döntés született az ügyében és végül írja meg kommentben a termék alá az észrevételeit, hogy ezzel is segítse mások döntését. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra