LED gyertyával nem gyújtja fel a temetőt

Ahogyan közeleg a Mindenszentek, úgy igyekszik mindenki temetői mécsest vásárolni, hogy azzal emlékezzen meg szeretteiről. Tavaly azt néztük meg, hogy mennyi ideig bírják a mécsesek, akkor sikerült kis híján leégetni az egész lakást, mikor az egyik mécses fedele lángcsóvát húzva maga után kilőtt a szoba másik felébe. Idén nem kísértettük újra a sorsot, csak azt néztük meg, hogy mit tudnak a LED gyertyák – de kiderült, hogy a lakás helyett egyenesen a világ pusztulásához járultunk hozzá. 

Nem olcsó, de legalább nem gyullad fel 

Míg a hagyományos temetői mécseseket mérettől és designtól függően megússza néhány száz, maximum ezer forintból, a LED gyertyánál számítson arra, hogy többet fog fizetni. Itt is a mérettől függ minden, de olyan menő mécseseket is vehet, amik akár időzíthetőek, vagy éppen színváltósak, ha mondjuk zöld vagy kék lángot szeretne, vagy ezek random változatait, sőt olyat is kap, ami távirányítóval változtatható. Az ilyen luxusszínvonalú gyertyáért mondjuk mélyen a zsebébe kell nyúlnia és majdnem 5000 forintot kifizetni, de nagyobb méretű, fedeles temetői mécsest már 1500 forint körül kap például a Müllerben. Kisebb darabokat ezer forint alatt is be tud szerezni, és vannak a teamécses méretű gyertyák, amiket kettes csomagokban árulnak a 390 forintos boltban: hasonló az Ikeában 4 darabos kiszerelésben 1290 forintba kerül, a 8 darabos csomag pedig 2690 forint. 

Egyébként az árak elég becsapósak, mert tényleg nagy a szórás, és első ránézésre nehéz megmondani, hogy mitől kerül egyik LED gyertya többe, mint a hasonló méretű és kinézetű másik. Joggal gondolja azt a vásárló, hogy valami annyiba kerül, mint amennyi a polcon szerepel, ennek ellenére az én 375 forintosnak hitt gyertyám a pénztárnál már 1290 forintba kerültek. Ezt a kis anomáliát a pénztáros hölgynek is jeleztem, aki egy mély sóhaj után szomorúan maga elé nézve elmondta, hogy sajnálja, de erről a rendszer tehet, amire ő hiába szeretne, nincs ráhatással, így az van, amit a rendszer mond. Mivel nem volt teljesen egyértelmű, hogy még mindig a gyertyáról beszélgetünk-e vagy már a közéletről, így inkább ráhagytam, de önök mindig legyenek körültekintőbbek. Egyébként ezért is jó a 390 forintos bolt, ott legalább egyértelműek az árak. 

Kicsit csálé tákolmány, de legalább nem gyullad fel

Formatervezésileg bárki azt hihetné, hogy temetői mécsesben nem igazán lehet újat mutatni, bár azért az angyalkák és a szentképek megjelenítése minden évben más, sőt láttunk már gyémánt alakú temetői mécsest is. A menő LED mécsesekhez viszont jár földbe szúró szerkezet, amit a mécses talpához lehet erősíteni, így könnyen beleszúrhatja a talajba. Itt is találhat fedeles mécsest, szentképes mécsest, és olyan gyertyát is, ami annyira hasonlít az igazihoz, hogy még külső megjelenésben is olyan, mintha viasz kicsit leolvadt volna rajta. Igaz ez ezért elég furcsán néz ki, mikor zölden vagy éppen kéken világít, de legalább nem lő ki belőle egy lángcsóva, mint a tavalyi, nem várt izgalmakat hozó temetői mécses-teszten. A teamécsesek pedig annyira csálén álltak a visszailleszthetetlen elemtartó fedél miatt, hogy nem is kell azon gondolkozni, hogyan szúrja bele a földbe, maximum azon, hogy sima talajon hogyan áll majd meg. 

Sokáig bírja, és legalább nem gyullad fel

Ami viszont jó hír, hogy baromi sokáig bírja, ezért ha arra hajt, hogy minél tovább világítson valami a szerettei síremlékén, akkor biztosan a LED mécsesekkel jár a legjobban, akkor is ha vegyíti őket hagyományos darabokkal. A tesztelt  olcsó mécsesek is több napon keresztül pislákoltak, ráadásul valóban olyan fénnyel, mint a hagyományosak. A közép árasak az ígéretek szerint akár 30 napot is világítanak. Nem melegszenek, ráadásul ki is lehet őket kapcsolni, ha csak néhány órára hagyná kint őket. A hideget bírják, szélben sincs velük semmi gond, egyedül az esőt nem szívelik igazán, bár még az időjárási viszontagságokat is jobban viselik, mint a hagyományos mécsesek.

Környezetszennyező, de legalább nem gyullad fel

A legnagyobb gond a LED mécsesekkel nem is az, hogy drágák, vagy hogy elveszik  a temetői gyertyák munkáját mécsesgyújtás hangulatát, hanem az, hogy elektronikai eszköznek számítanak, ezért elektronikai hulladékok között van a helyük. Vagyis a hagyományos mécsesekkel ellentétben egy ilyet nem lehet csak úgy behajítani Mindenszentek után a kukába. Persze elteheti a következő évre ha valóban jól bírta a környezeti hatásokat (és nem is lopták el), és egy elemcsere után újra használhatja, de ennél valószínűbb, hogy a kukában végzi majd. Abban viszont már egyáltalán nem vagyunk annyira biztosak, hogy mindenki elviszi az elektronikai szemét gyűjtőpontba. Ráadásul az olcsóbb gyertyák illesztése és külső burkolata sem tűnik éppen túlságosan bombabiztosnak. Persze nem az olcsó elem miatti áramütésétől kell itt tartani, hanem attól, hogy egy kiadós eső mennyire áztatja el és szét az elemet, és ezzel mennyire szennyezi a környezetét. 

Vigye haza és használja újra (mert legalább nem gyullad fel)

Ha a LED mécsesek mellett dönt, akkor azt ajánljuk, hogy pár nappal Halottak Napja után inkább vigye haza a temetőből a mécseseket, így akár jövőre is tudja használni. Sőt egy kis kreativitással akár az adventi koszorú elkészítéséhez is fel tudja használni őket, és nem kell attól aggódnia, hogy a változatosság kedvéért esetleg az adventi előkészületek alatt gyújtja fel a lakást. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek