Teszt: minél nagyobb a kiszerelés, annál rosszabb a mosópor

Olyan cikkre bukkantunk a német Stiftung Warentest októberi számában, hogy magunk sem hisszük el, de mivel a német fogyasztóvédelmi szaklap precizitáshoz és hitelességéhez nem fér kétség, ezért bátran közre merjük adni. A tesztben színes ruhákhoz való általános mosószereket teszteltek, azoknak is a kicsi illetve a nagy változatát. Azt gondolják, nem volt különbség köztük? Haha, pedig volt, nem is kicsi, ami alapvetően teljesen érthetetlen, de ettől még feltehetően igaz, ráadásul elég komoly laboreredményekkel támasztják alá.

shutterstock 108885776

A laborban 24 színes mosásra való mosószert vizsgáltak meg, ebből 13 volt kompakt kiszerelés, 11 pedig kartondobozos verzió. A termékek közül 5 megegyezett, csak más néven került forgalomba.

Az eredmény alapján a kompakt verziók kenterbe verték a dobozos társakat, egy kivétel akadt, a jó eredménnyel végző Lidl termék, a Formil. A nagy nevek közül az Ariel és a Lenor is elbukott a teszten. 

Napi mosáshoz

A laborban színes ruhákat is bevetettek a teszt textíliákon kívül, 57 háztartás szennyesét vették szemügyre a teszt során, ráadásul mindegyik anyagot 15 alkalommal vitték el, és hozták vissza a tesztelőknek. A teszt során vizsgált termékek egyike sem rendelkezett folttisztító hatással, valamint nem tartalmaztak fehérítőt. Ennek ellenére senki nem szeretné, ha a kedvenc színes ruhája kávéfoltos, vörösboros, ne adj isten teás maradna, ezért 7500 foltot generáltak a tesztelők a Curry-től, a motorolajig, a sült zsírtól a sminkfoltokig. Nem meglepő, hogy a legnehezebben a motorolajjal bántak el a termékek, ám a legtöbb kompakt mosószer már 40 fokon is jól reagált a foltokra, még a leggyengébb eredményt elérő Sunil Color és Spee Megapearls is jobb eredményt ért el, mint bármelyik kartonos változat.

Csak kevesen vigyáznak a színekre

A jó termékek egyrészt tisztítanak, de egyben nem fakítják a ruhák színét. A legjobban a kompakt kiszerelések közül az Aldi, az Ariel, a Lidl és a Persil vizsgázott, valamint a Lidl kartonos verziója. 17 termék átment a teszten, ám a dobozos verziók közül a Lenor XL, az Ariel és a Sunil láthatóan fakította a textileket.

A kompakt termék drágább, de megéri

Egyező termékek

Tandil Ultra Color = Unamat Ultra-Plus (Aldi Nord),

Gut&Günstig Color plus (Edeka) = Bravil Color plus

Penny/Shetlan Color = Rewe/ja! Colorwashmi  A kompakt verziók jobb eredményt értek el, mint dobozos társaik, aminek oka az eltérő alapanyagok használata. A dobozos verziók nagy részében olcsóbb, nem olyan hatékony összetevők kerülnek, vagy kisebb mennyiségben. Mindez igaz a tenzidekre, melyek a zsíros szennyeződéseket távolítják el, illetve az enzimekre is, de még a víz keménységét csökkentő anyagok közt is találtak különbséget, így míg az egyikben zeolit került - ami viszonylag drága, de nagyon hatékony - a másikba csak nátrium-karbonát, azaz mosószóda. A nagy dobozos verziók között találtak olyat, ahol a termék fele nátrium-szulfát (glaubersó néven ismerheti) volt, ez viszont a ruhákat nem tisztítja. Ellenben igen olcsó. Egy értelme van: segít abban, hogy a mosópor ne álljon össze és könnyebb legyen adagolni. 

Alább a részletes eredmények: 

Mosószer neve forgalmazó kosz folt szintartás környezetre gyakorolt hatás végeredmény
KOMPAKT TERMÉKEK                  
Tandil Ultra Color Aldi
Ariel Actilift Ariel
Formil Ultra Plus Lidl
Persil color megaperls Persil
Denkmit Colorwashmittel DM közepes
Domol Color Extra Stark Rossmann közepes jó 
Color Washmittel Penny közepes
JUMBO csomag                  
Formil Color  Lidl közepes
Persil Color XXL Persil közepes közepes közepes
Weisser Riese XXL Henkel közepes közepes közepes
Dalli Color  Dalli Werke még megfelelő közepes rossz még megfelelő
Ariel Actilift Ariel rossz rossz közepes még megfelelő rossz
Lenor XL Lenor rossz rossz közepes rossz
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek