A biztosítások igazi buktatóit mindig apró betűkkel szedik

Kisebb vagy nagyobb utazás vagy éppen a mindennapi élet során az emberek többsége szeret felkészülni a hirtelen bekövetkező, önhibáján kívüli károkra is. Nincs is rosszabb, mint a nyaralás alatt ellopott bőrönd, esetleg a lerobbant autó, vagy ha például a belvíz elönti a lakását. Éppen ezért kötnek a legtöbben biztosítást, remélve azt, hogy így baj esetén is lesz valaki, aki segít nekik. Sokaknál persze az ár dönt, ugyanakkor az apró betűs, általános szerződési feltételeket már jóval kevesebben olvassák el alaposan, pedig abban rejlenek az igazi buktatók. Végignéztük a legnagyobb biztosítótársaságok szerződéseit, hogy kiderüljön: a jól hangzó reklámszövegek ellenére a legtöbben nem teszik ki a lelküket, hogy baj esetén tényleg segítsenek az ügyfeleknek. Vagy legalábbis nem úgy, ahogyan azt gondolná. 

Nem állítjuk, hogy biztosítást kötni hülyeség, sőt éppen ellenkezőleg: igenis fontos. Viszont jó, ha nem ár és ígéretek alapján dönt, hanem aszerint, hogy mi áll valójában az adott biztosító Általános Szerződéses Feltételek (ÁFSZ) nevű dokumentációjában, amelyet minden nagyobb cég oldaláról le tud tölteni. Ugyanis itt derülnek ki az olyan apróságok, hogy a beígért fogászati kezelés az utasbiztosításban csak annyit tesz, hogy megszüntetik a fájdalmat; és az autóbiztosítás sem jelent sokkal többet annál, mint hogy odaküldenek egy szerelőt. Ha viszont elolvassa a részleteket is, akkor sokkal könnyebben megtalálja azt a biztosítót, aki az ön által elfogadható árért az önnek legszimpatikusabb megoldást kínálja, és nem utolsó sorban: tényleg tisztában lesz azzal, mit is kap valójában a pénzéért. 

Bicikli

Nagyon megörültünk, mikor megláttuk, hogy már biciklire is lehet biztosítást kötni, ami az egész EU területén fizet, ha a kétkerekűjébe belecsap a villám, elnyeli a föld, vagy tűz martaléka lesz. Ugyanakkor az apró betűs részből kiderül, hogy amennyiben egy rágcsáló rágja meg, vagy akár a saját háziállata, akkor bukta az egészet. Viszont akkor is fizet a biztosító, ha elrabolják öntől a kerékpárt és közben az életére törnek, ha viszont egy szórakozóhely elől lopják el szépen csendben, akkor már más a helyzet. Ebben az esetben a biztosító mérlegeli, hogy milyen lakattal zárta le a biciklit, és annak mértékében fizet, hogy be tudja-e mutatni a lakatról a számlát vagy a kulcsokat. Persze az sem mindegy, mikor történik az eset: ha ugyanis éjszaka lopják el szabad térről, akkor az egy annyira természetes dolognak minősül, hogy hiába fizette be a biztosítási összeget, a biztosító egyáltalán nem fog téríteni (helló, nagyvárosi biciklisták, milyen gyakran jártok bringával szórakozni? Ugye?!). Akkor is bukta a pénzét, ha ittas volt, és akkor is bajba kerül, ha nincs meg a biciklijéhez kapcsolódó összes számla. 

shutterstock 127656110

Utazás

Utazási biztosítást a többség olyankor szokott kötni, mielőtt elutazik akár egy hosszú hétvégére is, hiszen idegen környezetben egy baleset, vagy akár egy hirtelen jött betegség is jóval komolyabb gonddal (és anyagi vonzattal) járhat. Igaz, a legtöbb bankban például a bankszámlához vagy a bankkártyához is jár biztosítás, aminek része ez is, sőt az is igaz, hogy az EU területén elég lenne mindenre egy ingyenesen kiváltható kártya, de a többség biztosra megy – illetve menne, de vannak akadályozó tényezők.

Az egy dolog, hogy 90 év felett már nem köthet utasbiztosítást (sőt néhány biztosítónál már 65 év felett is maximum csak 3 hónapra biztosíthatja magát, akkor is kiegészítésekkel), de elvileg akkor is kiesett a körből, ha életvitelszerűen külföldön él. Hiába kötött nagy értékű biztosítást, terrorcselekmény esetén a biztosító nem fizet, csak ha sürgős orvosi ellátásra szorul, vagy haza kell hozni a sérültet vagy a holttestet; és ha olyan országba megy, ahol járvány van, akkor is magára vethet. Néhány biztosítónál szintén kizáró ok a kártérítésre, ha vadászat vagy búvárkodás közben éri baleset, és van, ahol a jetski is extrém sportnak számít. A legtöbb társaság az extrém körülmények alól is kivonja magát, így külön kiemelik, hogy nem hajlandóak fizetni nukleáris sugárzás, vegyi vagy biológiai fertőzés esetén, de van, ahol az is külön kitétel, hogy a velük szerződésben álló szolgáltatók műhibáiért sem vállalnak felelősséget. A legnagyobb kedvencünk pedig az a rész volt, ami szerint a biztosító nem vállal kockázatot, ha az illető a szerződéskötés idején nem tartózkodott Magyarországon, vagyis ha mondjuk már a nyaralóhelyen észbe kapva, interneten keresztül köti meg a biztosítást, az is csak olyan mintha meg sem történt volna (azzal a kitétellel, hogy az összeget természetesen azért leemelik a számlájáról). Egyébként már csak azért is érdemes rendesen szétnézni az ajánlatok között, mert találtunk olyat, ahol a jó időre is lehet biztosítást kötni, és olyat is, ahol akkor is fizetnek, ha elmegy síelni, de nincs hó. 

Poggyászkár

Nos, ha az utazási biztosítással együtt poggyászkárra is köt biztosítást, akkor igazából ne számítson semmire, maximum annyit érhet el, hogy a kettétört bőröndjét megcsináltathatja, meg talán vehet néhány új bugyit, zoknit és pólót – persze csak akkor, ha tudja igazolni számlával, hogy mennyibe kerültek az előző, eltűnt ruhái. Iratai közül pedig csak a személyit, útlevelet és jogosítványt, valamint a forgalmi engedélyt tudja majd pótoltatni, adókártyát, bankkártyát vagy bármi mást nem. Hangszer, sporteszköz, értéktárgy, műszaki cikk esetén nem fizet a biztosító, és az is az ön hibája, ha beláttak a kocsiba és ezért feltörték az egyébként lezárt autót (ahogyan az is ha az autó utasteréből lopják ki a poggyászt, de ez mondjuk tényleg érthető). A legmegdöbbentőbb mégis az, hogy az is teljesen normális dolog, vagyis a biztosító nem fizet semmit, ha este 10 és reggel 6 között lopják el a lezárt autóból a poggyászt, hiszen olyan elő sem fordulhat, hogy például mindez egy benzinkúton történjen éjjel, vagy este 10 óra után nem sokkal, egy áruház parkolójában. Akit este 10 óra után bűncselekmény ér, az vessen magára, na. Akkor sem kap semmit, ha nem helyezi el késedelem nélkül a poggyászokat a szálláshelyen, vagyis ha esetleg először elintézi a becsekkolást úgy, hogy a bőröndök még a kocsiban vannak. Egyedül akkor kaphat értékei után pénzt, ha azokat a kézipoggyászában tartotta (igaz, ez csak repülőn vagy hajón lehetséges), és nyilván nem is ilyen helyzetekben szokott a lopások többsége bekövetkezni. 

Kiegészítő autósbiztosítás

Egy igazán körültekintő ember hosszabb út előtt az autójára is köt biztosítást, hiszen nem elég, ha átnézeti autószerelőjével a kocsit, a legjobb, ha akkor is tud kihez fordulni, ha valahol lerobban az út szélén. Az már a biztosításkötéskor is kiderül, hogy ez az egész csak maximum 15 éves autókra vonatkozik, az viszont már csak a szerződés apró betűs részéből derül ki, hogy egy sima defektnél ugyan küldhet segítséget a biztosító, de egyáltalán nem fizet semmit, ahogyan az elvégzett munkáért sem vállalnak felelősséget. Ha más eseménynél fizet is, az még mindig nem azt jelenti, hogy megszerelik az autóját vagy helyreállítják, csak menetképessé teszik, és ehhez nem fizetik az alkatrészeket, sőt azt sem, hogy mikor hazaért, rendesen megcsináltatja az autóját. 

shutterstock 15960208

Lakásbiztosítás

Az egyik legösszetettebb biztosítási forma a lakásbiztosítás, ennek megfelelően ha az apró betűs részek azon pontjához ér, hogy mit nem térít meg a biztosító, itt fog a legjobban csodálkozni. Biztosítója válogatja, hogy külön kiegészítő biztosítást kell kötni-e arra, ha például a huzat becsapja az ajtót vagy az ablakot, de van, ahol a belvíz nem számít árvíznek, így arra nem fizetnek, és ha a jégeső szétveri a napkollektorát, akkor is csak úgy számíthat pénzre, ha előtte kötött kifejezetten ilyen esetre kiegészítő biztosítást.

Hiába zárható a folyosó vagy a közlekedő, ha onnan lopják el az értékét, arra sem fizetnek. Ha trükkös lopás vagy kizsebelés áldozata lesz, akkor sem segít a legtöbb biztosító, valamint azt is saját zsebből kell finanszírozni, ha az utcafronti ereszcsatornát ellopják, vagy valaki belerúg és tönkreteszi. Jó hír viszont, hogy némely biztosító megtéríti a fagyasztója tartalmának  egy részét, ha az áramszolgáltató miatt van legalább 8 órás kimaradás.

A kiegészítő szolgáltatások között okoseszközeire is köthet biztosítást, ha azok gyakorlatilag vadiújak, de a kisállataira is köthet biztosítást (hörcsögre nem, csak kutyára és macskára). Olyan csomagot is választhat, ahol nem kell azon aggódnia, honnan hajtson fel egy megfelelő szerelőt, a biztosító majd ajánl valakit ha meghibásodás történt. Persze ki nem fizeti, csak vész esetén. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra