Mit tudnak az ekönyv olvasó applikációk?

Tele a nyaralós bőrönd? Nem fér bele a poggyászdíjba a nyárra szánt öt kiló olvasnivaló? Vigyen magával e-könyveket! Hogy nem akar még egy e-könyvolvasót sem pluszban magával hurcolni? Az nem is kell hozzá. Sokan olvasnak könyveket nemcsak ebook olvasón, hanem telefonon vagy tableten, könyvolvasó alkalmazásokon keresztül is. Bár ez utóbbi eszközök jobban megterhelik a szemet, mint a e-ink technológiát használó könyvolvasó készülékek, cserébe viszont tényleg mindig kéznél vannak, szóval mégsem teljesen elvetendő a használatuk. Teszteltünk tehát néhányat, hogy kiderüljön, melyiket érdemes letölteni, hogy tényleg csak a telefonját kelljen magával vinnie akkor is, ha nyaralás alatt szeretné behozni az egész éves olvasási lemaradását.

Kindle

A Kindle nagyjából az ebookok és -olvasók királya, de mindenesetre megkerülhetetlen szereplője ennek a piacnak, hála az Amazonnak. Mivel nekem van Kindle reader könyvolvasóm, így jó összehasonlítást jelentett az appal való összehasonlításhoz, ráadásul azt is meg tudtam vizsgálni, hogyan működik a szinkronizálás az egyes készülékek közt. 

w2

A letöltés után a program végigvezet a funkciókon, és bejelentkezés után azonnal meg is jelentek a könyveim, amiket az Amazonról vásároltam korábban (ráadásul végre látom színesben a borítókat, juhéé! - bár ez pont egy percig érdekes). Extra funkció a Word Wise és a Word Runner, az első azoknak hasznos, akik angolul olvasnak, de nem minden szót értenek. Az utóbbit bekapcsolva a program a szavak fölé írja a jelentések magyarázatát, természetesen ezt is angolul. A Word Runnerrel gyorsabban lehet olvasni, a szavak a szöveg közepére kerülnek egyenként. 

Szinkronizálni, vásárolni természetesen az appból is lehet, könnyedén, amennyiben az ember az Amazon által használt mobi formátumban tartja a könyveit, az epubot ugyanis ez az alkalmazás nem kezeli. Nem véletlenül, ugyanis az Amazon saját formátuma a mobi, és ehhez ragaszkodnak is, de attól még dühítő.

Betűtípus, méretek, lapozás

8 betűtípusból lehet választani, négyféle háttérszínből, és a megvilágítás is szabályozható, csakúgy mint az, hogy milyen sortávokkal szeretne olvasni. A lapozásra az appban egyféle mód van, a klasszikus jobbról balra húzós módszer működik. 

Bookline Reader

A legnagyobb hazai könyves cég igyekszik jelen lenni az ebookok piacán, így nem véletlen, hogy piacra dobták az olvasójukat, és jól is tették. 

w1

A letöltés után ez az alkalmazás ugyan nem vezet végig a használaton lépésről lépésre, de viszonylag könnyen kezelhető, így nem fog senkinek nehézséget okozni. Bejelentkezés után gyorsan szinkronizálta a Bookline-on vásárolt könyveimet, amikről már el is felejtkeztem egyébként. Persze a nagy kérdés nem az, hogy mit kezd a program a helyben vásárolt könyvekkel, hanem hogy mi a helyzet azokkal, amiket máshol vettünk vagy töltöttünk le? Tesztelésre tökéletesek Gutenberg projekt könyvei, hisz legálisan letölthetőek több formátumban is, akár képekkel, akár kép nélkül is. 

Betűtípus, méretek, lapozás

A betűtípus állítására nincs lehetőség, de a méretet és a margók szélességét lehet szabályozni, valamint pont szentségelni kezdtem volna, hogy lefele gördítéssel lehet csak haladni a könyvben, amikor kiderült, hogy az a kis, általam értelmezhetetlen piktogram azt jelenti, hogy beállíthatom, merre legyen lapozható: lefelé, vagy az olvasóknál megszokott módon oldalra, esetleg a klasszikus lapozást imitálva.  Szintén nem jöttem rá egy darabig, miért van időjárásjelzőnek tűnő piktogram egy ebook olvasóban, de nyilván erről is kiderült, hogy én vagyok a hülye és nem a fejlesztő, ugyanis ezzel lehet állítani, hogy napfénynél vagy sötétben használjuk. A háromféle lehetőségből (fehér, sárgás és szürke háttér) könnyen ki lehet választani, melyik a környezeti fényviszonyoknak épp megfelelő olvasási mód. 

A Coverlook menüponton kicsit elakadtam, de kiderült, hogy ez egy egyszerű kereső, ami képes vonalkód alapján is keresni, ha megtetszett egy könyv és ebook formájában olvasná tovább. Természetesen ha a Bookline kínálatában is szerepel, azonnal meg is lehet venni. 

A program jól kezelhető, egyszerű, amit hiányolok belőle az a szótár, illetve, hogy csak epub formátumot képes kezelni, mobit és pdf-et nem (holott a Bookline áruháza nem csak epub formátumú e-könyveket forgalmaz). 

Kobo reader

A Kobo olvasója hasonló elveket követ, mint a Kindle-é, azaz van egy nagy áruház, amiből lehet könyveket vásárolni, meg néhányat ingyen letölteni. Ráadásul a Kindle-hoz hasonlóan Kobonak is van fizikai olvasója, nem is rossz. Az app se rossz, letöltés után például megpróbálja kitalálni, hogy milyen az olvasási ízlésünk, könyveket mutat, amiről el kell dönteni, hogy olvastuk-e. A tableten található könyveket könnyedén importálta és kezelte is, ezért máris jár neki a piros pont. 

w3

Betűtípus, méretek, lapozás

Három betűtípus áll az olvasó rendelkezésére, a betűméret állítható, az oldalkép pedig lehet egy- és kétoldalas. Klasszikus, éjszakai és szépia módban lehet olvasni, keresni lehet a szövegben, de szótárat nem találtunk ebben sem.

Google Books

A Google-nak is van saját olvasója, sőt könyveket – köztük magyar nyelvűeket is – tudunk venni. A meglehetősen egyszerű, de jól felépített program mindent tud, amit egy könyvolvasónak tudnia kell, és ennél nem is akar többet. Jobb országokban könyvári funkciók is vannak benne, nálunk sajna csak vásárolni lehet a könyveket. 

w4

Van hozzá szótár is, amit lehet offline módon is használni, magyarul telepíteni kell. Ami szuper dolog, hogy van benne egy szövegfelolvasó, így bármilyen könyvet hangoskönyvvé alakíthatunk át: rosszul látó nagyik és sokat vezető sofőrök előnyben! Pdf-et és epubot egyaránt kezel, a mobit viszont konvertálni kell. 

Betűtípus, méretek, lapozás

A Google olvasójának szintén háromszínű hátteret lehetséges adni, a fehér, szépia és fekete mellett az éjszakai fény funkciót, mely kiszűri a képernyő alvásra káros kék fényét napnyugta után és "meleg borostyánszínnel" helyettesíti a jobb olvasás érdekében. Van lehetőség a szöveg megjelenésén is állítani, balra vagy sorkizártan jelenjen-e meg. A betűméret és a margó is állítható. Ha elforgatjuk állóról fekvőre a kijelzőt, akkor kétoldalasra alakítja át a nézetet. Ha kétszer rákoppintunk a szövegre, akkor megnő, így könnyen lehet nagyítani. Állíthatjuk, hogy lapozáskor legyen-e 3D hatású a művelet, adhatunk hozzá jegyzeteket, szövegkiemelést, és könyvjelzőt is. 

iBooks

Az iOS rendszerek saját olvasójában nincs semmi truváj, viszont megfelel mindannak, amit egy könyvolvasóban szeretni lehet. Az illusztrált könyvekhez, például a képregényekhez is ugyanolyan jól működik, mint a szépirodalomhoz. A Store-ban rengeteg ingyenes és fizetős könyvet lehet keresni, egy részük például kiváló tanuláshoz is, mert interaktív tankönyvként funkcionálnak, néhány gyerekkönyvnél pedig hasznos lehet a könyvfelolvasó funkció. Az iBooks az ePub fájlformátumot, a PDF-fájlokat, az MP3-hangoskönyveket, az AAC-hangoskönyveket és az audible.com által kínált hangoskönyveket támogatja. 

Betűtípus, méretek, lapozás

8 betűtípus közül választhatja ki, melyik önnek a legkényelmesebb. Tud betűméretet is állítani, valamint 4 szín között tudja módosítani a hátteret. Az oldalakat vagy lapozni tudja, vagy görgetni, ez is nagyon egyszerűen beállítható. Az iOS legutóbbi frissítésénél megjelent éjszakai módot természetesen itt is tudja használni. Ez egyébként nagyon nagy segítség az éjjeli baglyoknak, ugyanis sima netezgetés mellett is úgy állítja be a fényeket és a színeket, hogy az kímélje a szemet, és - a már említett kék képernyőfény kiiktatásával - ne zavarja össze az alvásciklust. 

ibooks111
Oszd meg másokkal is!
Mustra