Túlélőtippek fesztiválozók számára – elég ha pár dologra odafigyel

Tombol a nyár, egymást érik a fesztiválok országszerte, nem árt azonban odafigyelni pár dologra, nehogy rémálommá váljon a kikapcsolódásra szánt pár napja. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összeszedett néhány jó tanácsot, amit érdemes megfogadnia, ha nem akar mindenféle betegséget begyűjteni figyelmetlensége miatt. A kérdés már csak az: valóban betarthatók-e ezek a szabályok ma egy hazai fesztiválon?

Nézd meg a körmét, edd a kajáját

A nagy melegben bizony még komolyabban kell vennünk, hogy csakis megfelelően tárolt és felszolgált ételeket fogyasszunk, így elkerülhetőek a különféle élelmiszer eredetű megbetegedések. Ennek megítélése az árusító hely és az árus szemrevételezésénél kezdődik.

  1. Mindig tiszta, rendezett árusnál vásároljunk, ahol az élelmiszert védik a szennyeződéstől, az időjárástól, a rovaroktól és állatoktól.
  2. Vegyük szemügyre az eladót! Tiszta a ruhája? Ápoltak a kezei? A körme lakkozott? Nincs műkörme? Visel ékszereket? A haját elfedi, esetleg hátraköti? Nem dohányzik vagy étkezik munka közben? A NÉBIH szerint erre bizony mind oda kell figyelnünk, ha nem akarunk pórul járni. Ugyanilyen fontos, hogy a kiszolgáló ne nyúljon puszta kézzel az ételhez és külön kezelje azt a pénztől.
  3. Csak olyan helyen vásároljunk, ahol az ételeket lefedve, védetten és kellő hőfokon tárolják. Kizárólag forrón tartott meleg ételt vagy hűtőben tárolt hideg ételt fogadjunk el. A frissen készült étel a legbiztonságosabb választás.
  4. A tisztaság is fontos, ami igaz kell legyen a tányérra, a tálcára, a szalvétára, az evőeszközökre és a poharakra is. Ne tárolják az élelmiszereket közvetlenül a földön. Elvárás, hogy az árusító hely közelében hulladékgyűjtőt is kihelyezzenek.
  5. Ugyancsak fontos a kínálat és az árak, valamint az árusító cég nevének és címének egyértelmű, jól látható kiírása.
DSC7836
Kaszás Tamás / Index

És ön is mindent megtesz az egészsége megőrzéséért?

Persze nem minden az árusokon múlik, vásárlóként önnek is oda kell figyelnie rá, hogy a fesztivál hevében se feledkezzen meg néhány alapvető szabályról.

  1. Minden étkezés előtt mosson kezet, vagy használjon kézfertőtlenítő kendőt, folyadékot.
  2. Az ételt csak tiszta kézzel vagy tiszta szalvétával fogja meg.
  3. Ne fogyassza el az ételt, ha azon jól látható elváltozás van, esetleg kellemetlen az illata, ha állott, romlásra gyanús vagy szokatlan ízű.
  4. Fogyasszon minél több vizet, ásványvizet, gyümölcslevet, friss gyümölcsöt. Az alkohol elvonja a vizet a szervezetéből, így attól csak még szomjasabb lesz. Energiaitalt ne víz vagy üdítőital helyett igyon.
Oszd meg másokkal is!
Mustra