Az ikeás függönyösszehúzóval az a baj, hogy nem húzza össze a függönyt

Függönyráncolót általában azért vásárol az ember, hogy összeráncolja vele a függönyét. Ez egy elég evidensnek tűnő összefüggés, csak nem az IKEA függönyráncolójánál, mert az egy olyan függönyösszehúzó, ami nem húz össze semmit. Pláne nem a függönyt.

„A függönyráncoló szalaggal egyszerűen készíthetsz ráncokat a függöny tetején” – írják a weblapon, de sajnos csak elméletben. A gyakorlatban meg sajnos nem.

0285199 PE422271 S5
Ikea

Először a varrónő kezdte el tördelni a kezét, hogy valami nincs rendben, nem találja a madzagot, amivel össze lehet húzni a megvarrt függönyt, pedig itt kell lennie valahol, mindig itt volt eddig. Tüzetesebb vizsgálat után kiderült, nem a varrónő ügyetlen, hanem az ikeás függönyösszehúzóval tényleg nem lehet összehúzni a függönyt, mivel hiányzik belőle az összehúzó madzag.

Hosszas keresgélés után kiderült: nem arról van szó, hogy a mi csomagunkból véletlenül kimaradt volna egy alkatrész. Hanem arról, hogy amit a sima méteráruboltokban kapható összehúzószalaggal egy mozdulattal meg lehet oldani, azt az ikeás rendszerben plusz egy termék, a RIKTIG függönyösszehúzó kapocs megvásárlásával és installálásával lehet elérni. 

Hát erre nem gondoltunk volna magunktól, de még a weblapról való felkészülés után sem. Ami azért különösen kellemetlen, mert enyhén szólva nem az IKEA áruházak 30 kilométeres körzetében élünk, tehát vagy barkácsolunk itthon, például gemkapcsokkal helyettesítjük a terméket, vagy újra átszeljük a fél országot egy csomag függönyhorogért, ami összehúzza a függönyösszehúzóval már ellátott, ám jelenleg még mindig nyílegyenesen álló ablaktakarókat.

Megkérdeztük az IKEÁt a dolog értelméről. Azt válaszolták, hogy tényleg nincs a függönyösszehúzó termékben összehúzó zsinór, méghozzá a gyerekek biztonsága érdekében. Természetesen visszakérdeztünk, hogy vajon milyen biztonsági kockázatot jelenthet a gyerekekre nézve a három méter magasban rögzített függönyösszehúzó, mire azt írták, hogy már a termék összeállításánál is szem előtt tartják a gyerekek biztonságát.

Leteszteltem a választ az ismeretségi körömben, és volt, aki sírva röhögött, volt, akinek az agya egyszerűen lefagyott ettől a választól, és volt, aki megkérdezte, hogy akkor hogyan árulhatnak másfél méter magas szekrényajtókat, ami összeszerelés közben simán ráborulhat egy gyerekre, sőt, a mellékelt csavarokat is simán lenyelheti szegény. Akkor ezek szerint ezeket is ki kell vonni a forgalomból?

0285201 PE422275 S5
Ikea

Tulajdonképpen a megoldás tök egyszerű lenne: jelölni kellene a weblapon, hogy a szóban forgó termék csak egy másik termékkel karöltve képes összehúzni a függönyt. Igaz, ez utóbbit az IKEA is belátta, és megígérték, hogy kiegészítik a termékleírást.

És akkor a vevő eldönthetné, hogy így is kell-e neki a termék, vagy inkább elugrik a szomszéd rövidáru boltba, ahol összehúzó madzagos függönyösszehúzót vásárolhat (tudatosan vállalva ezzel a gyerekre leselkedő veszélyeket is).

A tanulság pedig annyi, hogy ha egyenletesen ráncolt függönyöket szeretne, és az ikeás mellett dönt, ne felejtsen el a kosarába dobni, otthon pedig külön installálni a RIKTIG nevű függönyhorgot is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra