Mutatjuk, melyik konyhai tisztító csak kidobott pénz!

Akár tetszik akár nem, a konyhát ki kell takarítani. Ehhez van, aki csak mikroszálas kendőt használ, más domestosban áztatja még a pultot is, és van, aki a természetes összetevőjű termékekért rajong. A német Stiftung Warentest kemény próbának vetette alá az úgynevezett konyhai zsíroldókat, amikkel tisztára lehet varázsolni a konyhát. 17 terméket vizsgáltak meg laborban, hogy kiderüljön, a baromi drága tényleg olyan jó-e mint a harmadába kerülő nem márkatermék. Biztosra mentek a tesztelők, ember helyett gép sikálta a rozsdamentes acél felületet, amire különböző olajok keveréke és korom került. A második körben 200 fokon égették oda az ételt, amit le kellett takarítani a szivacsokkal.

shutterstock 385836235

Mit teszteltek?

Az eredmény

Cillit Bang

Lidl W5

Domol Fettlöser 

Bref Power Fett

Denkmit Power Fettlöser

Sidol Küchenkraft

Meister Proper Küche *

Kifogásolható

Viss Kraft&Glanz

Blink Power(Müller)

Frosch Grapefruit

Mr Muslcle 5in1

 Elsősorban a tisztítóhatást (45%), aztán azt, hogy milyen kölcsönhatásba lép a szer felületekkel (25%), azaz tönkreteszi-e a rozsdamentes acél tűzhelyet vagy a lakkozott fát, ehhez tizenegyféle felületen vizsgálták a termékeket. Az is fontos szempont, hogy mennyire oszlik el a felületen, és hogy viselkedik ott (10%), és persze a környezetre és egészségre való hatást is vizsgálták(20%) 

Jelentős különbségek

A tesztnyertes Cillit Bangnak 18 mozdulat kellett a győzelemhez, a Mr.Muscle esetében viszont 100 mozdulat után egyszerűen felfüggesztették a tesztet, mert még mindig nem ragyogott a felület. Hasonló volt a helyzet az odaégetett szósz esetén is: a Cillit 25 mozdulat után 80 százalékos tisztaságot ért el, míg a Muskelmann mindössze ötöt. A folyékony súrolók  (Viss és Frosch) jól teljesítettek a zsír esetén, de kevéssé bántak el a leégett cuccal, míg az általános tisztítók esetében (General, Mister Proper) a leégett szennyeződés eltávolításában vizsgáztak profin. 

Szóval, melyiket vegyük és melyiket ne?

Az egyértelmű nyertes a Cillit Bang lett, mely brutális eredménnyel bánt el a leégett szennyeződésekkel. ezután jött a Lidl harmadannyiba kerülő W5-je, a Rossmann Domolja és így tovább. A futottak még kategóriába került a Viss zsíroldója, a Müller Blink Powerje, nem is beszélve a Frosch grapefruitos termékéről. A legrosszabb eredményt pedig a Mr. Muscle 5in1 terméke érte el, mely nagy sokoldalúságában egyik céljára sem volt igazán alkalmas, és ráadásul a fémet is kikezdte.

Az utolsó (bal) és az első (jobb) helyezett
Az utolsó (bal) és az első (jobb) helyezett
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek