Az EB egyik legszebb stadionja – míg szét nem verik a szurkolók

Az elmúlt napokban az foci EB-vel kapcsolatos híradások egyik fő témája volt az orosz és angol szurkolók között Marseille-ben kitört balhé, amely az utcai „bemelegítést” követően a stadionban is folytatódott. Franciaország régóta készült már a futballbajnokságra, és noha biztonságtechnikai szempontból most egy nagy fekete pontot könyvelhet el, a játékoknak helyet adó arénák szépsége láttán van okunk a rácsodálkozásra.

Az egyik legkáprázatosabb sportlétesítmény Párizstól délre, Bordeaux kikötővárosában található. A Matmut Atlantique (más néven Nouveau Stade de Bordeaux) stadiont 2013 és 2015 között 168 millió euróból építették fel Jacques Herzog és Pierre de Meuron tervei alapján.

Nem mellesleg itt játsza első mérkőzését a magyar válogatott Ausztria ellen június 14-én 18 órától.

A látványos épület 42 ezer fő befogadására képes. Kívül-belül egyaránt zseniális építészeti megoldásokkal találkozhatunk, ami nem csoda, hiszen a tervezőpáros neve garanciát jelent az építész szakmán belül. Munkáik között találhatjuk a 2006-os világkupának helyt adó, ragyogó megjelenésű müncheni Allianz Arénát, valamint a 2008-as pekingi olimpián nagyot szóló Madárfészek Stadiont is.

Az épület megjelenésében szakít a stadionok hagyományos kinézetével, az építészek ugyanis lefejtették a külső takarást, hogy láthatóvá tegyék az alatta rejlő csontvázszerű szerkezetet. A karcsú fehér tartóoszlopok között vendéglátó egységeket találunk, amelyek fölött a bordázott mennyezeten látványosan tükröződik a lent elhaladó több ezer néző sziluettje. Különösen szép látványt nyújt a stadion esti kivilágítása, ahogy a nagy teljesítményű reflektorok fényében láthatóvá válik a tál-szerű főépítmény.

A Matmut Atlantique belső kialakítása is magáért beszél: a három árnyalatban – szürke, halványszürke és fehér – megfestett ülések izgalmas vizuális megjelenést kölcsönöznek a teraszoknak. A különleges atmoszférához pedig az is hozzájárul, hogy a lelátók rendkívül alacsonyan emelkednek, ami másfajta élményt nyújt a nézőknek, mint a hagyományos, üst-szerű arénák (gondoljunk csak a Estadio Mestalla futballstadionra a spanyolországi Valenciában). Szép díszletben állhat ki tehát a nemzeti tizenegy ma este az osztrákok csapata ellen – reméljük, ez is segíti majd a magyarok sikerességét. Hajrá, fiúk!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek