Dohányzóasztal körkép – az olcsó, a társasozásra termett és az extrém

Az ideális dohányzóasztal mindenkinek más és más, de persze vannak olyan szempontok, amik megkönnyítik a választást. Az ár például igen fontos szempont tud lenni a döntésben, ahogyan a stílus is. Kicsit körülnéztünk, mi a trendi, és hogy mennyiért is kaphatja meg őket.

 

A magazinok lapjairól köszön vissza

Míg néhány évvel ezelőttig a kis patikusasztalkák, vagy éppen az antik teázó asztalok voltak az összes lakberendezési lapban, ma a dohányzóasztal egészen másképpen néz ki a divat szerint. Először is nem is asztal. A legtöbb esetben a lakberendezők szeretik az egységes megjelenést, amiben egy dohányzóasztal sokszor bontja az összképet. De ezt kiküszöbölni egyszerű, mindössze egy szélesebb lábtartót, ülőkét kell beszerezni a kanapéhoz.

A bútorgyártók is érzékelik ezt az igényt, így ma már a legtöbb garnitúrához hozzátartozik egy ilyen kis ülőke is. Anyagában, kialakításában tökéletes párja a kanapénak, igaz, tárolásra ez a felület messze nem alkalmas, ezt azonban egy tálcával át lehet hidalni. Praktikusnak praktikus, hiszen ha többen vannak, akkor az asztalra is le lehet ülni, bár kényelmesnek biztosan nem nevezhető. A poharak, nassok számára sem túl stabil felület, főleg ha még a lábát is felteszi a tartóra, ráadásul az újságoknak, épp olvasott könyveknek sincs alsó polc rajta.

Tárolás

Ha már a tárolásnál tartunk, egyes esetekben erre elegendő egy extra asztallap is, ami az asztal felülete alatt helyezkedik el. De sokan jobban szeretik, ha a holmijaik nincsenek szem előtt, amire szintén megvan a lehetőség, csak árkategóriában egészen más terepen fog mozogni.

Kiváló példa a teljesen átlagos kisasztalra az IKEA egyik alapdarabja, a Lack sorozat mindenféle színben kapható kisasztala, ami persze nem véletlenül ennyire olcsó. A karton és levegő alapanyag ellenére is egész strapabíró és jó külsejű kis asztalkából a legkisebb már 4000 forint alatt megvásárolható, és ugyanez kicsit nagyobb és pluszegy polcos verzióban sem több 5000 forintnál. Ha azonban már tárolórekeszekre, fiókra és polcokra is vágyik, sőt lehetőleg legyenek görgői is a könnyebb mozgatáshoz, akkor mélyebben kell zsebbe nyúlni: a svéd bútoráruház ezt a variációt már 35 000 forintért vesztegeti.

A szögletes formavilágtól egy kicsit elrugaszkodva azt vesszük észre, hogy az 5000-es kategória már inkább csak álom, vagy az asztal, amit ezért az összegért kapunk, inkább csak pohártartó. A JYSK kínálatában az ovális lappal felszerelt, egyszerű asztalkáért 17 000 forintot kérnek, ami még mindig nem olyan vészes, de az is igaz, hogy ezért a pénzért nem egy különösebben karakteres bútort kapunk, hanem egy kissé jellegtelen darabot, amit még kiegészítőkkel fel kell dobni.

Kép: IKEA
Kép: IKEA

Éljen az üveg!

Ha túllépne az egyszerű fabútorokon, akkor jöhetnek az elegáns és optikai tértakarékos megoldások. Az üveg dohányzóasztal mutatós, bár tény, hogy kényesebb is, a takarításával sokkal több idő elmegy, mint fa társaiéval. Az üveglapok ráadásul sérülékenyebbek is, így kisgyerekes családokba, illetve nagyon eleven házi kedvencek mellé nem biztos, hogy ez a legjobb választás. A JYSK egy olyan darabbal állt elő, ami nem csak üveg, de színezett is, ráadásul mozgatható, ha kevés lenne a pakolófelület a vendégeknek. És ez 23 000 forintos áron egészen elfogadható.

Egy fiatalosabb, de mégis elegánsabb megoldás, ha az üveget bőrrel kombináljuk össze. A Möbelix mindezt megfejelte azzal, hogy bár dohányzóasztal pakolófelülete nem nagy, az asztallap az, ráadásul kis ülőkéket is ki lehet fordítani belőle, amivel egy társasozáshoz például kifejezetten ideális választás lehet. Bár a megjelenése és a funkciója is a fiataloknak szól, az ára már kevésbé, hiszen 50 000 forintot kell érte fizetnie.

Kép: Möbelix.hu
Kép: Möbelix.hu

Extrém és egyedi

Sokan nem szeretik a tömegbútorokat és valami extrémet, egyedit keresnek, ami nemcsak berendezési tárgy, de akár a szoba dísze is lehet. Természetesen erre is van lehetőség, nem is kevés, de azzal mindenképpen számolni kell, hogy ez már tényleg nem lesz olcsó.

Ha stílusos és valóban figyelemfelkeltő dohányzóasztalra vágyik, akkor választhat például akváriummal egybeépített darabot. Ezeknek rakodófelülete is van, vagyis az újságok is elférnek, ráadásul gyönyörködhet az úszkáló halak nyugtató látványában. Persze ezért fizetni is kell, méghozzá nem is keveset: egy ilyen asztal ára70 ezer forintnál kezdődik, és ebben még nincsenek benne a halak. Szóval az egyedi igényekkel és elképzelésekkel csak óvatosan – vagy valósítsa meg saját kezűleg, úgy olcsóbban megúszhatja a dolgot. És persze bármelyik verziót választja, legyen tudatában, hogy egy ilyen asztal vásárlásával egy élőlényekkel teli akváriumot is a lakásába visz, amelyet karban kell tartania és akikről gondoskodnia kell.

Kép: akvatrend.hu
Kép: akvatrend.hu

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek