Csak egy napja van rá, hogy kimaxolja a holland életérzést

Tulipánpiac Budapest szívében? Naná! Sajnos csak két napra, de a Wild Flower Bar tulajdonosainak sikerült 100 százalékosan kimaxolni egy holland virágbolt hangulatát. Mert valljuk be, mit tudunk a tulipánokról? Nagyjából annyit, hogy mostanság nyílnak, és Hollandia a hazájuk, ahol a fű mellett minden sarkon kap virághagymát is.

Pedig Magyarországon is nagy hagyománya van tulipánkertészetnek, Makón 70-75 fajta tulipánt termesztenek. A Karol&Blase cég már 40 éve foglalkozik virágokkal, ők szállították a Wild Flower Bárba is a tulipánokat. Kardos Alíz már tavaly óta álmodozott róla, hogy megpróbálja meghonosítani azt a külföldön már jól ismert szokást, hogy az ember csak a maga öröméért vásárol virágot. Vele, a Karol&Blaze marketing menedzserével beszélgettem arról, mit érdemes tudni ezekről a virágokról, és hogyan lehet őket minél tovább eltartani. 

Hová menjek tulipánért?

Helyszín: Wild Flower Bar, Budapest, V. kerület, Vitkovics Mihály utca 3.

Nyitva: ma utoljára, 10-20 óráig

 Színekben próbálják követni a trendeket, gyakran járnak Hollandiába kiállításokra is. A hagyományos fajták mellett megjelennek a papagájtulipánok is, melyeknek fodros a levele, vannak gömbtulipánok, melyeknek dupla virágzata van. A hagymák Hollandiából érkeznek, fóliasátrakban, de vannak szabadtéren is virágok, és hidegfóliában is nőnek. Ezzel lehet szabályozni a virágok nyílását, hogy ne egyszerre érjenek meg. A virágok nem a talajba kerülnek, hanem friss földbe, ládás technikával termesztik őket, sőt a vizet is szűrik, hogy a virágok még boldogabbak legyenek.

Szedéskor hagymával együtt veszik ki őket, majd a hagymákat általában kidobják. A munka kézimunkával történik, Hollandiában ugyanez gépesítve zajlik. Van tulipánszedő gép, vödörmosó, töltő, egyszóval minden géppel történik. A kézimunkával jobb minőséget lehet elérni, de persze az árak némileg magasabbak. 

A tulipántrendek erősen hatnak a piacra, itt olyan tulipánok kaphatóak, amelyek egy átlagos boltban nem találhatóak meg. A két nap alatt dupla virágokkal, kétfejű tulipánokkal egyaránt lehet találkozni. A trendeket pedig ténylegesen formálja a divat, főleg a színekben, de a celebritások is. "Ha idén a pasztel színek mennek, azt követi a virágpiac is". Húsvétkor és anyák napján - ami a tulipánszezon végét is jelenti - jól fogynak a fehér, és más klasszikus színek. 

A bevásáróközpontokba, szupermarketekbe nem a magas minőségű virágok kerülnek, hanem a tömeggyártású termékek, melyek értelemszerűen olcsóbbak, de nem lesznek olyan tartósak, ráadásul nagyon messziről érkeznek. Persze ez nem jelenti azt, hogy ezeket a virágokat tilos volna megvenni: Kardos szerint az olcsó virágok arra ösztönzik a vásárlókat, hogy minél többször vásároljanak otthonra, ami az ő céljuk is.

Így marad tartós a csokrunk

Vásárlás előtt kérdezzen rá, hogy import vagy hazai-e a virág. Az előbbi sokat utazik, ami nem tesz jót neki. 

Hazavitel után ne bontsa ki a celofánból a csokrot, csak vágja vissza ferdén a szárat, majd rakja egy-két órára vízbe, hűvös helyre. Ezalatt a virág megszívja magát.

Utána már nyugodtan kiszedheti a műanyagból, a virág szépen, egyenesen fog állni.

Vágjon vissza minden nap egy keveset a szárból, így mindig friss a vágási felület, sokáig képes vele minél több vizet felszívni a növény. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra