Tíz egyszerű trükk, ami segít a spórolásban

Rengetegszer írtunk már arról, hogy hogyan csökkentheti kiadásait, de újabb tippeket találtunk a DesignTaxin, amiket megosztunk meg önökkel. Az eredeti cikkben az angol lakosság fontban számított költéseit vették alapul, ezeket persze átszámoltuk forintra, de időnként azért a jövedelmi különbségeket is érdemes figyelembe venni. A tippek ettől függetlenül jók, a lista egyszerű és tényleg könnyen betartható, íme:

1. Ne dobjon ki ételt!

Még azokat se, amiknek esetleg már hetek óta lejárt a szavatossága, csak megbújt a hűtő hátuljában,érdemes tenni velük egy próbát! Azokat pedig, amelyeknek még nem járt le a szavatosságuk, de tudja, hogy addig képtelen lesz elfogyasztani őket, inkább dobja be a mélyhűtőbe a szemetes helyett. A cikk szerint az angol háztartásokban nagyjából 190 ezer forintra tehető a kárba ment ételek összege éves szinten, és ha gyerek is van a családban, akár 280 ezer forintra is felkúszhat ez a keret. 

2. Készpénzben költsön!

Ha bankkártyával fizet, könnyen eshet abba a hibába, hogy túlköltekezik. Ennél már csak az rosszabb, ha hitelkártyája van, és még egy jó adag adósságot is felhalmoz a hónap végére. A számláján inkább gyűjtögesse a pénzt, és csak abban az esetben vásároljon vele, ha már vagy kifogyott a készpénzes keretből, amit arra a hónapra szánt, vagy sürgős eset merül fel. Kutatások kimutatták, hogy ha a virtuális pénznél kézzelfoghatóbb készpénzzel vásárol, akkor 12-18 százalékkal kevesebbet költ, mintha ugyanezt bankkártyával tenné. 

shutterstock 64223455
Shutterstock

3. Gyűjtse össze az apróit!

Mivel a 2. pont értelmében ön már készpénzt használ, hónap elején, amikor ugye még rengeteg a pénze, mindig félre tudja tenni a tárcájában felhalmozódott aprót. Egyszerűen pakolja ki egy befőttes üvegbe, ha már túl nehéz a pénztárcája tőle, és aztán próbáljon meg nem nyúlni ehhez a megtakarításhoz. Ha csak heti ezer forint gyűlik össze, az éves szinten legalább 52 ezer forint, ha havi 47 ezerből már meg lehet élni, ebből akkor már dőzsölni fog. Vagy legalább jól tud jönni karácsonykor, vagy a sulis nyári tábor befizetésére. 

4. Áramtalanítson az épp nem használt elektronikai kütyüket!

Ha nem használja a televíziót, számítógépet, vagy egyéb elektronikai berendezést a lakásban, áramtalanítsa. Remek találmány erre az olyan elosztó, aminek „ki-be” kapcsolója van, ilyenkor több dolgot is egy kattintással áramtalaníthat. Ezzel is ezreket spótolhat a villanyszámlán. 

5. Gondolja újra, hogy mire költ

Egy új tanulmány szerint 75 százalékunk kényezteti magát hetente kétszer. Persze, itt nem kell nagy dolgokra kell gondolni, csak (jövedelmi szinttől függően) egy-egy finom éttermi vacsorára, kajarendelésre főzés helyett, egy drágább borra, valami apróságra a fast fashion butikok kínálatából, vagy csak egy kis édességre. A cikk szerint az angolok akár évi 700 ezret spórolhatnának, ha nem csábulnak el ennyiszer, és ez akár nálunk is lehet reális, számolja csak át a fenti felsorolás tetszőleges elemeit heti kettővel beszorozva egy évre. Szóval gondoljon erre, amikor megint pizzát rendelne vacsorára, vagy megvenné az 562. kardigánját. Persze, azért ne essen túlzásba sem, néha igenis nagyon jót tesz az embernek ha kicsit költ magára.

6. Tegye le az autót!

Ha az iroda, ahol dolgozik, nincsen messze, hagyja inkább otthon a kocsit és sétáljon vagy biciklizzen. Ezzel nemcsak a parkolási díjat és az üzemanyagot spórolja meg, de az egészségéért is tesz.  Ja, és ezzel évi 160 ezer forintot is megtakaríthat!

7. Vegye lejjebb a fűtést!

Természetesen már akkor óriási mázlija van, ha nem központi fűtéses házban van a lakása, így akár több tízezer forintot is spórolhat évente, ha akár csak egy-két fokkal is az addig megszokottnál lejjebb veszi a fűtés hőmérsékletét. Ráadásul hűvösben jobban is alszik az ember. 

shutterstock 138079973

8. Spóroljon a konyhában!

Ezt már többször is hosszasan ecseteltük, miképpen spórolhat a konyhában, de nem lehet erre elégszer felhívni a figyelmet. Ezekkel a praktikákkal éves szinten ismét csak több tízezer forinttal lehet több a pénztárcájában.

9. Mondjon le a reggeli kávévásárlásról

Vagy akár lemondhat a kávézásról is, de azért erre valószínűleg kevesen képesek. A lényeg, hogy persze, nagyon trendi az útközben vásárolt kávéjával a kezében sétálni be a munkahelyére, de drága (és amúgy hizlaló is) is. Igya meg otthon a reggeli üzemanyagát, vagy bírja ki a munkahelyéig, sok helyen ráadásul ezt a cég állja, így ezen is spórolhat egy keveset. 

10. Búcsúzzon el a nagy márkáktól!

Egyértelmű, hogy a legtöbben nem tudnak különbséget tenni a saját márkás és a nagy márkák termékei között, ráadásul legtöbbször egyébként nincs is különbség az összetevők közt, sőt akár ugyanaz az ismert nagy márka a gyártójuk is. Így akkor már miért fizetne a közismert logóért extra pénzeket, ha helyettük sokkal jobban megtömheti a kosarát a saját márkásokból. Ezeken az akciókon az angolok másfél-milliónyi fontnak megfelelő összeget spórolnak évente, ha ennyit nem is, de biztosan jelentős összeget takaríthat meg év végére ön is, ha nem esik áldozatul a marketingnek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra