Nemcsak a szoba, az erkély is lehet otthonos

Azoknak, akik olyan szerencsések, hogy van kertjük, kicsit nehezebb kialakítani a teraszt, hiszen sokkal nagyobb a tér, és egy kicsit más is a funkciója elméletben ennek a területnek, mint az erkélynek a lakások esetében. De csak elméletben, gyakorlatban a harmonikus terasz és az erkély ugyanolyan elvek alapján készül, csak a tér más, ami a rendelkezésünkre áll.

Növények

Egy erkély esetében ez nem is lehet kérdés, hiszen a lakásban a legtöbb esetben nincs elegendő fény ahhoz, hogy minden növény jól érezze magát. Ilyenkor a balkon nemcsak hasznos, hanem csodálatos kertpótlék is lehet, hiszen a virágok és a dús zöld növények apró kis saját zöld sarkot hoznak itt létre.

Akiknek kertje van, sokan gondolják, hogy ha egyszer ott a kert, ami tele van növényekkel, akkor a teraszra már nem kellenek belőlük. Pedig a növények nem csak a kertben mutatnak jól, hangulatot teremtenek a kövezett területeken is. A teraszra érdemes olyan cserepeseket választania, melyek a kertben nem maradnának életben: a jázmin, a leander, vagy éppen a bougainvillea nem bírják a téli fagyokat, ám tavasztól őszig igazán mutatósak, amivel megadhatják az alaphangulatot a teraszon. A jázmin ráadásul erős illatával is hozzájárul, hogy ez a terület a lakás egyik legotthonosabb sarka lehessen.

shutterstock 282159770

Textilek

Az erkélyre a legtöbb esetben kis bútorokat vagyunk kénytelenek kirakni, míg a nagyobb teraszon már van lehetőség akár nagyobb darabok elhelyezésére is - mindkét esetben fontos azonban a kényelem. A teraszra így kerülhetnek fotelszerű kerti garnitúrák is, de a legfontosabbak ilyenkor a párnák, takarók, terítők, esetleg függönyök, vagyis a textilek. Ezekkel ugyanis olyan hatást érhetünk el, mintha a terasz vagy az erkély a lakás folytatása lenne, egy kültéri szoba, kicsit szabadabban értelmezve. A kényelem és a színek otthonossá, hívogatóvá teszik a teret, így nem kell sajnálni őket. Minden székre, fotelbe, de akár a földre is kerülhetnek párnák, melyek az ízlésének megfelelő színekben pompázhatnak, sőt nem kell megijednie a kültéri szőnyegek lehetőségétől sem. Mindezekhez ugyanis léteznek már megfelelő, időjárásálló textilek, egy fedett területen ráadásul még arra sem kell figyelni, hogy feltétlen a szabad ég alá tervezett textilekkel dolgozzunk.

Arra azért mindenképp érdemes figyelni, hogy amit érhet az eső, az vízhatlan legyen, ellenkező esetben nemcsak sokáig tart, míg kiszárad, de akár meg is penészedhet. A másik, amire hangsúlyt kell fektetni, az az anyag UV állósága, ami igaz akkor is, ha fedett részekre tervezi a textileket, hiszen a nap sugarai ide is besütnek. Ha pedig az anyag nem megfelelő, akkor a színe megfakul, és az egész látvány lehangolóvá válik.

shutterstock 324753431

Elrendezés és kiegészítők

A balkon vagy terasz mérete határozza meg, hogy milyen funkciót vagy funkciókat tud adni neki. Egy alapvetően kicsi balkonon is ki lehet alakítani egy pihenő-napozó sarkot, míg ha van elég tér, akkor akár egy étkező- vagy kávézó, és akár egy külön napozó részt is el lehet különíteni. Persze itt is figyelni kell a harmóniára és a praktikumra.

„Ha nagyobb terület áll rendelkezésre, érdemes a különböző funkciókat külön csoportosítani, kiemelni szőnyeggel, dobogóra helyezni. Ki lehet alakítani például egy étkező részt asztallal, székekkel, vagy egy pihenő részt kanapéval, hintaággyal, pihenőszékekkel.

Fontos gondoskodni az árnyékolásról is, illetve, ha erre nincs mód, akkor úgy helyezzük el a bútorokat, hogy védett helyen tudjunk étkezni vagy pihenni – kellemetlen a tűző napon ebédelni, és kellemes pihenni egy árnyékos részen nyáron. Ugyanakkor tavasszal vagy ősszel pont a napos részre érdemes tenni pl egy pihenőbútort.

Az elrendezésen túl nagyon fontos, hogy a terasz, erkély hangulatos legyen, hogy szívesen töltsük itt az időt. Használjunk színes lámpafüzéreket – akár a karácsonyi fényeket is elővehetjük! –, de vannak nagyon szép, nyári felhasználásra szánt dekorfények is. A lampionok, mécsesek szintén nagyon kellemessé teszik a teraszunkat egy nyári estén. Kellemes közérzetet biztosítanak a növények, amikből használjunk színes virágosakat és zöldeket vegyesen" – tanácsolja Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Oszd meg másokkal is!
Mustra