Kezdődik a tavasz, irány a kert!

A tavasz a kertben azt jelenti, hogy az ember végre előszedheti a szerszámait, megkezdheti a növények ültetését, és egy sor másik műveletet is elindíthat végre. Ez bizony nagy munka, de megéri, hiszen cserébe üde és dús kertet kaphat!

GettyImages-519692941
Zing Images / Europress / Getty

Tisztítás

A tavaszi nagytakarítást nem csak a lakásban, hanem a kertben is érdemes elvégezni. Ilyenkor a törmelékeket, gallyakat, maradék leveleket és más, elpusztult növényi részeket lehet összeszedni egy gereblyével. Ha a füvet sem kíméli, akkor ilyenkor az elhalt szálakat ki tudja szedni a gereblyével, és bár egy rövid ideig kissé feldúlt látványt ad majd a fű, végeredményként bedúsul és sokkal élénkebb, egészségesebb lesz.

A takarítás a szerszámokat is érinti. Ha a tél elején nem lustálkodta el a letakarításukat, akkor most tisztán kerülnek elő. Ha nem, akkor egy alapos lemosás után szárítsa meg őket, és – akár tiszták voltak, akár nem – a mozgó alkatrészeket olajozza, zsírozza meg, hogy a használatuk még könnyebb, zökkenőmentesebb lehessen.

GettyImages-469868361
Leonardo Patrizi / Europress / Getty

Tápanyagok a földben

A komposztálás hasznosságához nem is férhet kétség, egyrészt a jó minőségű föld, másrészt a hulladékmennyiség csökkentése miatt. A tavasz érkezése a talaj javítását is megköveteli, hiszen a tápanyag dús közeg elősegíti a növények gyors, és látványos fejlődését, valamit erősödésüket.

A nagyobb területeket, mint az ágyások, melyekben egynyáriakat nevel, érdemes ásóval, kapával fellazítani, átforgatni, és ekkor hozzákeverni a földhöz a komposztot. Ha a múlt év folyamán nem készítettünk saját komposztot, akkor vásárolhatunk is ilyen tápanyagban gazdag keveréket, de a virágföld, illetve a trágya is jó megoldás lehet.

„A különféle szerves és szervetlen trágyákból különböző mennyiséget kell kijuttatni egységnyi területre. A megrostált, házi komposztot egy-két cm vastagon érdemes kijuttatni a területre. Ezt a szervestrágyát csak a föld felső rétegébe kapáljuk be, vagy az évelőágyakat szórjuk meg vele a tavaszi rendbetételük után. A trágyákból csak érettet válasszunk, általánosságban egy vödörnyit (10 liter) juttathatunk ki belőle m2-enként. Az egyéb más különlegesebb szervestrágyák és a műtrágyák csomagolásán keressük meg a kijuttatandó szükséges mennyiséget. Alapvetően elmondható, hogy ha a javasolt mennyiségekhez képest többet juttatunk ki, azzal ártunk: a növények gyökerei megéghetnek ekkor.” – mondja Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk kft cégvezetője.

GettyImages-463587457
PeopleImages.com / Europress / Getty

Frissítse a fákat

Tavasszal a metszésről se feledkezzen meg. A tél folyamán sérült, elhalt részeket, illetve a zabolátlanul növekvő ágakat is érdemes lemetszeni, valamint a növény növekedését elősegítendő a frissítést is érdemes levégezni.

„A gyümölcsfák és dísznövények metszéséről sok könyv született, így csak néhányat emelnék ki. Az alapszabályok közé tartozik, hogy a keresztben növő, beteg és sérült ágakat tőből célszerű lemetszeni. Általánosságban igaz az is, hogy a sűrű ágrendszert ritkítani szoktuk a kellő benapozottság miatt. A kúszó termetű gyümölcstermő növényeinket (szőlő és kivi) úgynevezett csapokra metsszük vissza, hogy alacsonyan tartsuk a növényeket és az éves hajtásokon termő növények hozamát is így állíthatjuk be. Általánosságban a díszfákat csak akkor metsszük, ha beteg részeket távolítunk el róluk, illetve az idős növényeket ifjítjuk meg alapos visszavágásokkal. A díszcserjéket fajtól függően néhány évente ifjító metszésben részesítjük, hogy a díszítőértéküket növeljük.

A beteg részeket természetesen el kell távolítani éles eszközzel addig, míg egészséges növényrészhez jutunk. ez egyes betegségeknél, mint pl. a meggy moníliás betegsége igen drasztikus visszavágást is jelenthet. A beteg nyesedéket el kell égetni, ami az új jogszabályok szerint szabadföldön (kertben) nem lehetséges, viszont kályhában vagy kandallóban megsemmisíthetők. Komposztálni ezeket a részeket nem szabad, mert a kórokozók szaporítóanyagai átvészelhetik a lebomlási folyamatokat. A településeken megvásárolható zöldhulladék gyűjtésére alkalmas zsákokba elvileg ez a hulladék a komposztálhatóság kérdésessége miatt nem rakható” – fűzi hozzá Kálmán Kata

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek