Falmatricát felrakni nem egyszerű, szóval mutatjuk, hogyan kell

A falmatricákkal már foglalkoztunk egy előző anyagban, de a téma még további lehetőségeket is kínál. Mivel ez a dekorálási lehetőség egyre népszerűbbb az utóbbi időben, így érdemes a technikai hátterével is foglalkozni, és persze az ötletelés sem maradhat ki.

Így tegye fel, vegye le

A matricákat a falra feltenni nem nagy ördöngösség – egészen addig a pontig, amíg mondjuk egy tálca méretű, egyszerű formájú képről van szó. Abban az esetben viszont, ha egy nagyobb fa, egy állat, vagy akár sok kis részletből összeálló minta kerül a falra, a dolog nehézsége hatalmasat ugrik. 

A falmatrica 3 rétegből áll:

1. transzferfólia (átvivő fólia)

2. színes, kivágott öntapadó fólia (falmatrica)

3. viaszos hátlap

Bár szerencsére a matricák nem tapadnak már elsőre olyan erővel a falhoz, hogy ne lehetne finoman visszaszedni őket, de azért ez sem egyszerű feladat. A végére úgy érezheti magát, mintha egy élő polipot próbálna egy pohárba gyömöszölni. Hogy ezt elkerülhesse, ne tépje le egyszerre a fóliát a ragadós felületről.

"A felrakásához néhány, minden háztartásban fellelhető eszközre lesz szükségünk: törlőkendőre, papír ragasztószalagra, ollóra és egy simító eszközre (pl.: bankkártya vagy hasonló). Falmatricáról soha nem kezdjük el már a földön az átlátszó transzferfóliát leszedni, azt a falra rögzítve fogjuk eltávolítani róla 2 lépésben!

Először egy száraz törlőkendővel áttöröljük a falfelületet, ahova szeretnénk ragasztani a falmatricát, hogy a port és az egyéb szennyeződéseket eltávolítsuk.

Kép: wowwalldecals.com.au
Kép: wowwalldecals.com.au

Ezt követően helyezzük a matricát a kijelölt helyre és rögzítsük a négy sarkánál, valamint középen a papír ragasztóval. Majd kezdjük el az egyik oldalán a transzferfóliát a falmatricával együtt leválasztani a hátlapról. A felszabadított üres hátlapot vágjuk le olló segítségével.

Kép: wowwalldecals.com.au
Kép: wowwalldecals.com.au

Simítsuk vissza az átvivő fóliát a falra, úgy hogy az összes buborék eltávozzon, majd a távolítsuk el a maradék papír ragasztó szalagot és a hátlapot. A hátlap leválasztása közben simítsuk a falmatrica maradék felét is a falra.

Utolsó lépésben kezdjük el óvatosan lehúzni a transzferfóliát az egyik sarkától a szemközti felé. Ügyeljünk arra, hogy a matrica minden része a falon maradjon!

A vakolatot nem szedi le se egy év múlva, se a matrica leszedéskor, azonban azzal számolnunk kell, hogy az UV sugarak hatására a fal veszít a színéből, míg a falmatrica alatti falfelület megtartja eredeti színét. Így a matrica eltávolítása után egy tisztasági festéssel kell majd kalkulálni az érintett felületen” – mondja Hirsch Boldizsár grafikus, a MatricArt falmatrica webáruház munkatársa.

Kép: matricart.hu
Kép: matricart.hu

Tisztítás

Míg egy gyermektelen családban a falak tisztán tartása nem igazán kihívás, a gyerekeseknél, ahol még egy kis sár, zsírkréta, étel, festék, miegymás is előfordulhat, ez már komoly kihívást jelent. Ennek megfelelően sok olyan festék és tapéta van a piacon, amit már eleve úgy alkottak meg, hogy moshatóak legyenek: ha a filcet és a krétát nem is lehet teljesen eltüntetni róluk, a vizes, tisztítószeres lemosás nem árt meg nekik. Ezeket a megoldásokat a gyerekszobában alkalmazzák a leginkább, ahol sokszor matrica is kerül a falra.

„Mivel a matrica vinyl alapú így nem lesz baja, ha egy nedves törlőkendővel áttöröljük a felületét, persze vigyázva, hogy ne szedjük vissza a falmatricát” - biztosít róla a szakértő.

Kép: matricart.hu
Kép: matricart.huBb

Népszerű lehetőségek és trendek

A matricák akkora szabadságot adnak a falak dekorálásában, amit talán csak az ecset adhat, ám míg előbbihez nem kell kézügyesség, utóbbihoz azért nem árt. A hatalmas választék azonban sokszor azt eredményezi, hogy a vásárló a bőség zavarában azt sem tudja, merre induljon, mik a trendek, és milyen egyedi megoldáskora van lehetősége.

„A képkeret falmatricák nagyon népszerűek, de a színes, nyomtatott falmatricákat is nagyon szeretik vásárlóink, mivel szinte bármilyen jó minőségű kép, alakzat, figura kinyomtatható és kontúrvágható, majd felragasztható a falra. Ezen felül a falmatrica órák is kelendőek, itt a falmatrica felhelyezését követően a megfelelő pozícióban felszereljük az óraszerkezetet is a falra, és már kész is az egyedi dekoráció.

Vannak olyan matricák is, melyekkel egyéb háztartási és szórakoztató elektronikai eszközeit díszítheti fel egyedi dekorral. Ez lehet például: a hűtő, robotgép, kávéfőző, mosó vagy mosogató gép, laptop vagy bármilyen eszköz.

Természetesen a matrica webshopok többnyire bármilyen egyedi elképzelést is meg tudnak már valósítani, ha előzetesen elküldi az adott falfelület vagy felületek méretét. Ha még fényképet is mellékel, akkor látványterveket is kaphat, hogy láthassa, hogy fog mutatni az adott dekor. A méret sem szokott akadály lenni, ha több méteres kiterjedésű falmatricáról van szó, az is könnyedén kivitelezhető, ebben az esetben több részletben kerül fel a falra a matrica” – fűzi hozzá a szakértő.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek