Nem az álmennyezet az egyetlen megoldás, ha túl nagy a belmagasság

Hazai viszonylatban is igen sok olyan lakással találkozhatunk, ahol a belmagasság, és ebből eredően a túlságosan is nagy tér problémát jelent. Persze nem arról van szó, hogy a lakókat zavarja a tér, csupán arról, hogy ha nem tudják jól kihasználni, tágasság helyett egy hodály lesz a végeredmény.

Ha épp nincs valami frappáns ötletük a kihasználására, vagy az átalakítás túl sokba kerülne, a legtöbb esetben marad az álmennyezet, és a haszontalannak ítélt teret inkább eltakarják. Pedig ez sem éppen olcsó megoldás, ráadásul a lakás méretét sem lehet általa növelni.

Kép: Zákány Gergő. Terv: Zsoltai Tünde
Kép: Zákány Gergő. Terv: Zsoltai Tünde

A galéria

A nagy belmagasság egyik legkézenfekvőbb kihasználása a galéria. Ez azonban nem mindig jelenti azt, hogy teljes értékű félszintet lehet létrehozni. Sokkal jellemzőbb, hogy csak térdelve, de semmi esetre sem kiegyenesedve sem lehet elférni a magaslati területen, így ezek többnyire ágynak, vagyis galériahálónak alkalmasak, semmit teljes értékű szobarésznek. A galériaágyas megoldással azonban nemcsak azt érjük el, hogy kihasználjuk a tér egy eddig kihasználatlan darabját, de azt is, hogy cserébe felszabadítjuk az ágy által addig elfoglalt területet, vagyis duplán is ki tudjuk használni a teret.

Akkor sem kell kétségbe esni, ha a galéria alatt sem nyerünk teljesen kiegyenesedve használható belmagasságú területet. Ezt ugyanis ruhatárolásra is ki lehet alakítani, és ha úgy oldja meg, hogy az akasztók és fiókok is hosszan kihúzhatóak legyenek, akkor nem is kell meggörnyedve válogatnia a ruhái között.

A galéria kialakítása lehet teljes is, de sokkal jellemzőbb a részleges megoldás. Ezzel a nagyobb tér benyomása is megmarad, mégis sokkal több hely áll majd a rendelkezésére, ami bizony nem hátrány. Arról már nem is beszélve, hogy ezek a megoldások mostanában divatosak is, ráadásul kreatívan kialakítva erősen növelik is a lakás értékét.

Kép: Zákány Gergő. Terv: Zsoltai Tünde
Kép: Zákány Gergő. Terv: Zsoltai Tünde

Játék az optikával

Ha zavarja a szemét a hatalmas falfelület, de szereti, hogyha a lakás lenyűgöző benyomást kelt, akkor direkt rá is erősíthet a nagy belmagasságra. Ezt megteheti, ha a könyvespolcokat egészen a plafonig vezeti, hiszen ezzel olyan lesz a szoba, mintha könyvtárban lenne. Szintén a nagy belmagasság ad lehetőséget arra, hogy igazán mutatós csillárokat válasszon magának. A lelógatott, a tér közepén megjelenő nagy, és persze szép világítótestek a szoba központi díszelemeivé is válhatnak, arról már nem is beszélve, hogy így kellemesebb hangulatú, belsőségesebb megjelenésű lesz a helyiség anélkül, hogy a belmagasságból adódó monumentális jellegét elveszítené.

„A nagy belmagasságú terek előnye még, hogy remekül lehet játszani a térben a különböző felületekkel, kiegészítőkkel. Ha optikailag szeretnénk megtörni, illetve kihasználni a szobát gondolkozhatunk nagyméretű faliképekben, melyek magukra vonzzák a tekintetet, esetleg különböző texturált felületekben, panelekben, burkolatokban melyek megtörik a látványt és különleges hatást keltenek a térben. A festéssel ugyanúgy játszhatunk a térben, világos vagy sötét színekkel optikailag növelve vagy csökkentve a térérzetet. Ha az ablakok is nagyok, érdemes a textilekre is odafigyelni, hiszen egy mennyezetről a padlóig érő függöny igazán elegáns hangulatot teremt a szobában” – mondja Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Kép: Zákány Gergő. Terv: Zsoltai Tünde
Kép: Zákány Gergő. Terv: Zsoltai Tünde

Megemelt terek

Ahhoz, hogy a nagy belmagasságot szépen kihasználja, nem csak a galériák jelenthetnek megoldást. Bizonyos területeket dobogóra helyezve kisebb-nagyobb mértékben kiemelhet a térből, ilyen megoldással szépen elkülöníthető például az ágy, de nagyon mutatós lehet a nappaliban alkalmazva is. Ráadásul a megemelt rész nem kell okvetlenül holttér legyen, azt befiókozva hatalmas, rejtett tárolóterülethez juthatunk.

„Ötletes megoldásokkal használhatjuk még ki a nagy belmagasságú tereket. Szinte bármelyik életterünket több funkcióval is felruházhatjuk, ha dobogót illetve lépcsőzetes megoldásokat alkalmazunk. Az ilyen jól megtervezett bútorok előnye, hogy praktikusan használjuk ki az egész teret, hiszen igényünknek megfelelően alakíthatóak. Számtalan variációban gondolkozhatunk, hiszen egy ilyen dobogóra kerülhet a nappalink is, alá esetleg egy kihúzható ágy a vendégek számára. Érdemes abban is gondolkozni, hogy ezekkel az emelésekkel egyben növeljük a lakásunk tároló helyeit is. Így a beépítés lehet lépcsőzetes, melynek lépcsőfokait oldalról kihasználva tároló funkcióval ruházhatjuk fel és máris megtörik az egysíkú szobát. Dobogós rendszerre akár a konyha is kerülhet, így kiemelve és fókuszpontba állítva azt. Ugyanezt eljátszhatjuk, ha egy elkülönített dolgozósarkot szeretnénk, illetve a fürdő- és hálótérben - függően attól mit részesítenénk előnyben.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra