Bútorszereléssel tesztelték a női és férfi agy közti különbséget

Már régóta kutatják, hogy mennyire más a nők és a férfiak agya, ha térbeli gondolkodásról van szó, és mennyire teljesítenek máshogy, ha például olyan feladatot kapnak, ahol képzeletben testeket kell forgatniuk a térben. Általában az ilyen típusú feladatoknál a férfiak jobban teljesítenek. Ebből kiindulva születtek meg azok az elképzelések, miszerint a férfiak jobban tájékozódnak térkép segítségével, vagy könnyebben szerelnek össze bútorokat. Ez utóbbit tesztelték most a gyakorlatban. 

A norvég Tromso Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy utóbbi klisének van némi valóságalapja, vagyis a férfiak tényleg jobbak, ha lapra szerelt bútorokat kell összeszerelni, mint a nők. Pedig 2008-ban Petra Hesser, a német Ikea vezetője pont az ellenkezőjét állította: szerinte ugyanis a nők alaposabbak, elolvassák az útmutatót és minden utasítást pontosan követnek. Ezzel szemben a férfiak többsége úgy gondolja, elég ha azt tudja, hogyan kell kinézni a végeredménynek, így nem használja az útmutatót, a csavarokat és szerelvényeket meg csak egy kupacba önti, aminek a vége mindig az lesz, hogy valami hiányzik. 

Útmutató nélkül is van élet

A kutatásban 40 férfi és 40 nő vett részt, mindannyian huszonévesek. A feladat mindenkinek ugyanaz volt, de néhányan segítségként összeszerelési útmutatót kaptak, néhányan pedig egy fotót, hogyan kellene kinézni a kész konyhai tárolónak. 23 perces átlaggal szerelték össze a nők és a férfiak is az útmutató alapján a bútort, mindkét nem vétett kisebb hibákat, de azonos százalékban. Az útmutató nélkül viszont drámai lett a különbség a két nem képviselői között. A férfiak így is 24 perces átlaggal szerelték a bútorokat, míg a nők 20%-a több mint 28 perc alatt szerelt, sokakat 30 perc után leállítottak, így kiderült, hogy a nők sokkal rosszabbul álltak ennyi idő alatt, mint a férfiak. Ami érdekes, hogy a férfiak viszont útmutatóval és útmutató nélkül is nagyjából ugyanannyi idő alatt szerelték össze a konyhai tárolókat és az is érdekes eredmény, hogy a szerelési útmutatóval rendelkező nők egyáltalán nem teljesítettek jobban, mint azok a férfiak, akik maguktól találták ki a lépéseket. 

493411581
Fotó: Bloomberg / Europress / Getty

A nők rosszabbul teljesítettek

A résztvevőkön egyébként a klasszikus tesztet is elvégezték: különböző szögekből ábrázolt 3D képeket kellett agyban párosítani a formájuk szerint. Ezen a teszten a férfiak 80%-a ért el jobb eredményeket, mint a nők átlagteljesítménye. 

Van megoldás

Jó hír, hogy ez a képesség fejleszthető, nem is kell hozzá nagy dologra gondolni, egyszerűen hagyni kell a lányokat sokat legózni vagy tetriszezni. A hasonló kísérletet végző tudósok is arról számoltak be, hogy azok a nők, akik többet legóztak gyerekként, jobban teljesítettek ezekben a feladatokban. 

Ön össze tudna szerelni bármit útmutató nélkül?

  • Nő vagyok és bármit összeszerelek 448
  • Férfi vagyok és még képet se kell látnom a végeredményről, úgy is összeszerelem 440
  • Nő vagyok, de ezt még útmutatóval is szívesebben hagyom másra 87
  • Férfi vagyok, de az ikeás bútorok rajtam is kifognak 55
MG 9096
Fotó: Németh Sz. Péter / Dívány
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra