Azt hitte, a tapétát csak a falra lehet ragasztani?

A tapéta szerencsére újra kezd visszajönni a divatba, így pedig különféle nagyon vidám, mintás felületeket lehet létrehozni, akár egyetlen szobán belül is. Ugyanakkor a tapéta nem csak arra jó, hogy a nagy falfelületeket befedje vele: ha csak egy kicsit is kreatívan áll hozzá, akkor igen sokrétűen felhasználható anyaggá lép elő.

Ha szeretné egy kicsit feldobni a lakást, vagy csak fel akarja használni a megmaradt tapétát, akkor most adunk néhány jól használható tippet.

A falakon

Természetesen első körben mindenki a falakra tervezi a tapétát. Ez rendben is van, de lépjen ki a megszokásokból, és ne alkalmazza a mintát a teljes felületen! Egy paravánszerű térelválasztó falon még akkor is nagyon mutatós az eredmény, ha az egészet beburkolja, de a főfalakon és a szobafalakon a hatás fokozott, ha csak egy-egy csíkot használ a stratégiai helyeken. Ehhez érdemes olyan tapétát keresnie, amin nem szakad meg a minta a lap szélén, mert az zavaró lehet a szemnek.

shutterstock 259039955

A tapéták között vannak olyanok is, amik kifejezetten mutatósak, mozgalmas, színes mintákkal. Ezekből lehet, hogy sok lenne a teljes falra, mert a színek és minták kavalkádja nyomasztóan hathat. De ha mondjuk csak egy nagyobb képkeretnek megfelelő méretű darabot használ, akkor máris egészen más lesz a hatás. Ha akarja, akkor közvetlenül a falra is teheti, és akkor csak a keretet kell ráakasztania, de fedhet vele egy osb lap darabot is, és ez kerül a keretbe.

Az egyszínű falra alkalmazott tapétadarab akkor is nagyon mutatós lehet, ha egy részletet vagy funkciót akar hangsúlyozni vele. Egy kulcs alakzat kivágásával például a bejárat melletti falon tökéletes kulcstartót alakíthat ki: csak szerelje fel rá az akasztókat. Ugyanígy kiemelheti egy vékonyabb tapétacsík-kerettel a könyvespolcot, az otthoni irodát, vagy akár a gyerekszoba egyes részleteit.

Nem csak a falra

A tapéta persze nemcsak a falakon mutathat nagyon jól, hanem akár az ajtókon is. Ehhez érdemes olyan mintát választania, ami nem túl zsúfolt, mert akkor kissé összenyomhatja a teret. A túl sok forma a szemet is zavarja, így inkább a szellősebb megoldásokat keresse.

Az ajtón tökéletesen mutat a fotótapéta is, ami lehet akár a megfelelő méretre készíttetett, vagy egy tömeggyártott darab a megfelelő méretre vágva. Ezzel egy lányos szoba ajtajára kerülhet hatalmas virág, vagy a fiúk kaphatnak egy Pókembert a felületre.

És ne ragadjon le a fantáziája a szobaajtóknál: jól mutatnak ezek a tapéták a hűtőajtón, vagy akár a mosogatógépen is. Ezeknél a felületeknél azonban strapabíró és könnyen tisztítható anyagokat válasszon, hogy ne kelljen sűrűn cserélgetnie őket.

Bútorokra is?

Naná! Azok a bútorok, melyek felülete sima és elbírja a ragasztást, tökéletes alapjai a tapétával való bűvészkedésnek. A legtöbben csak a fiókok aljára teszik – pedig mennyivel jobban mutat, ha a teljes fiók ki van vele bélelve! De persze itt nem állnak meg a lehetőségek:

„Napjainkban a tapéta típusok egész széles palettájával találkozhatunk mindenki megtalálhatja köztük a saját egyéniségéhez leginkább illő szín- és formavilágot is. A variációk tárháza szinte végtelen, úgyhogy aki tapétaválogatásra adja a fejét, nem kis fába vágja a fejszéjét. Amit azonban a válogatásnál elsőként fontos figyelembe venni, hogy hova kerül és milyen igénybevételnek lesz kitéve a használata során. Ennek megfelelően szükséges típust választani, és ezt követően lehet a színek és minták kavalkádja között tovább válogatni.

Bútorokra történő felhasználásával leggyakrabban - bármennyire is meglepő - a konyhában találkozhatunk. A konyhabútor alsó és felső eleme között, hátfalként nyugodtan használhat tapétát, vagy akár posztert is. Attól függően persze, hogy milyen anyagból készült, szükséges lehet ezeket a felületeket üveggel borítani, hogy megóvjuk őket a víztől és a párától.

Tapétát használhat ágyfejtámla köré dekorációnak, azonban ilyen esetekben fontos arra figyelni, hogy olyan típust válasszon, aminek mosható a felülete. Főleg az alacsony fejtámlás ágyak esetében lényeges ez, hiszen a felületük itt is könnyen koszolódhat.

A helyzet ugyanez az ajtóra kerülő tapétákkal is, ezek a kilincs körül hajlamosak igen hamar elkoszolódni, és sajnos egy papír- vagy egy gyapotrostos tapétánál ebben az esetben nem sokat tud tenni. De egy vinyl alapú tapéta könnyen, egyszerűen és kiválóan tisztítható, tisztán tartható.

Merjen tapétát használni, mert igazán egyedi és stílusos enteriőröket tud velük kialakítani” – ajánlja Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek