Ha már koffeinre vágyik, jobban jár a kávéval, mint az energiaitalokkal

Energiaitalok és kávék összehasonlító vizsgálatát végezte el a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A vizsgálat célja egyrészt az volt, hogy kiderüljön, a boltokban kapható energiaitalokban valóban annyi koffein van-e, amennyit a címkén feltüntettek, másrészt az Élelmiszer és Vegyipari Laboratórium megvizsgálta azt is, hogy az energiaitalok koffeintartalma mennyi az őrölt kávékhoz, illetve az instant kávékeverékekhez képest. 

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Különböző árfekvésű őrölt és instant kávék, valamint energiaitalok közül összesen 30-féle terméket vizsgáltak meg a szakemberek. A 8-féle őrölt kávé, a 7-féle instant kávékeverék, valamint a 15-féle energiaital koffeintartalmát a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma vizsgálta. Az energiaitalok esetében a taurin tartalomra vonatkozó méréseket külső akkreditált vizsgálólaboratórium végezte.

Fránya koffein és taurin

A Magyar Élelmiszerkönyv (2-231 számú) irányelve tartalmazza a kávékra vonatkozó előírásokat. Az energiaitalok esetében azonban jelenleg nincs hatályos élelmiszerkönyvi szabályozás, így definíciójuk sincs meghatározva. Ezek a termékek összetételük alapján általában cukrot, koffeint (és taurint), valamint B vitaminokat (B12, B6, B3) tartalmazó mesterséges összetételű, szénsavas italok. A koffeintartalom mennyiségének ismerete különösen fontos az azt tartalmazó italok, élelmiszerek esetében, hiszen a túl sok koffeinbevitel kedvezőtlen mellékhatásokat okozhat, úgymint a szapora szívverés, a hasmenés, a dehidratáció, a szédülés, a hányinger, és az ingerlékenység is. A koffein érzékenység egyénileg igen eltérő lehet, ezért az energiaitalokat könnyű túladagolni.

Gyereknek ne adjuk...

Az EFSA (European Food Safety Authority) tanulmánya szerint felnőtteknek maximum 400 mg, terhes- és szoptató nőknek (a magzat, illetve a csecsemő szempontjából) maximum 200 mg koffein napi fogyasztása nem okoz egészségügyi problémát. Gyermekeknél pedig ezt a mennyiséget 3 mg/testtömeg kilogrammban határozták meg, így például egy 25 kg-os testtömegű gyermek esetében egy kisebb doboz energiaital elfogyasztása is egészségügyi kockázattal járhat.

Velvet

Rocksztárnak lenni márpedig nehéz

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálatán az energiaitalok közül egy termék nem felelt meg a címkén feltüntetett koffeintartalom értéknek. A „Rockstar Supersours Energy Drink” ital esetében a mért koffeintartalom (29.8 mg/100ml) meghaladta a termék jelölésén feltüntetett mennyiséget (24.0 mg/100 ml). Taurin kétféle italban, a „Rockstar Supersours Energy Drink” és a „GANGSTER Energy Drink” nevű termékekben fordult elő, de annak mennyisége nem haladta meg a címkén feltüntetett értéket.

A mért koffeintartalmat energiaitalok esetén 1 doboznyi, kávék esetén 1 csészényi mennyiségre vonatkoztatták a laboratórium munkatársai. A 618 714 289 Ft összköltségű, 486 742 531 Ft támogatású kiemelt projekt az Európai Unió és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra