Három étrend-kiegészítő bukott meg az NFH tesztjén

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság étrend-kiegészítőket vizsgált – mégpedig abból a célból, hogy kiderüljön, valóban annyi ásványi anyag, vitamin vagy "jótékony" baktérium van-e bennük, mint amennyi a dobozon szerepel. Az eredmények bíztatóak: az 54 termék közül "csak" 3 nem felelt meg a követelményeknek – olvasható az NFH sajtóközleményében. Mivel az ügyben érdekelt a TEVA is, megkerestük őket - a válaszuk a poszt végén olvasható.

Mit vizsgáltak pontosan?

Mivel laikus vásárlóként nem tudjuk eldönteni, valóban annyi van-e a termékekben a listázott összetevőkből, amennyit ígérnek, ezért az NFH laboratóriumba vitte őket. Az 54 db vizsgált termék közül 9-féle volt „probiotikus” termék, míg 45-féle egyéb étrend-kiegészítő (tabletta, pezsgőtabletta, rágótabletta) készítmény vitamin-, illetve ásványi anyagot tartalmazott, a címkén feltüntetettek szerint.

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.Christopher Furlong / Europress / Getty

Az ásványi anyagot tartalmazó étrend-kiegészítőkből - a csomagoláson feltüntetett összetevőktől függően - a termékek kalcium, magnézium, cink, illetve vas tartalmát vizsgálták a szakemberek. A vitamin tartalmú készítményeknél a címkén jelölt összetevők alapján - a C-, B1-, B2-, B6-vitaminok, valamint a niacin elnevezésű vitamin mennyiségét ellenőrizte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma.

Mi számít étrend-kiegészítőnek

A hagyományos étrend kiegészítését szolgáló olyan élelmiszer, amely koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási, élettani hatással rendelkező anyagokat és adagolt vagy adagolható formában kerül forgalomba, amely lehet kapszula, pasztilla, tabletta, port tartalmazó tasak, adagolható por, vagy éppen ampulla.

Forrás: 37/2004. (IV.26.) ESZCSM rendelet.

Mire jutottak a szakemberek?

A vizsgált 54-féle termék közül 3-féle készítmény (1 vitaminokat tartalmazó készítmény és 2-féle mikroorganizmusokat tartalmazó étrend-kiegészítő) nem felelt meg a követelményeknek:

  • A Doppelherz aktív folsavval B6 + B12 + C + E vitaminnal étrend-kiegészítő tabletta C- és B6– vitamintartalma jelentősen kevesebb volt (C-vitamin: 127,0 mg/tabletta, B6-vitamin: 4,5 mg/tabletta), mint a magyar nyelvű címkén feltüntetett érték (címke szerint: C-vitamin: 300 mg/tabletta, B6-vitamin: 6,0 mg/tabletta). Megjegyzendő ugyanakkor, hogy az eredeti német nyelvű címkén szereplő értékeknek a mért értékek megfeleltek, a magyar nyelvű tájékoztató volt hibás.
  • A TEVA Lactiv Kid élőflórát tartalmazó étrend-kiegészítő szuszpenzió, fekete cseresznye íz megnevezésű termékben lévő baktériumok közül több (a Lactobacillus acidophilus, a Lactobacillus bulgaricus és a Streptococcus themophilus) baktérium ampullánkénti mennyisége nem érte el a címkén szereplő értékeket.
  • A BELLY-FIT® étrend-kiegészítő - Erjesztett, zöld és puer teában pácolt, édesgyökérrel és élőflórával dúsított, japán aszalt szilva termékben még kimutatható mennyiségben sem volt jelen sem a Lactobacillus acidophilus, sem pedig Bifidobaktérium, míg a termékcímkén együttes számuk 10 milliárd mennyiségnek volt feltüntetve.

Ezek a jelölések megtéveszthetik a vásárlókat, ezért a hatósági eljárások jelenleg folyamatban vannak.

Ezekről a termékekről van szó.
Ezekről a termékekről van szó.nfh.hu

Pozitív tapasztalatként elmondható, hogy a vitamin- és/vagy ásványi anyag tartalmú étrend-kiegészítők többsége még a címkén jelölt mennyiségnél is többet tartalmaz ezen anyagokból, amennyiben azonban egy terméken ellentétes információkat talál a fogyasztó (például a magyar és külföldi címke eltérő összetételi jelölést tartalmaz), úgy érdemes másik terméket választani.

A teljes listát itt találja, itt lent pedig megnézheti, mit kell tudnia az étrend-kiegészítőkről.

Frissítés: reagált a gyógyszergyártó

A TEVA válaszából megtudtuk, hogy a készítmény dobozán a gyártáskori élőflóraszámot tüntették fel, azonban a minőségmegőrzési idő végére – az élőflóra-készítmények sajátosságaiból adódóan – a baktérium mennyisége csökken. Fontos megjegyezni, hogy a feltüntetés ilyen módját az OÉTI a nyilvántartásba vétel során nem kifogásolta és azt is, hogy a baktériumszám különböző módon történő feltüntetése nem jelent egészségügyi kockázatot a fogyasztó számára és a termék hatásosságát nem befolyásolja.

Miután a hatóság tájékoztatta a céget a vizsgálati eredményről, minden elvárható intézkedést megtettek annak érdekében, hogy ezt a problémát kiküszöböljék: beleértve a címkeszöveg módosítását és azt, hogy a gyártás során a készítmények már új csomagolóanyaggal érkezzenek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra