Tippek, hogyan spóroljon a vízzel

A kánikulában rengeteg víz fogy, főleg, ha még egy kertet is locsolni kell. A számlafizetésnél aztán mindenki megfogadja, hogy most aztán spórolni fog, és ez az elhatározás aztán ki is tart... akár néhány napig is. És jó, ha tudja: nem csak a locsolás tehet róla, ha a vízszámlája egy kisebb nyaralás költségvetésével is felér.

Helyettesítse a vizet levegővel

Persze nyilván nem az egészet, csak egy részét, amihez érdemes egy olcsó, de nagyon hasznos kiegészítőt beszerezni. Az átfolyás csökkentőket, más néven perlátorokat akár itt is beszerezheti. Ezek a párszáz forintos kiegészítők képesek arra, hogy a csapból folyó vízsugárnak akár 70-80%-át is megtakaríthassa, ami egy átlag csap esetében nagyjából havi 14 liter.

Érdemes azzal is számolni, hogy míg ez a hasznos kis tárgy a kézmosónál és a zuhanynál, valamint a kézi mosogatásnál jó szolgálatot tesz, a kerti csapra nem érdemes vásárolni belőle, mivel a locsolókanna töltése hosszadalmasabb lesz, a slaggal meg tényleg nem érdemes víz helyett levegőt locsolni.

Kert

Ilyen kánikulában egyszerűen muszáj locsolni. Sajnos ez a vízszámlán is erősen meglátszik, még akkor is, ha a kerti csapra külön mérőt szereltet fel. Ahhoz, hogy spórolni tudjon, itt egy kicsit nagyobb beruházásra lesz szüksége.

Értelemszerűen az esővízzel lehet ilyenkor gazdálkodni, ám ehhez azt valamiben – lehetőleg az erre a célra telepített, szivattyúval ellátott ciszternában - fel is kell fogni. Egy kb. 150 négyzetméteres ház tetejéről egy év alatt kb. 130 köbméter vizet lehet összegyűjteni, ez pedig elegendő egy 240 négyzetméteres kert locsolásához. Persze a legtöbb esetben ennél nagyobb területet kell öntözni, de így is meg lehet spórolni belőle azt a 130 köbmétert, és ez bizony akár 40 000 forint megtakarítást is jelenthet évente.

„A növények nagyon igénylik kitartó forróság esetében az öntözést, de több módszerrel is csökkentheti a vízadagokat. Az egyik legegyszerűbb ezek közül, ha nappali öntözés helyett éjjel vagy reggel juttatja ki a vizet. Ez nemcsak a növények kímélete miatt kell így csinálnia, de azért is, mert ezekben a napszakokban hűvösebb van, ezért csökken az elpárolgó nedvesség mennyisége, és így a kijuttatott vízmennyiség jobban hasznosul. Egy másik lehetőség, ha a kifejezetten takarékos csepegtető vagy szivárogtató öntözőberendezést épít ki. Ennek segítségével közvetlenül a növények tövéhez és a gyökérzetéhez juttatja ki a vizet. A csepegtetőtest környékén a föld felszíne kismértékben nedvesedik csak át, az öntözővíz a mélyebb rétegekbe, a gyökérzethez szivárog. Jó szolgálatot tehet még a talajtakarás, vagy más néven mulcsozás is. A vastag mulcsréteg hűvösen tudja tartani a talajt, és segít megőrizni a nedvességet a növények számára.

A lágyszárú növények öntözését gyakrabban kell elvégezni, mint a fás szárúakét. A balkonnövények, az egynyáriak, a gyep és az évelők vízigényesebbek: ha öntözést hagyunk ki, elveszíthetik a díszítőértéküket. Aki az öntözésen spórolni akar, válasszon kifejezetten szárazságtűrő cserjéket és félcserjéket, ezek kevesebb öntözéssel is megelégednek. Ilyenek például a levendula, a zsálya, a kékszakáll és a nagyobb termetű borbolyák, a lágyszárú dísznövények közül pedig a fűfélék többsége, illetve a télálló kaktuszok, pozsgás növények” – ajánlja Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft. ügyvezetője.

Pisiljen a zuhany alatt. Igen, tényleg!

Azt, hogy a vízfelhasználást vissza kell szorítani, nem csak a környezetvédő szervezetek hirdetik, sok helyen már a kormányok is csatlakoznak a kezdeményezésekhez. Ez lehet például ösztönzés, hogy legyen szíves a nép mondjuk mosogatógéppel mosogatni, hiszen így 25 liter helyett kb. 7-10 literrel megoldható a folyamat. És lehet teljesen meglepő, ám korántsem hülyeség: a brazil kormány nemrég vicces kampányba kezdett, amivel arra beszélnék rá a helyieket, hogy mindenki „pisiljen zuhanyozás közben”. Így ugyanis megspórol egy vécéöblítésnyi vizet, miközben nincs miért aggódnia: a vizelet steril, meg amúgy is rögtön lemegy a lefolyón. Az alábbi kampányvideóban a gyerekek pontosan erről énekelnek, azaz hogy mindenki pisiljen zuhanyozás közben, és ezt az üzenetet erősítik a további szereplő férfiak, nők, gazdagok, szegények, sportolók, kísértetek, brazil és görög legendák, jó, és kevésbé jó emberek.

A videó vicces ugyan, de nagyon is komoly az üzenet: egyetlen vécéöblítéssel ugyanis legalább 5, de - nem takarékos tartály esetén – akár 10 liter víz is elfolyhat. Ez egy 4 tagú családnál ez minimum 40 liter, vagyis naponta ennyit (évente 14,6 köbmétert) spórolhat, aki zuhanyozás közben intézi az aktuális kisdolgát.

Csere és odafigyelés

További spórolást érhet el azzal, ha eleve víztakarékos wc-tartályra cseréli a régi, nem takarékosat, de még ezt is lehet fokozni, ha olyan wc-tartályt választ, melynél lehetőség van az öblítés kézi megszakítására. Szintén jó, ha víztakarékos mosógépet és mosogatógépet vesz, vagy ha a ház vízszükségletének egy részét "szürke vízzel" fedezi, vagyis olyan vízzel, ami nem fekáliával szennyezett, csak zuhanyozás vagy kézmosás után marad vissza. Egy házi tisztító berendezéssel ez akár tisztítható is, de arra is használhatja, hogy a wc-t öblítse vele. Sajnos az is igaz, hogy ha mindent beszerez, akkor már csak az unokáinak fog megtérülni a beruházás.

Éppen ezért, amikor kénytelen cserélni egy-egy berendezést, vagy éppen a tervezési fázisban van a lakása, akkor gondoljon ezekre a lehetőségekre, és áldozzon rá kicsivel több pénzt. Így a megtérülés már gyorsabb, és a számlát is kisebb sokkal fogja szemlélni.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek