Nézzen be egy sztárépítész családi házába!

Nemcsak a Szürke ötven árnyalatának luxus penthouse-lakásában tehetünk már virtuális sétát, hanem a 20.század egyik legjelentősebb amerikai bútortervezőjének és építészének, Charles Eamesnek az 1949-1955 között felhúzott modernista házában is – hívja fel az archdaily.com a figyelmet a The Eames Case Study House #8 címen futó esettanulmányra, mely minden bizonnyal az egyik leginformatívabb ilyen jellegű munka az építészettörténetben.

archilogic.com

Az építész és neje egyfajta kaleidoszkópszerű részletességgel, de mégis teátrálisan dokumentálták le a három hektáros területen fekvő kaliforniai házban végzett napi rituálékat a munkától, a szabadidőn át a vendégek fogadásáig, melyhez az Eames ház szerkezetileg egyfajta színházként funkcionált. A sorozat egyik klasszikusává vált epizódja a „House: after five years of living” című tíz perces filmmontázs, melynek középpontjában virágok, tengeri kagylók, természetes textúrák, kézműves tárgyak és egyéb műalkotások állnak, amik stílusosan ellensúlyozzák és hangsúlyozzák ki az előre legyártott elemekből épített ház „ridegségét”, amelyekre a II. világháború idején világszerte megnőtt a kereslet. A videó improvizatív hangulatát Elmer Bernstein jazz aláfestő zenéje teszi közvetlenebbé a néző számára.

archilogic.com

„Tény, hogy a ház belső szerkezete egy tükörreflexes fényképezőgépre hasonlít. Az Eames ház szerkezete modern, de ezzel együtt is megelőzte a korát” – olvasható a virtuális sétát lehetővé tevő archilogic.com oldalán, ahol a 3D animációt készítő Michael Peguero jóvoltából egy teljesen új megvilágításból ismerhetjük meg a házat. A nem mindennapi otthon nemcsak a szakmabelieket fogta meg az elmúlt években, előszeretettel foglalkozott vele a Life Magazin valamint a Vogue is, de a legváratlanabb talán mégis az amerikai rapper, Ice Cube felbukkanása volt az Eames házban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek