Szocialista konyhabútorból menő vintage darab

Zanza!

Éva munkájával először a Facebookon találkoztam, és nagyon megtetszett, hogy bátran nyúlt a régi, gyerekkoromat idéző konyhaszekrényhez, és nem csak lefestette, meg koptatta, hanem igyekezett a stílusán is változtatni.

Elmondása szerint örökölt egy lakást, de az abban lévő bútorok, nem igazán illettek bele az elképzeléseibe. Mivel pénzügyileg nincs eleresztve, önmaga állt neki, hogy helyrepofozza az ingatlant. Nem nagy átalakításra kell itt gondolni, csak apróságokra, meg persze a bútorok újradizájnolására. A szocreál bútorok alapvetően formailag jól eltaláltak, ezért is keresettek a DIY bloggerek és átalakítósok körében. Éva maga is a Pinterestről és külföldi oldalakról gyűjtött inspirációt,hogy mit kezdjen a régi konyhaszekrénnyel. 

"Ez persze rengeteg idő, de mondjuk úgy, hogy ez a hobbim. És ez még csak az egyik fele a dolgoknak. Utána az ehhez szükséges anyagokat be kell szerezni, el kell menni és nem utolsó sorban meg kell venni, ami ha a végén összeszámolom, többe kerül mint ha megvettem volna valamelyik dizájnboltban. De ugyanakkor ott van, hogy ez a saját kezem munkája. Mindig csodáltam azokat az embereket, akik ezeket kitalálják, hiszen az érdem az övék. Ha valamit átalakítok, azért én a saját stílusomat próbálom belevinni, vagy csak kénytelen vagyok szembenézni azzal a ténnyel, hogy azt nem lehet kapni itthon, ami történetesesen ahhoz kellene" - mesélt arról, mit jelent számára az átalakítás.

A munka menete - Konyhaszekrény MDF lapokból

Szükséges anyagok

Csiszológép

Csavarhúzó

Glett

Díszlécek

Kárpitos szeg

Fém háló

Dekopírfűrész

flóder gumi

alapozó festék(Trinát Aqua)

Annie Sloan -vagy más matt festék

vékony- és vastaglazúr

  1. Nézzük meg, milyen állapotban van a kinézett bútor. Ennek a bútornak a lapjai fel voltak kunkorodva, és vastag zsírréteg is nehezítette a munkát. 

2. Az első feladat, hogy amennyire tudjuk, szedjük szét a bútort. Csavarozzunk le mindent róla, fogantyúkat, ajtókat stb..

3. Csiszolás - annak ellenére, hogy Éva Annie Sloan festékkel dolgozott, melynek egyik igen jó tulajdnosága, hogy nem kell csiszolni, ő úgy látta, jobb lesz mindenkinek ha nekiáll a csiszolásnak.

4. Csiszolás után, amennyiben szükséges jön a glettelés, a hibák kijavítására, de ha máshová akarjuk tenni a későbbiekben a fogantyúkat, akkor azok régi helyét is ilyenkor kell eltüntetni.

5. Glettelés után jöhet a díszlécezés, azaz a díszlécek méretre vágása és felragasztása a felületre.

6. Éva a felső szekrény ajtajait kivágta, elmondása szerint ez volt a legnehezebb rész. Kért árajánlatokat, de sokallta az árat, így inkább vett egy dekorpírfűrészt, és kivágta az általa megálmodott részt. Ha tehát betétet szeretne a konyhaszekrényre vegyen (vagy kérjen kölcsön) egy fűrészt, és szedje össze a lelkierejét, mert nem lesz olyan egyszerű, mint ahogyan azt a DIY videókban mutogatják a lelkes amerikai háziasszonyok. Következzenek Éva szavai: "Nagy merészen kivágtam az ajtón a lyukakat, ami után a következő nehézséggel kellett szembenéznem: az ajtó csak a szélein volt préselt a közepe üreges. Itt abba is hagytam egy kis időre a felújítást, és kb 3 napig felé se mentem, mert egy kicsit ideges lettem. Majd kitaláltam a megoldást,  2 cm-es díszlécet kapott az üreges rész amit befaragtam és kárpitos szöggel rátettem a hálót. Jobb lett volna tűzőgéppel, de azt megint csak venni kellett volna… Nem vettem. A lelkesedésem ezen a pontom alább hagyott." 

7. Ezután jöhet az alapozás - elvileg az Annie Sloan festékek alá ez sem szükséges - 2 rétegben. Az alapozásnak az volt az oka, hogy egyrészt Éva még nem tudta, hogy milyen festékkel fog nekiállni a munkának, másrészt ha elő van készítve a felület, akkor már nem lehet mellényúlni. Az alapozás mellett szólt, hogy sok hiba volt a szekrényen, amit ki kellett javítani. "A javítás után a glettet simára kell csiszolni, alapozni. Én megspóroltam egy lépést. A glett száradása után, rögtön alapoztam, és mikor ez is megszáradt akkor csiszoltam. Így sokkal jobban lehet látni, hogy hol kell még csiszolni, hogy homogén felületet kapjon az ember" - magyarázta Éva, aki szerint lehet, hogy egy szakember sokkot kapna, de a dolog működött.

8. Az alapozó száradása után kívül és belül más-más színű festék került ebben az esetben a bútorra, nagyjából 2 liternyi. 

9. Festés után 2 réteg wax került a bútorra, egy sötét és egy átlátszó. Ha az AS festéket választja, olvassa el cikkünket, melyből kiderül, hogyan is kell használni ezt a mattra száradó festéket.

Itt kénytelen vagyok ismét Évát idézni, aki tökéletesen visszaadta, miért nem olyan egyszerű a DIY bloggerek élete. " Majd megint idegbajt kaptam, nem tudtam feltenni a szekrényekre az ajtókat, hogy egyenesen álljanak, több óra kísérletezés és számtalan lyukfúrás után, ami persze soha nem volt ott, ahol kellett volna, újra tapasztás, festés. Másnap, miután megszáradt minden, újból felmentem a házban dolgozó festőkhöz, hogy segítsenek, mert az idegösszeomlás szélén állok és tegyék fel azokat k… ajtókat. Feltették."

10. Ha azt akarja, hogy a munkalap úgy nézzen ki, mintha fából készült volna, akkor tanulja meg a flóder gumi (1100 ft körüli összeg) elnevezést. Ez segít abban, hogy famintásra alakítsa a nem fa munkalapot. A fehér alapozóréteg után vastag lazúr került a fára. A száradás után jöhet a vékony lazúr, és a flóder gumi. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra