Ideje megvenni a kerti bútort!

Lassan itt a jó idő, így előkerülnek a garázsból vagy a ponyva alól a kültéri bútororok - illetve az, ami maradt belőlük. Ha úgy érzi, itt az idő, hogy új garnitúrát szerezzen be, vagy éppen most tervezi az első vásárlását, akkor mindenképpen olvasson tovább, segítünk, miket kell átgondolnia a döntéshez!

Funkció

Mielőtt nekiállna keresgetni a neten, vagy lecsapna az első akciós ajánlatra, mindenképpen érdemes tisztáznia magában, hogy mire is szeretné használni a kerti ülőalkalmatosságokat. Hiszen nem mindegy, hogy a virágok között elhelyezett olvasósarokról, vagy éppen egy komplett étkezőgarnitúráról van-e szó.  

Pályázzon erkélyszépítésre!

Nincs kedve, ideje, pénze átalakítani az erkélyt? Kattintson, és induljon el pályázatunkon, ahol erkélyszépítést nyerhet!"

Lak- és kertberendezési szempontból arra hívnám fel a figyelmet, hogy rendkívül fontos az igény szerinti funkcionalitás a választásban, ugyanakkor tartsa szem előtt azt is, hogy az adott kerti bútor milyen stílusú és hangulatú lakás/ház teraszára/kertjébe kerül. Nagyon zavaró, ha egy karakteres stílust képviselő otthon teraszán/kertjében teljesen más hangulatú berendezés található, mint a benti terekben" - mondja Gere Krisztina lakberendező. A kint-bent egysége ugyanis növeli az otthonosság érzetét, lakását tágasabbnak, természetközelibbnek, szabadabbnak érezheti. Ez főleg igaz akkor, ha nagy ablakokon, teraszajtókon át szabad útja van a kilátásnak/belátásnak. "A manapság egyre divatosabb kerttervezési stílusok jó esetben szintén kapcsolódnak a ház/lakás stílusához. A kert öltözteti házunkat, valamint kerti bútorainkat, s fordítva is igaz, egy jól megválasztott kültéri berendezés igazi éke lehet teraszunknak vagy kertünknek" - vallja Gere.

Természetesen a funkció is igen fontos, ilyenkor merülnek fel azok a kérdések, melyek segítenek  a választásában.

Mennyi hely áll rendelkezésre?

Ilyenkor fontos, figyelembe venni, hogy maradjon elég hely közlekedősávnak is.

  • Állandó használat, valamint ideiglenes alkalmak esetén milyen igényeket támasztunk kültéri bútoraink felé?
  • Nagyobb étkezésekre, illetve inkább csevegés közbeni csipegetésekre kell-e méretezni az étkező berendezést, esetleg a pihenésé-e a főszerep?
  • Milyen létszámú családra/társaságra kell szabni a bútort állandó jelleggel, valamint alkalmilag?
  • Anyaghasználat kapcsán milyen elvárásaink vannak?
  • Milyen anyag/szín illik a lakáshoz/házhoz, illetve a ház körüli hangulathoz?
  • Van-e lehetőség védett tárolásra a hűvös évszakokban?
  • Egyáltalán a terasz/kert védett-e, vagy ki van téve a nap erős sugarainak, a szél romboló erejének és a csapadék különféle formáinak?

Ha igényeinket tisztáztuk, a választás is egyszerűbbé válik.

188074481
Spaces Images / Europress / Getty

Anyag és karbantartás

Ma már anyagkínálatban is igen széles a választék, így ki-ki ízlésének és pénztárcájának megfelelően tud válogatni. Ez persze azzal is jár, hogy ismét egy rakás szempontot kell mérlegelni, hiszen minden anyagnak megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Szokatlan, de egyre elterjedtebb megoldás, hogy a kerti kényelmes ülőalkalmatosságnak vízálló babzsákokat választanak. Az ötlet jó, hiszen így nem gond, ha csak ücsörögni, vagy akár napozni szeretne, egy bútorral megoldhatja mindkettőt. Ugyanakkor az étkezéseket már biztosan nem érdemes ilyen zsákokon ülve megpróbálni, ahogy az ebédlőbe sem pihenőfotelt választunk az asztal mellé. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy bár a huzat valóban vízálló, azért mindent nem bír: a tűző nap és a hőingadozás például kikezdheti a színét.

A műanyag garnitúráktól sokan a közismert és olcsó, cserébe legalább ronda kerti bútorok miatt idegenkednek, pedig léteznek ezekből szépek is. A designer darabok között ma már találhatunk kifejezetten pofásakat is, arról nem is beszélve, hogy az árakat tekintve messze ez az egyik legjobb választás. A vizet is jól tűrik, és az új kivitelek UV-állósága is messze jobb, mint a régebbieké. Ettől persze a testesebb rokonok számára még mindig nem ez a legbiztonságosabb megoldás...

A fém darabok elegánsak és tartósak is, már persze abban az esetben, ha megfelelő felületkezelést kaptak korrózió ellen. Ha az egész bútor fémből készült, akkor az ülőrészekre mindenképp szükséges lesz a párna, ha pedig nem, akkor ezek a részletek külön ápolást igényelhetnek. A fém kerti garnitúrák előnye a tartósság mellet, hogy nem árt nekik sem az eső, sem a szél. A nap azonban erősen felforrósíthatja őket, és a súlyuk is tetemes, szóval ha gyakran kell elő- és elpakolnia, nem biztos, hogy ez az ideális megoldás. Persze, ha az alumínium mellett dönt, ez utóbbi hátrány már el is tűnik.

A drágább bútorok közt nem véletlenül a legelterjedtebbek a fából készültek. Mivel azonban kültérre tervezi a garnitúrát, alaposan nézze meg, mi mellett dönt! A fa, a bambusz, vagy a rattan garnitúrák bensőséges, otthonos hangulatot keltenek, de mindenképpen felületi kezelést igényelnek, hogy szép állapotban viseljék a környezeti hatásokat, úgymint az esőt és a tűző napsütést. Ha nem akar plusz munkát, vagy vegyszerrel átitatott garnitúrát, akkor teakfa garnitúrát válasszon, mert ez az anyag még kezelés nélkül is igen ellenálló. Ez persze nem jelenti azt, hogy érdemes kitenni minden környezeti ártalomnak, de tény, hogy jobban bírja, mint a legtöbb faanyag – és ez sajna az árán is meglátszik.

A piac azért persze nem ennyire szegmentált, sok esetben az anyagokat keverik. Így ma már találkozhat fa és fém kombinációjával is, ami nem éppen a legolcsóbb kategória, ugyanakkor ötvözi a leggazdaságosabb megoldást az egyik legszebbel. A legkeresettebb és legstrapabíróbb párosítás pedig kétségtelenül a polyrattan vagy műrattan, ami ellenálló, ám nem olyan érzékeny, mint a valódi rattan (amit egyébként nem is ajánlanak kertbe, még teraszra sem igazán, kizárólag csak fedett helyekre).

Ha ön nem az a fajta, aki sokat rendezgeti a kertet, és szereti, ha minden szépen a helyén marad, akkor választhat akár kő bútorokat is. Persze a párna itt alapkövetelmény, de ezt könnyű hozni-vinnni, azzal viszont biztosan nem kell számolnia, hogy bármilyen természeti hatás kárt tudna tenni a garnitúrában. Cserébe elmozdítani szinte lehetetlen, és az ára is meglehetősen borsos.

494358583
Tom Merton / Europress / Getty

Párnák és huzat

A párnákkal nem csak a kényelmet tudja fokozni, de az egész kert vagy balkon hangulatát is befolyásolhatja velük. A színek harmonizálhatnak például a virágokéival, de akár arra is jók, hogy elvonják a figyelmet a kert esetleg kevésbé dekoratív részeiről.

Az anyag kiválasztásánál érdemes három szempontot is szem előtt tartani. Az első persze az, hogy a párna megfelelően vastag és kényelmes legyen – lehet, hogy így valamivel drágább, ám az ücsörgés és a baráti, családi beszélgetések mindenképpen élvezhetőbbek lesznek. A másik nagyon fontos szempont a színek tartóssága: a nap ugyanis kiszívhatja az eredetileg élénk árnyalatokat, így ha azt szeretné, hogy sokáig szépek maradjanak, ne sajnálja az esetleges pluszpénzt rá, és olyan anyagot válasszon, mely UV álló. Végül pedig a harmadik szempont a vízállóság: a nedvesség-lepergető anyagok megérik az árukat, hiszen a kiöntött italok, vagy a hirtelen eső sem ártanak meg nekik. Bár vannak olyan gyártók, akik azt ígérik, hogy termékeiket egyáltaán nem kell védett helyre tenni – na jó, csak télen – , ez azért lutri. Néhány csepp, esetleg egyszerre egy kisebb adag víz ugyan valóban nem jelent gondot, de a folyamatos esőzések, és persze az ezzel együtt járó esetleges hideg és szél egy idő után bizony kikezdik az anyagokat, a penészről nem is beszélve.

Ennek megfelelően a párnákat lehetőleg ne hagyja kinn az esőben, vagy télre, és a garnitúrát is mindenképpen vigye fedett helyre, vagy legalább takarja le. Ha a vigyáz rá, és amennyire csak lehet, védi, nem kell majd 5-8 év múlva újabba beruháznia.

175139207
Chris Ryan / Europress / Getty
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra