Legyen észnél, ha magának állítja össze a telefonos tarifacsomagját!

Mikor a mobilos előfizetéséhez tarifacsomagot választ, mindig lesz benne olyan tétel, amire ugyan nincs szüksége, de kifizeti a többivel együtt, amikre viszont igen. Ilyenkor el kell döntenie, hogy egy hónapban nagyjából mennyit szokott telefonálni és SMS-ezni, valamint azt is ki kell találnia, hogy mekkora adatforgalomra van szüksége. A korlátlan csomag sem megoldás, mert az meg igazából nem korlátlan, így igazán felszabadítónak tűnhet, hogy a Telenor előállt egy személyre szabható tarifával, amit úgy pakolhat össze, ahogyan szeretné. Az ötlet jó, de megéri a valóságban? 

Alapesetben először is azon kell elgondolkoznia, hogy mennyit beszél egy hónapban, azt hálózaton belül teszi-e, van-e okostelefonja és SMS-t szokott-e írogatni. Ha ez megvan, akkor átnyálazza a tarifákat, és mivel olyat sosem fog találni, ami tökéletes önnek, így azt választja, amiben a legkevesebb teljesen felesleges elem van, majd elkezd esetleg kiegészítő perceket vagy adatforgalmat, esetleg extrákat vásárolni. Ezt a problémát oldotta meg most a Telenor, akik a MyTariff szolgáltatásukkal azt ígérik, hogy úgy válogathatja vele össze a tarifacsomagja elemeit, ahogyan azt valóban használja. De hogy ez tényleg megéri-e? Nem minden esetben, ugyanis itt is megvannak a maga buktatói a csomagoknak.

A tarifacsomagválasztó

A Telenor oldalán működő választó nagyon egyszerűen kezelhető és állítható, azonban nem hagy teljes szabadságot, hiszen a meglévő lehetőségek között lehet válogatni. Első körben kiválasztja, hogy készüléket is szeretne-e, vagy csak SIM-kártyát, esetleg meglévő előfizetésén szeretne módosítani, majd elkezdődik a válogatás. A beszélgetésen nyolcvan perc a minimum, és egészen a korlátlanig válogathat tíz lehetőség közül. Aztán jön az adatacsomag - és itt bukik meg megint az egész. Ugyanis míg a beszélgetésnél viszonylag széles spektrumban lehet válogatni, itt az eléggé alacsony csomagok mellett 1,3 GB után a következő már a 3,3 GB-os adatforgalom lesz, a nagy ugrás miatt pedig természetesen az ár is nagyot növekszik. Aztán jön az SMS-ek száma, majd válszthat extrákat, például Deezer-előfizetést vagy MyTV-t, esetleg kérhet bele mindent, majd azonnal meg is rendelheti az egészet. 

telenor
Telenor

Ha sokat beszél

Aki sokat beszél, az valószínűleg már áttért a korlátlan beszélgetést biztosító tarifacsomagok egyikére. Ennek az a lényege, hogy a beszélgetési idő mellett minden más kevés benne, így valószínűleg sokan vásárolnak mellé még kiegészítő adatcsomagot. Az All In L csomagban nagyon kevés az 500 MB-os adatforgalom 9990 forintért, viszont az eggyel nagyobb csomag a 2 GB-os adatforgalommal már 17.990 forintba kerül, ami valljuk be, elég nagy ugrás. Na de mi van akkor, ha egy hasonlót mi magunknak állítunk össze? Ha ugyanezt rakja össze, persze az ár is ez lesz, de még egy hasonló konstrukciójú, de már 1 GB-os adatforgalomnál is csak 1500 forintot spórol meg. 

Ha sokat beszél, de nem a korlátlan beszélgetésre hajt

Ha azért nagyjából be tudja lőni, mennyit beszél, és nem a korlátlan beszélgetést választja, akkor sokkal jobbak a lehetőségei. Például összeválogat magának egy olyat, amiben 260 percet beszélhet bármilyen hálózatban, hálózaton belül pedig korlátlanul, választ hozzá néhány SMS-t, hogy például a parkolását el tudja indítani, illetve egy hatalmas, 3.5 GB-os internetes csomagot, akkor 12.490 forintot kell fizetnie egy hónapban, míg ha sima Smarttarifa csomagot választ, akkor ezért az összegért A Smarttarifa 5-öt veheti igénybe, amivel ezt az összeget lebeszélheti. Ez, ha hálózaton kívülre telefonál, akkor 520 percet jelent, igaz ezért 1 GB adatforgalom jár és korlátlan e-mail, valamint Facebook böngészés és navigáció is a csomagban van. Ha csak 1 GB adatforgalmat választ, akkor sem éri meg annyival jobban, hiszen úgy 10.990 forintot fizet havonta, ezt pedig - még mindig a Smarttarifa M csomaggal - 8890 forintért 329 percet beszélhet le és 800 MB adatforgalmat kap a korlátlan Facebook és e-mailezés mellé.

DMOHA20120801002
Mohai Balázs / MTI

Ha extrát is szeretne

Az új tarifacsomag lényege, hogy extrákat is választhat, ha az ingyenes zenehallgatásra fájna a foga, akkor például a Deezert vagy a MyTV szolgáltatást. Mi most a Deezert nézzük meg tüzetesebben, ugyanis a Smarttarifa Extra csomagban a Deezer előfizetést beépítették a havidíjba. Így a Mytarifa szolgáltatásban az előbb is vizsgált 260 perces, 3,5 GB-os csomag 40 SMS-sel és Deezer előfizetéssel 14.680 forintba kerül havonta, míg 11.490 forintért olyan csomagot is vásárolhat, amiben jóval több, 400 perc beszélgetés szerepel valamivel kevesebb, 3 GB adatforgalommal. De egy kisebb csomag is drágábban jön ki, mint mikor a Smarttarifa Extra szolgáltatások közül választ. 

Kinek jó?

Azoknak jó választás a Mytariff, akik valamilyen felesleges elemet tényleg szeretnének kiiktatni az életükből. Például egyáltalán semmi adatforgalomra nincs szükségük és SMS-t sem írnak soha. Vagy pont fordítva, ha tudja, hogy ön aztán sosem fog senkit tárcsázni a telefonján, csak SMS-t ír, akkor végre választhat olyan tarifát, amiben csak minimális hívás szerepel. Esetleg szimplán azoknak jó, akik nyugodtabban alszanak, ha ők válogatták össze az elemeket a tarifacsomagukhoz.

Kerestük a Vodafone és a Telekom sajtóosztályát, hogy ők is készülnek-e hasonló tarifákkal, de egyelőre egyik cég sem kívánt a jövőbeni terveiről beszélni. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek