Így kerülheti el a balesetveszélyes égősorokat

 Kedden a Nemzeti Fogyasztóvédelei Hatóság sajtótájékoztatóján jártunk, ahol szó volt arról, hogy idén is kiemelt ellenőrzéseket tartanak a karácsony közeledtével, és hogy milyen fontos, hogy a fogyasztók is tudatosan kerüljék a silány minőségű termékeket és ismerjék a jogaikat. Ennél azonban sokkal izgalmasabb volt, ahogy a laboratóriumban megnézhettük, hogy kigyullad egy karácsonyi égősor - mármint szó szerint lángra kap. Ez ott jó buli volt, de otthon kevésbé volna az, és hogy önnek se kelljen átélnie, elmondjuk, mit tanultunk, mire kell figyeljen, amikor új égősort vásárol. 

Karácsony előtt fényfüzért vagy dekorációs világítást venni egyáltalán nem egyszerű dolog, hisz tudjuk, a kellemes kis karácsonyi hangulatból és ünnepi meghittségből könnyen lehet tragédia is. Ezt eddig mi sem nagyon hittük el, aztán elmentünk a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Mechanikai és Villamos Laboratóriumába, ahol a szemünk előtt gyulladt lángra egy égő.

Először laboratóriumi körülmények között láthattuk, ahogy az egyik égősor a rossz konstrukció miatt áramütést okoz: itt ugyan csak szikrázott, de otthoni körülmények között simán megrázza a család valamelyik tagját. Azt is láttuk, ahogy a silány minőség miatt felizzik majd lángra kap egy izzó foglalata, és ha az még hagyján volna, hogy lángol, mint egy gyertya, de lángolva olvad is. Nem nehéz elképzelni, mi lesz, ha mindez találkozik például a fa alatt hagyott csomagolópapírral vagy szimplán a kiszáradt fa kap lángra. Hogy a karácsonyi vacsorába ne zavarjon be semmi, főleg ne egy lakástűz, fontoljon meg néhány szabályt mikor új égősort vesz. 

A labor munkatársai, Várfalvi Bálint és Sápi Tamás leszögezték, hogy sajna sem az ár, sem a vásárlás helye nem tud garancia lenni arra, hogy valóban biztonságos izzósort vett. A veszélyes fényfüzérek száma évről-évre stagnál, sokan csak átcsomagolják, vagy más cég adja el ugyanazokat a típusokat. A felügyelőség ellenőrzést végző munkatársai ugyan már tudják, mire figyeljenek, és eszerint is viszik be ellenőrzésre a fényfüzéreket, de így is elmondható, hogy a vizsgált karácsonyi fények esetében 30-32 füzérből átlagban mindössze 2 darab megy át a teszteken. A szakemberek szerint nem lehet azt kijelenteni, hogy minden, amit piacon vesz, az automatikusan csak rossz lehet, és minden, amit boltban vesz, az jó, ezért inkább járjon el körültekintően mikor választ. 

  • Mindig figyeljen oda a vezeték vastagságára. Cérnavékony vezetékeket ne vásároljon, mert az biztos, hogy veszélyes. 
  • Figyeljen a dugó méretére is. Nézze meg otthon egy DVD-lejátszó vagy hasonló híradástechnikai eszköz dugóját és vesse össze a karácsonyfa fénysor dugójával. Szemmel látható eltérések lehetnek, amik az érintésvédelem szempontjából okozhatnak gondot. 
  • Ha van rajta irányítódoboz, nézze meg, hogy mennyire védett benne a vezeték, mennyire lötyög, és mennyire stabilan van összerakva. Ugyanis sok esetben ezek nagyon hamar és gyorsan szétesnek, majd a hálózati feszültség szintén balesetveszélyessé válhat.
  • Ablakdekorációk esetében sokszor nem csak dugója van ezeknek a fényfüzéreknek, hanem aljzatuk is, amivel például a következő elemet össze lehet kapcsolni vele (ha mondjuk függönyszerű fényeket rakna ki az ablakba). Igen ám, de nézze meg, hogy mennyire egyszerű ezeket félrecsatlakoztatni, ami szintén balesetveszélyes és a legtöbbször az illető már csak akkor veszi észre ha baj van.
  • Sok füzéren éles, hegyes izzók vannak, amik sérüléseket okoznak, ezeket gyerekes családok kerüljék. 
  • Nézze meg mindig, hogy kettős szigetelés-e van-e a fényfüzérnek. Sok esetben látszik az izzófoglalatnál és minél vastagabb a vezeték, annál valószínűbb, hogy a kettős szigetelés megvan. 
  • Nézze meg a csomagolást is. Ha van rajta forgalmazó az jó, de keressen olyat, ahol a gyártó is megnevezi magát, és nem csak annyit kap, hogy "Kína" vagy éppen "Távol-Kelet".

A galériában mutatunk is képeket, hogy milyen megoldásokat kerüljön el. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra