Télen is lehet konyhakertje, akkor is, ha kevés a hely

A téli időszakban sokkal nehezebb és drágább is igazán friss zöldségekhez és fűszerekhez jutni. Hiszen ilyenkor itthon szabad körülmények közt nem teremnek meg, üvegházi verzióban meg nemcsak drágábbak, de nem is mindig olyan ízletesek. Vagyis a téli időszakban nem éppen egyszerű és pénztárcakímélő, ha szeretne egészségesen étkezni. De szerencsére ekkor sem lehetetlen, ilyenkor is vannak olyan trükkök, melyekkel a konyhában is tarthat egy növényt, fűszert, sőt ha helye és ideje van, akkor akár zöldségeket is. 

173828725
Dra_Schwartz / Europress / Getty

Összeültetve

Talán a legegyszerűbb helyspórolási lehetőség, ha összeültet több növény egyetlen cserépbe. Ez persze a hideg időben inkább a fűszernövényekre jellemző, de itt sem mindegy, hogy mit mivel párosít.

„Érdemes figyelmet fordítani az összeültetésekre, mert minden növény más-más hatással van a többire. Például a rozmaring nagyon kedvező a zsálya növekedésére, míg a borsmentát ne ültesse kamilla mellé, mivel akadályozza annak fejlődését. Továbbá érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a petrezselyem önmagával nem fér meg, így évről évre új helyre kell ültetnie. A lestyánt is célszerű elkülönítve tartani, mert a szomszédságában élő növényektől elvonja a tápanyagot. Hogy biztosan jól érezzék magukat jó minőségű, tápanyagdús talajba ültesse és csak mérsékelten tápozza őket” – adja meg az alapokat Zakar András, a Fiori Kert Kft okleveles kertészmérnöke.

157428172
Yinyang / Europress / Getty

Lógatva

Egy érdekes, de működőképes – és persze helytakarékos – megoldás, ha nem csak az ablakpárkányt és a növénytartókat használja ki termesztésre, hanem a felsőbb régiókat is. Ehhez ráadásul nem is kellenek polcok, hiszen lógatva is nevelheti a növényeit, akár egyszerű pet palackokban is. Csak vágja le az aljukat, töltse meg őket földdel, a kupakot vegye le, majd ide ülteti is a palántát. Méghozzá fejjel lefelé. Így egyrészt mutatós, meghökkentő, ráadásul – nyáron is alkalmazva – tisztább megoldással termeszthet zöldségeket magának.

Hidropónia

Ez a nevelési lehetőség nem összetévesztendő a hidrokultúrával. Ebben az esetben ugyanis semmilyen szilárd anyagot nem kell tennie a tartóba, csak vizet, míg utóbbinál a földet agyag granulátummal, vagy tisztított kövekkel kell helyettesíteni. Ezzel a módszerrel gyorsan lehet nevelni zöldségeket, igaz, tápanyagtartalmuk kevesebb lesz a földben neveltekéhez képest. A támasztásukról és tápozásukról gondoskodnia kell, hiszen ebben az esetben tökéletesen önre vannak utalva, és csak akkor jutnak a számukra fontos anyagokhoz, ha ön megadja azt nekik.

2266-001812
Doable / Europress / Getty

„A teljesség igénye nélkül nevelhet paprikát és a paradicsomot is így, az üvegházakban. Steril megoldás az ültetőkocka, ezért könnyebben és egyszerűbben termeszthető benne a növény, viszont folyamatosan mesterséges műtrágyákkal lássa el, hogy növekedni tudjon. Amikor leterem egy adott palánta, a hidropóniát is lecserélik, és a körforgás kezdődhet előröl. Ebből adódik egyik hátránya is, vagyis hogy egy ilyen kocka, amibe a növény kerül, csak egyszer használható. A tápanyag utánpótlása mesterségesen előállított műtrágyával történik, ami megint nem a legjobb hír, főleg azoknak, akik a természetes lehetőségeket keresik” – mondja a szakértő.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra