A rejtett világítás nemcsak hangulatfénynek jó

A lakás megvilágítása egyike a legfontosabb lehetőségeknek, amikkel hangulatot teremthet otthonában. Így nem is csoda, hogy lámpák, színek, formák sokasága közül válogathat. Sőt, akár azzal is lehet játszani, hogy látható legyen-e a maga fényforrás, vagy nem.

Sokszor ugyanis éppen az a cél, hogy a lámpáknak csak a fénye legyen látható, maga az izzó, vagy a lámpatest ne. Ennek pedig nem csak hangulatteremtő ereje van, hanem a térérzékelést is lehet vele befolyásolni.

Fotó: Nomadic Luxury / Europress / Getty
Fotó: Nomadic Luxury / Europress / GettyNomadic Luxury / Europress / Getty

“Az általános világítás mellett érdemes kiegészítő világításokat alkalmaznia, ezek fő feladata a hangulatkeltés, a dekoráció, de akár figyelemfelhívó, irányjelző fényként is jelen lehetnek.

A rejtett megvilágítások lágy fényt adnak, amely sejtelmességbe burkolják a helyiséget, ezáltal látványosabbá és hangulatosabbá teszik otthonát. A jól megismert hideg- és meleg színhőmérsékletű fények mellett ma már választhat a színes (kék, zöld, sárga, piros) és színváltós RGB LED termékekből, melyek szintén új lehetőségeket kínálnak egy lakás dekorációjában!

A háttérvilágításoknál igényként léphet fel a fényerőszabályzás is, ily módon még inkább személyre szabható a világítás erőssége - egy romantikus vacsoránál a lágyabb fény is elég lehet, nagy társaságnál viszont az erősebb fény is indokolt” – javasolja az ANRO Épületdíszítés Kft, LED világítás és Stukkó Webáruház munkatársa.

Ledek és fénycsövek

A rejtett fényforrások között ma már igen széles a választék, így csak a pénztárcája, az ízlése, vagy környezettudatossága határozza meg, hogy mi mellett teszi le a voksát. Persze az sem mindegy, hogy milyen hatást szeretne elérni, vagy éppen mit is szeretne kiemelni a lámpák segítségével. Használhat ugyanis hosszabb fénycsöveket vagy ledsorokat, de akár pontszerű fényforrásokkal is dolgozhat, melyek hangulata nagyban eltér a hosszabb társaikétól.

Kép: anrodiszlec.hu
Kép: anrodiszlec.hu

“A vonalvilágítások szórt fényt biztosítanak, ezáltal polcok, szekrénybelsők, plafonok, munkafelületek egyenletes, homogén fényű megvilágítások kialakítására használják. Erre kiválóan felhasználhatóak az energiatakarékos és nagy fényerejű, kis feszültségről működő, kis helyet foglaló LED szalagok.

Ezzel szemben a spotlámpák irányított fényeket takarnak, ezek jóval inkább alkalmasak kiemelő világítások készítéséhez, amikor például egy festményt, egy dísztárgyat szeretne jobban kiemelni a szűk sugárzású, kúp alakban nyíló fények segítségével.

Az egyes funkciók mellett a végső döntés meghozatalában a megrendelő, lakberendező, kivitelező igényei és javaslatai, valamint a rendelkezésre álló hely is szerepet játszhat.”

Fő fényforrás

Ahhoz, hogy a lakása kellően fényes és hangulatos lehessen, többfajta típusú fényforrás szükséges. Erős világosságra van szüksége, amikor olvasni vagy írni akar, de egy baráti beszélgetéshez elegendő egy sokkal halványabb, lágyabb fényforrás is.

Kép: anrodiszlec.hu
Kép: anrodiszlec.hu

„A megfelelő látási viszonyok kialakításához szükséges gondoskodni az általános világításról, ez leginkább egy központi csillár vagy több darab álmennyezeti mélysugárzó, süllyeszthető spotlámpa formájában építhető ki. Mindemellett az otthonok még barátságosabbá tehetőek a különféle világításokkal, így például a kiemelő és dekorációs célú fényekkel irányíthatjuk a tekintetet a lakás esztétikus pontjára, és elvonhatjuk a figyelmet a csúnyább részletekről.

A rejtett világításokat a LED szalagok kis mérete miatt rendkívül széles körben alkalmazzák, ezek közül legnépszerűbb a mennyezeti rejtett világítások kiépítése, melynek során gipszkarton, polisztirol vagy alumínium profilba rejtve ad kellemes háttérfényt. Fő fényforrásként is egyre gyakrabban megjelennek a helyiségben, ennek kialakításakor azonban  fontos, hogy a LED-ek ne vakítsanak, ezért pl. egyedi lámpatestekbe, tejfehér plexi lapok mögé, opál takaróburás profilokba javasolt szerelni.

A rejtett fények esetében tehát mindenképpen egy „lefojtott” fényről beszélhetünk, hiszen az izzót nem feltétlenül csak egy üveg búra takarja, ahogyan a legtöbb lámpa esetében. Ennek ellenére nem csak arra használhatóak, hogy hangulati elemként segítsék a szoba kialakítását.

A rejtett világítások további lehetséges funkciói a szakértő szerint:

  • dekorációs fény: építészeti elemek, felületek, dísztárgyak megvilágításával
  • reklámcélú fények: táblák, cégfeliratok, plakátok, kirakatok megvilágításával
  • háttérfény: tévézéskor, számítógépezéskor, baráti összejövetelekkor
  • közlekedést segítő fény: lépcsőfeljárókban, autóbehajtóknál, kerti útvonalaknál
  • tevékenységet segítő megvilágítás: konyhai pultoknál, munkaasztaloknál
  • a jobb áttekinthetőség érdekében szekrények, gardróbok belső megvilágítása.
Oszd meg másokkal is!
Mustra